בססח

סיגל רגב רוזנברג: בריאות מצוינת

28/09/2014
סיגל רגב רוזנברג: בריאות מצוינת (הגדל)

במשך חמש שנים התמודדה קופת חולים מאוחדת עם משבר קשה וממושך. היום הקופה מציגה מהפך עם מגמת צמיחה מהירה והיחלצות מהמשבר. סיגל רגב רוזנברג CFO מאוחדת, שיתפה את באי כנס אילת של פורום CFO, בתהליך המדהים שעוברת הקופה.

בפתח דבריה, ציינה רגב רוזנברג כי תחום הבריאות בישראל זוכה בציונים הגבוהים ביותר של ה-OECD מכל התחומים במדינה, בזכות תוחלת חיים גבוהה וירידה בתמותת תינוקות, אך בבחינת ההוצאה לבריאות כאחוז מהתל"ג – ישראל במקום לא טוב של 7.7% כבר עשרים שנה. "לפי ה-OECD, צריך להמשיך לחזק את הקהילה. בתי החולים מקבלים ציון נמוך מול קופות החולים שהן מערכת חזקה ויעילה, שזוכה גם לשביעות רצון המבוטחים".

"קופת חולים כללית היא הגדולה מבין הארבע, היחידה שבבעלותה בתי חולים. מכבי חזקה וצעירה, ויש לה מונופול בשוק הפרטי - אסותא. לאומית היא קופה קטנה שמאד קשה לייצב אותה. קופת חולים מאוחדת היא הקופה שרושמת צמיחה מהירה במספר המבוטחים גדולה בירושלים ובמגזרים החרדים, ומאופיינת באוכלוסייה במצב סוציו אקונומי גבוה. היא יעילה ונתפסת כקופת 'בוטיק' ומובילה בשירות ובשביעות רצון".

לדבריה, לאוצר אינטרס שהקופות יהיו בגרעון כיוון שמדובר במערכת ציבורית שאינה יעילה מעצם הגדרתה נכון ללחוץ על הקופות להתייעל באופן ממושך. "בשנת 2013 הגרעון עומד על 2.6 מיליארד שקלים. כשחוקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי ב-1995, המדינה מימנה 70% מההוצאה לבריאות. היום היא מממנת פחות מ-60%. כולנו מוציאים יותר מהכיס והפערים גדלים. המדינה מורידה את המימון הציבורי באופן משמעותי וזו ההתמודדות של הקופות כיום".

רגב רוזנברג מציינת כי ההוצאה הפרטית בישראל שווה לזו שבמדינות מפותחות, אך בהוצאה הציבורית ישראל שווה למדינות מתפתחות דוגמת צ'כיה ואסטוניה: "לכל השחקנים יש אינטרס להגדיל את ההוצאה הפרטית. הרופאים שזו מבחינתם עוד משרה, בתי החולים רוצים את השר"פ, וקופות החולים שהרפואה הפרטית מורידה מהן נטל כלכלי. המערכת מזינה את עצמה ומגדילה את החלק הפרטי. לקופות החולים יש תפקיד מרכזי בשיפור האיכות הרפואית בקהילה וצריך להמשיך לחזק אותן". רגב רוזנברג קובעת כי הקיצוץ הממושך פוגע במערכת הבריאות בטווח הארוך: "מערכת שחיה עם 5% גרעון – לא יכולה להמשיך ככה".

אסטרטגיה בפעם הראשונה

רגב רוזנברג סיפרה כי המשבר במאוחדת החל לפני חמש שנים בשל אי סדרים משמעותיים. את המפנה חולל זאב וורמברנד שמונה לתפקיד המנכ"ל ב-2013 במטרה להבריא את הארגון והוביל תהליך אסטרטגי גדול שיעדו צמיחה ויציבות. "בארגון עם גרעון גדול ושבו התנהלו אי סדרים והוחלפו 4 מנכל"ים ב-4 שנים היציבות קריטית", היא אומרת. "בנינו במשך שבעה חודשים אסטרטגיה בתהליך פנימי בצוותים משותפים של הנהלה חדשה וותיקה. זו פעם ראשונה שבקופה נבנתה אסטרטגיה ל-4 שנים. נחתם הסכם ייצוב עם האוצר ונבנתה תכנית התייעלות תלת שנתית. תכנית לא קלה אבל הנהלת מאוחדת עושה כל מאמץ לקיים אותה. כיום חטיבת הכספים אחראית על החשבות, הגזברות, התמחור, התקצוב, התכנון והמידע, על הרכש והבקרה על השירותים הרפואיים ואגף הביטוחים.

"בתחום הניהול התקציבי והכספי נבנו דוחות לדרגי הניהול השונים על מנת להגביר את השליטה הבקרה בארגון ולאפשר מהירות תגובה ועמידה ביעדי הארגון , המטרה שהארגון יהיה מבוזר ולא מרוכז ויעמוד ביעדיו האיכותיים והכלכליים. כולם מקבלים מידע ונמדדים ע"י ה- KPIsהארגוניים.

"בנינו תהליך לייזום פרויקטים בארגון כך שכל יחידה שמעוניינת בתקציב לפרויקט צריכה לכתוב ייזום פרויקט. זה מלמד את האנשים לחשוב כלכלית-רפואית ולקבל החלטות באופן מושכל. נבנו מערכות בקרה בתחום הרפואה והתרופות והגברנו את יכולות הרכש".

"על פי דוח מבקר המדינה ניתן היה ללמוד כי הסכמים רבים לא נחתמו כלל ולא נהגו לקיים מכרזים ולעבוד על פי חוק חובת מכרזים , בשנתיים האחרונות הוכנו עשרות רבות של מכרזים ונחתמו הסכמים על פי החוק. גם בחברות בנות מטפלת הקופה, הן ברא ארגון של התהליכים העסקים, בנה החברות והן בקביעת חוזים פנימיים ומחירי העברה. כמו כן הוכנו יעדי הכנסות והוקמה ועדת השקעות ונקבעה מדיניות "

"תחום החשבונאת עובר בימים אלה שינוי דרסטי, נכתבים נהלים פנימיים, נעשים שינויים בתהליכי העבודה, נושאים רחבים מטופלים כגון צ'קים חוזרים, תזרים,ספקים, טיפול בנכסים ועוד"

בנוסף, במהלך שנת 2013 צומצם הגירעון. "חטיבת הכספים עובדת בצמוד למחוזות הקופה ויכולה לחזות שגם השנה יצומצם את הגרעון, הכל בזכות תהליכים משותפים שנעשו בשנה האחרונה עם כל חלקי הארגון בצורה מדהימה", היא מסכמת.

עבור לתוכן העמוד