מנורה מבטחים

חני שטרית בך, סמנכ"לית בכירה ומנהלת המחלקה הכלכלית בבורסה לניירות ערך בתל- אביב

18/06/2014
חני שטרית בך, סמנכ"לית בכירה ומנהלת המחלקה הכלכלית בבורסה לניירות ערך בתל- אביב (הגדל)
שטרית בך: "כ-30% מ- 485 החברות הפועלות בבורסה, עוסקות בענפי היי טק שונים בהם: תכנה, אינטרנט, תקשורת, אלקטרוניקה, אופטיקה, ביוטק ועוד. אנחנו בורסה קטנה שרוצה להתמקד בהיי טק ואנחנו יודעים לגדל חברות. הוכחה לכך נמצא בהצלחתן של חברות ההיי טק "קמהדע", "אבוג'ן" ו"מזור" שהתחילו בבורסה בתל-אביב, גייסו 25-40 מיליון שקלים בשווי שוק של כ-100 מיליון שקלים, ב-2013, אחרי שצברו ניסיון, הגיעו לשווי שוק של כמעט מיליארד שקלי והיום הן מוערכות ב-1.4 מיליארד שקלים כשעדיין שיעור המסחר הוא משמעותי, לדוגמה - 72% בקמהדע. הציבור הישראלי מאמין בחברות האלה. כשקורה משהו בחו"ל, אפילו בטבע הגדולה, האמריקאים זורקים את המניה ואילו אנחנו סופגים וממתנים את ירידות השערים".

לדבריה, הבורסה מאפשרת הקלות ברישום לחברות מו"פ (מחקר ופתוח) ובכדי להיכנס לבורסה נדרש גיוס הון של 16 מיליון שקלים בלבד, והיתרון הוא בפתוח המדדים, כך הושק לאחרונה לאחרונה מדד טק-עילית אשר כולל את החברות הגדולות בשווי שוק מינימלי של 400 מיליון שקלים, יש מדד נפרד לחברות ביומד, ושוק נפרד לתעודות סל המשקיעות בחברות האלה ומציף להן ערך באמצעות הציבור שקונה אותן בעקיפין.

שטרית בך ציינה כי הבורסה יוזמת קורסי אנליסטים בכדי לאפשר הכרות טובה של השוק והחברות ומוסיפה: "אנחנו מנסים להציג בפני מוסדיים זרים אמריקאים בנסד"ק את החברות שלנו, מה שהוביל מאוחר יותר לכניסה שלהם כמשקיעים לחברות הישראליות".

עוד היא אמרה כי הבורסה לא מסתפקת בפעולות הללו ולכן פני כמה חודשים היא הגישה עם הרשות לני"ע את המלצותיה בנושא של חברות מו"פ, ובתאום עם שאר הרגולטורים (משרד האוצר, משרד המשפטים וכולי) היא פועלת למימושן בכמה רמות:

  1. תמחור נכון של השוק כדי למשוך חברות לבורסה הכולל: אנליזה לחברות היי טק - שהבורסה עצמה תייצר באמצעות חברת מחקר שתפעל בתוך הבורסה, כולל עדכון ארבע פעמים בשנה, יצירת מדד היי טק ישראלי עם עורך מדדים בינלאומיים – כל החברות הישראליות הנסחרות בחו"ל וכל החברות הנסחרות בארץ, וזאת בכדי להביא את ה-STARTUP NATION במדד אחד ועידוד הקמת קרנות הון סיכון נסחרות, על-ידי קרן נאמנות סגורה שתוכל להשקיע 30%-50% גם בחברות פרטיות, לא נסחרות.
  2. דיווח באנגלית בלבד, כמו הדואליות.
  3. דיווח כספי לפי US GAAP
  4. הקלות במיסוי למשקיעים ויזמים בהנפקות היי טק כאשר בכל הנפקה של חברת היי טק, עלות הרכישה למשקיע עד 5 מיליון שקלים תוכר כהוצאה כנגד כל רווח הון מחברה אחרת וכן - הקלות ליזמים (יחידים בעלי שליטה) בעת מימוש אופציות שהתקבלו טרם הרישום וניכוי מס על עליית הערך בגובה הוני ולא שולי.

"אנחנו פועלים גם לפתרונות מימון חוץ בורסאיים, רשות ני"ע יצרה חקיקה ייעודית למימון המונים, עד לסך של 2 מיליון שקלים, עם אישור המדען הראשי, בחובות דיווח של חברה פרטית יש הצגת תכנית עסקית וכמו כן, אנו פועלים להקמת מועדוני משקיעים מתוחכמים בכדי לפנות לאנג'לים רבים במקום פניה פרטנית", סיכמה שטרית בך את דבריה.

עבור לתוכן העמוד