מנורה מבטחים

כן להשקיע. דווקא עכשיו

1/10/2020


בעת משבר, חשוב לחברות למצוא דרכים להתמודד כלכלית ולצמצם פגיעה בעסק. איתי בן ארי, מנכ"ל אקסלנס מוצרים אלטרנטיביים, מסביר כיצד רכיב ההון הנזיל שהם מציעים עזר לחברות למצב את תיק ההשקעות שלהן, גם בתקופת הקורונה.
רותם לוי

"ראינו כמה חברות ותאגידים שעצם זה שהיה להם תיק השקעות אצלנו סייע להם להתמודד עם משבר מזומנים. רכיב ההון הנזיל שאנו מציעים, משפר את הגמישות הפיננסית והיכולת לשרוד משברים עולה.
"בהשוואת שלושת המשברים האחרונים מבחינת היקף הגשות בקשה לפשיטת רגל – רואים שהכל יותר מהיר ויותר אגרסיבי במשבר הנוכחי, כל זאת כשאנחנו באמצע המשבר ועוד לא רואים את הסוף שלו. אך לא מדובר רק בפשיטות רגל. גם הורדת דירוג לחברות מתרחשת ללא הרף. יש הורדות דירוג, מעבר למעקב, צפי שלילי – וכל אירוע כזה מכניס את החברה למצוקה פיננסית. כמו כן, לעומת המערב, בישראל יש שיעור עליה גבוה יותר בסגירת עסקים בזמן המשבר."

 

איך תיק נזיל מקטין את ההיתכנות לנזק?
"לפי מעלות S&P הנזילות היא פרמטר קריטי להישרדות העסק. גם עסקים בריאים מבחינה עסקית ומבחינת מינוף, עלולים להגיע למצוקה בגלל בעיות נזילות. המשבר הנוכחי אפילו מזקק יותר את הבעיות. היה קשה לצפות אותו ותוך שבועות ספורים, הממשלה סגרה את המשק בהחלטה של רגע. זו דרמה שמייצרת מיד צורך בכסף.
"ניהול רכיב ההון הנזיל באמצעות פיקדונות בנקאיים כשהריבית היא אפסית פוגע בהון הפעיל של החברה ובתשואה לבעלי המניות. לכן, כשארגון רוצה לשמור הון פעיל לעומת הון נזיל, תיק נזיל בבורסה שמייצר תשואה עודפת ביחס לפיקדונות יכול לפצות רק על חלק מזה.

"אנחנו חושבים שהתיק צריך להיות מותאם לרמות סיכון המתאימה לחברה. ככל שהתיק מסוכן יותר, התנודתיות עולה והשווי לביטחון יורד ומקטין את יכולת החברה לקבל קווי אשראי חדשים כנגד התיק. התיק חייב להיות גם נקי משעבוד לבנקים, כדי לא להחמיר את מצב התאגיד ברגע האמת."

 

שיקולים בקביעת גודל התיק והאסטרטגיה:
"צריך לקחת בחשבון את ההתחייבויות ל-12 החודשים הקרובים, את מחזור העסקים, את מחיר גיוס ההון, את יעדי הנזילות בזמן רגיל ובזמן משבר וכמובן את תאבון הסיכון.
"במשבר הזה ראינו שני סוגים של לקוחות: היו כאלה שמימשו את כל התיק בירידות כי נזקקו לכסף, משום שלחלקם עצרו את הפעילות ממש. לעומתם היו כאלה שבאופן מידי לקחו אשראי כנגד התיק, קנו זמן ויצבו את הנזילות הפיננסית בטווח הקצר, לבסוף השוק תיקן ותיק ההשקעות חזר לשווי לפני המשבר. צריך לזכור שהשווקים תיקנו מאד מהר, וגם שמדובר במשבר של חצי שנה בסה"כ."

 

באקסלנס בנו עבור החברות שלוש אסטרטגיות עיקריות:
1. מודל ממשלתי מוגבל מח"מ – תשואות נמוכות של כ-0.15% לחברות שצריכות הון נזיל. מח"מ של שנה-שנתיים. מתחת לשנה – אני ממליץ לנהל בפקדונות. לניהול תיק סחיר במדיניות כזו אין שום יתרון מבחינת עלות תועלת.
2. מודל ממשלתי וקונצרני ללא הגבלת מח"מ עם הגבלת דירוג – זו אסטרטגיה קצת יותר מסוכנת, עם רכיב קונצרני של 25-40%, שמייצר 1%-3% לפי המח"מ והמצב בשוק.
3. מודל אג"ח קונצרני ומניות עד 30% – מדיניות זו לא מתאימה לכל ארגון. זה מסוכן יותר כמובן, ומאפשר תשואות שעולות ל-3-6%, לפי המדיניות. צריך לקחת בחשבון את הרייטינג כמובן, כי התנודתיות במשבר משמעותית. הרייטינג בדרך כלל הוא 60% מהיקף התיק, לאשראי מידי כנגד התיק.
"מסקנה – קחו בחשבון את הצרכים הנזילים ותייצרו מקורות לנזילות בכל עת."

עבור לתוכן העמוד