מנורה מבטחים

ראיון עם ליעמי ויסמן CFO נתג"ז

28/10/2012
הגדל

חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל בע"מ (נתג"ז), היא חברה ממשלתית בבעלות מלאה של מדינת ישראל. החברה הוקמה ב-2003 במטרה להקים ולתפעל את מערכת הולכת הגז הטבעי בארץ.

כיום, החברה אחראית להעברת גז טבעי בלחץ גבוה לכל נקודה בארץ. בין הצרכנים המקבלים שירות מנתג"ז, 8 תחנות הכוח מהגדולות של חברת החשמל,

ומפעלי התעשייה גדולים דוגמת בז"ן, כי"ל, נשר, נייר חדרה ובקרוב גם יצרני חשמל פרטיים גדולים וחברות חלוקת גז אזוריות.

בעת הקמתה מומנה החברה באמצעות הזרמת הון עצמי על-ידי המדינה. מסוף שנת 2006, החלה החברה לגייס הון באמצעות מימון חיצוני, בעיקר אג"חים מוסדיים ובאמצעות בנקים זרים. בשנת 2013 אמורה החברה לעשות צעד גדול נוסף להגברת השקיפות ויכולת המימון שלה, ולהפוך לחברה סחירה.

רו"ח ליעמי ויסמן (36) צמח באגף החשב הכללי באוצר. יש לו תואר שני במנהל עסקים (התמחות במימון). במסגרת תפקידיו השונים באגף הוא צבר ניסיון רב וידע מקצועי בתחומי משק האנרגיה בארץ ובשנת 2010 מונה ל-CFO של נתג"ז.

מהם האתגרים שעומדים בפני נתג"ז בשנה הקרובה?

"נתג"ז הוקמה בשלהי שנת 2003, זמן רב לפני תגליות הגז הטבעי ששינו את מפת משק האנרגיה בארץ. באותה תקופה הופקו כמויות קטנות של גז טבעי על ידי "ים תטיס". אז התכנון היה ש-20 אחוז מתפוקת החשמל בארץ תיוצר מגז טבעי והיעדים שהוצבו בפני החברה היו בהתאם לאותן הערכות.

"בעת הקמתה אף אחד לא כיוון לכך שנתג"ז תהייה מה שהיא היום ומה שהיא צפויה להיות בשנים הקרובות. אך מאז משק האנרגיה הישראלי עבר מהפך. תגליות הגז הטבעי בשנים האחרונות שינו את התמונה וכיום ההערכה היא שבעתיד הקרוב 80-70 אחוזים מתפוקת החשמל בארץ תיוצר מגז טבעי. לכן, ברור שהמטרות והיעדים של נתג"ז השתנו בצורה דרמטית וזהו אחד האתגרים הגדולים שלנו - תגליות הגז הובילו אותנו לסוג של טרנספורמציה כתוצאה מהגידול הנוכחי בפעילות, ויותר מזה, הגידול החזוי. האתגר הוא להצליח לתפקד באופן מיטבי ולעמוד ביעדים ובמטרות החדשים של החברה באופן יעיל במקביל לשינויים הללו.

"החברה עדיין צריכה להתאים את עצמה לתפקיד המשתנה שלה והתפקיד הזה עדיין לא לגמרי ברור. אנחנו צריכים לחזות היום איך משק הגז יראה בעוד עשר שנים ומה יהיה תפקידה של נתג"ז. מוטל עלינו לתכנן כיצד תיראה החברה בעוד חמש ועשר שנים ולהוביל אותה למקום הטוב ביותר וזה האתגר הגדול של החברה.

"אתגר נוסף הוא כמובן המעבר של החברה לסחירות ורישום בבורסה. זה אתגר מאוד מורכב, במיוחד בחברה כמו נתג"ז שפועלת מול מספר רב כל-כך של רגולטורים".

התחלת את דרכך המקצועית במשרד האוצר. ספר על הדרך שעשית

"סיימתי לימודי ראיית חשבון בשנת 2002. לאחר שסיימתי את ההתמחות, בשנת 2005, התחלתי, בשנת 2005, לעבוד באגף החשב הכללי במשרד האוצר בו שימשתי במספר תפקידים שתמיד השיקו למשק האנרגיה, במקביל לתחומים אחרים בהם עסקתי, כמו מים ופנים. את דרכי באגף התחלתי כרפרנט ואחר-כך מוניתי לרכז. כאמור, התמחיתי בתחום האנרגיה וצברתי ידע וניסיון בתחום. זו הייתה תקופה של תהפוכות ורפורמות במשק הזה, שכללה את הפרטת בתי הזיקוק, הפרטת פי גלילות, כניסת יצרני חשמל פרטיים, המעבר להתפלת מי ים ומעל לכל, כניסת הגז הטבעי למשק האנרגיה בארץ.

"לפני שנתיים וחצי, כאשר סיימתי תפקיד באגף ., ראיתי שהתפנתה משרת סמנכ"ל הכספים של נתג"ז וכיוון שהתפקידים שמלאתי כללו הכרות מעמיקה עם תחום האנרגיה ומאוד רציתי להישאר בתחום, החלטתי להתמודד במכרז על התפקיד, מאז יולי 2010 אני משמש כסמנכ"ל הכספים של נתג"ז".

מה הם תחומי האחריות שלך בחברה?

"אני אחראי על ארבע יחידות: יחידת החשבות, שכוללת את כל תחום ניהול הכספים הקלאסי, יחידת כלכלה ומימון שמקיפה את נושא המימון, תעריפים, השקעות ביטוח ועוד.

יחידת רכש והתקשרויות, שמרכזת את כל המכרזים וההתקשרויות שאנחנו מבצעים, בעיקר לטובת פעילות הקמה של הולכת הגז (עיקר התקציב של החברה מוקצה לתכניות הפיתוח שעלותן כמה מיליארדים) ויחידת מערכות מידע. בסך הכל, בכל היחידות יש כ-20 עובדים. זהו מנעד די רחב שמקיף נושאים שוטפים, נושאים אסטרטגים וכמובן ביצוע. בנוסף, אני חבר בוועדת מכרזים ומעורב בתחומים אחרים הקשורים לפעילות החברה, כגון הפיתוח העסקי ועוד".

מה הם האתגרים העומדים בפניך כמי שעומד בראש מערכת הכספים של נתג"ז?

"האתגר הגדול שעומד לפתחי הוא להפוך את החברה לסחירה ואת כל מערך הכספים מותאם למערך של חברה מדווחת משמעות הדברים היא שצריך לבצע שינויים בכל התחומים שאני אחראי עליהם, תהליכי מידע, רכש והתקשרויות, ניהול כספים. בשורה התחתונה, אני אחראי להכין את החברה להיות חברה גדולה יותר ומורכבת יותר בכל ההיבטים הכספיים".

מהן לדעתך התכונות הדרושות למנהל בכיר בארגון?

"לדעתי למנהל בכיר צריכה להיות הבנה אסטרטגית. עליו להבין לאן החברה רוצה להגיע ומה היא רוצה להשיג בסוף התהליך, ללא ההבנה הזו אין טעם לפעילות שאנו עושים.

" דבר שני הוא, התובנה שאף אחד לא מספיק מוכשר כדי לעשות הכל לבד. לכן חשובה מאוד היכולת לנהל עובדים. להשקפתי, על מנהל טוב לייצר מצב שבו העובדים ידעו מה מצופה מהם ויידעו שהם יכולים ליזום, לפעול, להעז ולא לפחד לעשות טעויות, זה משתלם לארגון. מנהל טוב הוא מנהל שלא צריך להיות במשרד כדי שדברים יתבצעו בשוטף. עליו להניע את העובדים כך שיפיקו מעצמם את המרב, כך התפוקה של הארגון גדלה".

מהי תרומתה של נתג"ז לחברה ולכלכלה הישראלית?

 

"בהגדרתה, נתג"ז מתכננת, מפתחת ומקימה תשתיות הולכה לכל מקום בישראל לרבות בפריפריה. המערכת פועלת באמינות גבוהה (99.10% מיום הפעלתה), חסכה ועוד תחסוך למדינה מיליארדי שקלים. מדובר בתרומה עצומה לכלכלה הישראלית.

"נוסף על כך, אנו תורמים באופן משמעותי גם להפחתת זיהום האוויר. דוגמא לכך ניתן למצוא במצב הנוכחי במפרץ חיפה. מאז שהמפרץ חובר לגז טבעי, זיהום האוויר בו ירד בצורה חדה. כך גם בכל מקום בארץ שעבר לשימוש גז טבעי.

המשמעות של השירות שמספקת נתג"ז היא הפחתת עלויות לתעשייה הישראלית ולכלכלה הישראלית, והפחתת זיהום אוויר בהיקפים מאוד משמעותיים".

אחת הדוגמאות הבולטות מהזמן האחרון לתרומתה של נתג"ז, היא ההתגייסות של החברה לתכנון, ביצוע והקמה של חיבור מפעל פניציה למערכת הולכת הגז הטבעי. כזכור, רק לאחרונה חתמה החברה, על הסכם עם המפעל, לביצוע החיבור בלוח זמנים מואץ.

בעבודה כל כך מחייבת ותובענית, אתה מוצא זמן לתחביבים, למשפחה?

"יש לי שלושה ילדים קטנים וחשוב לי מאוד להקדיש להם זמן. פעם בשבוע אני יוצא מהעבודה מוקדם, ובכלל אני משתדל להיות איתם כמה שאני יכול. אני אוהב לעסוק בספורט, אני משחק כדורגל פעם בשבוע ורץ. אני מקפיד למצוא זמן גם לבלות עם אשתי רחל וגם לצאת מידי פעם עם חברים לשתות בירה. חשוב לא להזניח גם את הדברים האלה בחיים".

עבור לתוכן העמוד