בססח

זוכה אות ההוקרה לשנת 2020 - קובי אלטמן

15/06/2021
זוכה אות ההוקרה לשנת 2020 - קובי אלטמן (הגדל)

ראיון לרגל קבלת אות ההוקרה לשנת 2020, אשר הוענק לקובי אלטמן בתפקידו כ-ICL CFO 

 

ראיינה: מיכל קורן, מנכ"לית משותפת, פורום CFO

קרדיט לצלם: ניב קנטור

בתמונה, מימין לשמאל:
דניאל ארדרייך CFO סודהסטרים, רביב צולר מנכ"ל, קובי אלטמן ICL CFO ואבירם להב CFO אדמה

 

 

מה הם האתגרים הייחודיים עבורך בכהונתך כ-CFO ICL?
יאנוש קורצ'ק אמר: " הדואג לימים זורע חיטים, הדואג לשנים נוטע עצים, הדואג לדורות מחנך אנשים" האמירה הזו מדברת אלי כי זה האתגר שלנו כנושאי משרה בכירים בכלל ובישראל בפרט וכמנהלי כספים. כולנו מתמקדים באחריות העסקית. מעבר לזה קיימות גם האחריות הקהילתית והאחריות הסביבתית. האתגר הייחודי שאני רואה, הוא איך לאחד את כל המימדים האלה. כך שכולם יחד יהפכו לדנ"א הארגוני – דאגה לקהילה, לעובדים, לחברה, לעסקים ולסביבה. יחד. זה האתגר שלי גם כנושא משרה בחברה ציבורית וגם כ-CFO ובפורום CFO – זו התרומה שלנו, היכולת המיוחדת שלנו לאחד.


מה הם המהלכים המשמעותיים שהובלת בחברה ומה הייתה תרומתך להצלחתם? מה בתכנית לשנה הבאה?
הובלתי שיפור ושיקום של יחסי העבודה והאמון ההדדי בינינו לבין גורמי הממשל בישראל. סגרנו את מחלוקות העבר, ולמדנו לעבוד בצורה מכבדת ופחות מתלהמת ומתנצחת.
השקעתי רבות בארגון מבנה החוב של החברה, גם סביב הזיכיון שיש לו תאריך תפוגה, תזרים המזומנים והון חוזר.
תחום קשרי משקיעים – מאד דומיננטי בעיקר בשנה וחצי האחרונה כשפתאום הפגישות הפיזיות נעלמו ומצד שני נדרש דיאלוג נרחב עם משקיעים מודאגים באופן מקוון.
תהליכי טרנספורמציה במערכות ה-IT מהווים נקודה משמעותית של חדשנות ויכולת טכנולוגית שמתפתחת באופן מעריכי ואני מוביל הכנסה של מודרניזציה ואוטומציה רובוטית לתהליכים שלנו.
באחריותי גם תחום המיזוגים והרכישות, ובראשן שתי רכישות משמעותיות בברזיל, שהכניסו אותנו לשוק חדש לגמרי והן טרנספורמציה משמעותית עבורנו.
כמובן שהקדשתי גם זמן רב לקיצור תקופת הדיווחים כספיים ותקופתיים והבאת המידע גם הפנימי וגם הציבורי מהר יותר וכיום אנו מהראשונים בענף לפרסם דוחות.
התייעלות – אני אחראי על הרכש וזה נושא משמעותי מאד עבור חברה כמו שלנו.


והעתיד – The Future of Finance - תקופת הקורונה אפשרה לי ללמוד ומצאתי חמישה טרנדים מרכזיים של שינויים שעולם הכספים יעבור בשנים הקרובות:
1. Touchless Transactions – תהליכים ללא מגע יד אדם. אוטומציה ובלוקצ'יין למשל. זה רלוונטי לארגוני כספים בכל הגדלים.
2. Shifting Boundaries– טשטוש הגבולות בין כספים לתחומים אחרים - אנשי כספים עוברים לתפקידים אחרים בצד העסקי ועובדים שאינם אנשי כספים מצטרפים לכספים. למשל, קלטתי לאחרונה מהנדס למחלקת קשרי משקיעים. זה מפרה בצורה בלתי רגילה.  בנוסף, ניתן להשתמש  ביכולות שבאות מהדנ"א של הכספים למקומות אחרים בארגון – למשל מדידת קיימות. לנו כאנשי כספים יש מתודולוגיות בקרה ומדידה, אותן ניתן להביא  לדיווח על איכות מוצר, על בטיחות, על קיימות – עולם שלם של יכולות כספים בשירות הארגון. במקביל ניתן לייבא יכולות מחוץ לכספים – פנימה.
3. Real Time & Self Service – הכל יותר מהיר ומידי. את מנהל השיווק כבר לא מעניין מה הוא מכר בחודש האחרון אלא מה קורה עכשיו. זה מחייב אותנו לחשיבה שונה. לפעמים מתייחסים אלינו כאל "חרטומי מצרים" כשנוצר הרושם כלפי חוץ שלנו, ככספים, יש שפה סודית שרק אנחנו מבינים. אנחנו צריכים להנגיש את המידע. שירות עצמי נעשה כלי חשוב מאד – כשאתה נותן למנהלים בשטח אפשרות לדעת בכל רגע כמה הם מכרו מבלי לפנות אלינו לקבל מידע. זה מפנה לנו בכספים זמן והזדמנות לחשוב ולקדם ולא רק להיות שקועים במתן מענה לגבי הנתונים.
4. People, Robots & Algorithms - חלוקת העבודה בין שלושת המימדים היא מפתח. עובדים יתמקדו יותר במקומות של חשיבה ובקרת תהליכים. הרובוטים יעשו את כל העבודה התהליכית האוטומטית והאלגוריתמים יעזרו בתחזיות ובבניית הנתונים מתוך מסדי הנתונים העצומים. חלוקת העבודה והממשקים בין שלוש הקבוצות מאד מעניינת.
5. Evolving Partnerships - המערכות הגדולות היום כבר מקבלות לתוכן כל מיני "טכנולוגיות משבשות" בדמות אפליקציות שמזעזעות את מערכות ה-ERP הכבדות. זה תהליך שיגבר.


ספר על הדרך המקצועית שעשית עד לתפקידך הנוכחי.
חוויה שעשתה לי מאד טוב היא מעברי מטה-שטח. עשיתי גם תפקידי מטה כמו חשב וגם תפקידי שטח כמנהל כספים של יחידה עסקית. כך לומדים להבין יותר טוב את הזווית שבה נמצאים ואת האתגרים "בצד השני".
כמו כן עשיתי מעברים בין סקטורים עסקיים – מזון, הייטק, תרופות, כימיקלים מיוחדים. אלה מעברים שפותחים את הראש.
זה אחד היתרונות בהיותך CFO יש שפה עקרונית ואתה יכול להרשות לעצמך לעבור בין דיסציפלינות. לדעתי זה פספוס גדול לחברה לקחת לתפקיד CFO מישהו שלא עבר סקטורים. זה שעברתי סקטורים הפרה אותי והפרה את החברות בהן עבדתי. בסופו של דבר, החלק של הכספים דומה בין חברות שונות יותר ממה שנדמה והיות שאנחנו אנשים סקרנים מטבענו - נלמד את החלק העסקי ממילא.
ובנוסף, ישראל קטנה. אז אם נישאר רק בסקטור ספציפי נגביל את הזדמנויות הקריירה שלנו.
סוג שלישי של מעברים שהפרה אותי בצורה בלתי רגילה הוא ההתנסות הגלובלית. גם פה יש לנו יתרון אדיר כישראלים כי כמעט כל חברה, גם אם היא די קטנה, באי הקטן שנקרא ישראל, כבר חייבת לחשוב על פעילות בחו"ל. מאד נהניתי מהתקופות בחו"ל – לנהל ולהיות מנוהל ע"י אנשים מתרבויות שונות הקסים אותי.


מה העצה הטובה ביותר שיש לך עבור CFO?
תעשו מעברים: מטה-שטח, בין סקטורים, בין ישראל וחו"ל.
ועוד דגש חשוב - אנחנו מקדישים כל כך הרבה שעות ביום לעבודה – אז אנחנו חייבים להנות ממה שאנחנו עושים. את "חדוות היצירה", חייבים להרגיש כל בוקר.


אם בגיל עשרים היו שואלים אותך מה תעשה כשתהיה גדול - מה היית עונה?
לא היה לי מושג מה אני אעשה. הייתי חבר קיבוץ ובצבא ולא יכולתי לדמיין אפילו לאן אגיע. היום, כאבא לילדה בגיל הזה, בעיני זה חלק מהקסם – לא לדעת. אני מקנא במי שיודע בגיל 13 שהוא יהיה רופא. אצלי זה היה אחרת. בכל צומת בחרתי והלכתי קדימה והחיים לקחו אותי בזיגזג מרתק שעשה לי את הכיף.


אני יודעת עליך משהו. אתה מנהל של אנשים – מאפשר, מצמיח, מטפח.
הסיפוק הכי גדול שיש לי בעבודה זה לראות חבר'ה שגידלתי פורשים כנפיים ועפים. זה כיף לראות את ההתקדמות, את היכולות.  מחזיר אותי לנקודה בה פתחנו – יאנוש קורצ'ק.

 

עבור לתוכן העמוד