קרמבולה

הראל בלינדה סמנכ"ל הכספים של חברת חשמל, בראיון על ניהול כלכלי, ציונות ואנרגיה

13/03/2011
הגדל

לפני הגעתו לחברת חשמל שירת בלינדה כקצין בחמ"ן תלפיות ולמד כלכלה ומתמטיקה באוניברסיטת ת"א. ב-1996 החל לעבוד באגף תקציבים במשרד האוצר, הוא התקדם מהר ומילא שורה של תפקידים ובהם רכז תקציב הביטחון ורכז תחום בינוי ושיכון. בין 2004 ל-2008 כיהן בלינדה כסגן וכמשנה לממונה על התקציבים והיה אחראי על תחום הביטחון והמשרדים המנהליים. בלינדה ניהל את תקציב הביטחון של מדינת ישראל בתקופה מאתגרת במיוחד שכללה את ההתנתקות, את מלחמת לבנון השנייה ואת בניית גדר הפרדה.

לפני שלוש שנים, בגיל 38, מונה בלינדה לסמנכ"ל הכספים של חברת החשמל. בלינדה מתאר את המעבר מהמגזר הציבורי לחברה הגדולה כמעבר מאתגר לעולם חדש. למרות היותה של חברת החשמל חברה ממשלתית, עם מחויבויות חוקיות, מבנה מורכב ורגולציה קפדנית, על בלינדה מוטלת המשימה לשפר את המאזן ולהגדיל את רווחיות החברה. כל זאת בזמן שלחברה אג"ח המונפקות בישראל ובחו"ל - על כל משמעויות החשיפה, השקיפות והגילוי הנובעות מכך. לדבריו "חלק מרכזי מהאתגר זה למצוא את הדרך לחיות בעולמות המקבילים האלה". אגב, עובדה פחות ידועה היא שחברת החשמל רשומה למסחר (למוסדיים בלבד) דווקא בסינגפור, ודוחותיה מפורסמים בעולם דרך מדינה זו.

את מירב זמנו משקיע בלינדה בעבודה מול הרגולטורים ובראשם רשות החשמל. הכנסות החברה נקבעות ע"י הרשות אשר קובעת את תעריף החשמל. בלינדה מסביר שהקשר עם  רשות החשמל הוא מתמיד, ושהחברה שוקדת על יישום  דרישותיה של הרשות. בנוסף, לדבריו "יש פריצת דרך משמעותית והסכמה היסטורית על שינוי מבני במשק ועל התייעלות בחברה". בלינדה מסביר כי יש "מסמך מוסכם עם הממשלה ועם כל השחקנים הרלוונטיים, המתאר איך יראה משק החשמל, וכעת נותר לנהל דיון בנושא תוכנית ההתייעלות הנדרשת בחברה, והגדלת גמישותה הניהולית של הנהלתה." בלינדה מביע אופטימיות ואומר :"אני לא רואה סיבה אמיתית שהבעיות לא תיפתרנה".

כשהוא נשאל על ההישג המשמעותי שלו בתפקיד עד כה, מסביר בלינדה שהוא רק חלק מנבחרת ניהולית, ומצביע על ההנפקה המוצלחת בינואר 2011 של 2.5 מיליארד ש"ח במסגרת הנפקת אג"ח למוסדיים. זו היתה ההנפקה הפרטית הגדולה ביותר שבוצעה בישראל, והיא רשמה ביקושים של כ-3 מיליארד ש"ח אשר מעידים על אמון השוק בחברה.

בלינדה מסביר גם שאחד השינויים הנדרשים המשמעותיים בחברה , שהוא שותף להם, הוא הכנסת חשיבה כלכלית ועסקית לחברה, שחושבת בעיקר במונחים של אחריות לאומית בתחום אספקת החשמל. בלינדה אומר כי "החברה, שבעבר העמידה במידה רבה את אחריותה הלאומית להספקת אנרגיה מעל לשיקולים כלכליים, צריכה ללמוד לחשוב יותר כמו חברה עסקית. אם בעבר בנינו תחנת כוח או קו הולכה מיד כי הביקושים הכתיבו זאת, היום אנחנו חושבים יותר על מקורות מימון ועל השפעת תזרים ומאזן, ומבינים שהאחריות לאספקת החשמל היא על הממשלה."

אם בצד ההכנסות יש לחברת החשמל מעט מאוד גמישות, הרי שבצד ההוצאות הגמישות אינה רבה הרבה יותר, וזאת מכיוון שיותר מ-50% מהוצאות החברה הן על דלקים, בעיקר גז ופחם, ומעט מזוט וסולר. בלינדה מסביר ש"חברת חשמל יצרה מערכת של אופטימיזציה של שימוש בתרכובות דלק שמאפשרת שימוש יעיל בדלקים.. "החשמל בישראל הוא בין הזולים בעולם מבחינת תעריף, במיוחד כאשר לוקחים בחשבון שאנחנו 'אי' חשמלי ללא מקורות אנרגיה עצמאיים." למרות הגידול החד בשנים האחרונות בשימוש בגז, הזול יותר, מסביר בלינדה כי "כל הוזלה בדלקים מתגלגלת ישר לתעריף החשמל, ולכן חברת חשמל אינה מרוויחה מכך.

ביחס לעתיד משק האנרגיה, מסביר בלינדה ש"אנו משק שמסתמך יותר ויותר על גז אשר יש לו יתרונות רבים גם בעלות הייצור וגם באיכות הסביבה. אך הסתמכות זו מייצרת סיכונים לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. אנחנו יודעים לעבוד גם עם מזוט וסולר, אם כי בעלויות גבוהות יותר. בינתיים אנחנו נערכים לכניסת גז מ"תמר" ויש לנו חוזה ארוך טווח עם מצרים.. אחד הפרוייקטים האסטרטגיים של החברה הוא להקים בשנים הקרובות מערכת  Smart Grid, שתאפשר ללקוח לשלוט בצריכת החשמל בכל בית ספציפי. נוכל אפילו ליצור תעריף שיתמוך בניהול מושכל של ביקושים, שיאפשרו לצרכנים לשלוט מרחוק באמצעות הסלולר ומכשירים אחרים בצריכת החשמל בביתם."

כשבלינדה נשאל על סוגיית העובדים בחברת חשמל, הוא משיב ש"כיום ישנה קשיחות רבה, ואין להנהלה יכולת להוריד שכר או לפטר עובדים, אך ישנה הסכמה על תהליך התייעלות. לעובדי החברה יש זכויות שכר וזכויות פנסיוניות וההנהלה מחויבת להסכמים, שבשביל לשנותם נדרשים הסכמים חלופיים. ברור לכולם שגם העובדים יהנו מפירות ההתייעלות. ביחס לסוגיה האקטוארית, עברנו לפנסיה צוברת ב-96, אבל רק לעובדים חדשים. לאחרונה סוכם על שינוי משמעותי – הצמדת גמלת הגמלאים למדד במקום לשכר. יש צוות רגולטורים שעובד לפי החלטת ממשלה לבחינת נושא מבנה הפנסיה,."

בלינדה והנהלת החברה מעוניינים בעיקר בפנייה לאפיקים ושווקים חדשים, תוך ניסיון לממש את יתרונותיה היחסיים של החברה ואומר כי: "החברה פועלת היום בתחום המו"פ של אנרגיה חליפית וגם פועלת בחו"ל." אך התחום הידוע ביותר אשר החברה מנסה נכנסת אליו הוא תחום התקשורת – עם מיזם הסיבים האופטיים , שיאפשר לה להשתמש בתשתית הטכנולוגית הקיימת בכדי לשנע גם מידע תקשורתי, ולא רק חשמל. בלינדה מסביר ש"לחברת חשמל יש יכולת להגיע לכל נקודה בארץ. אנו שמחים להיות שותפים למיזם הזה. שר התקשורת נותן לנו רוח גבית חזקה, והתנאי שהציבה הממשלה הוא שנפעל עם שותף זר."

לסיכום, בלינדה אומר שהתפקיד שלו הוא אחד התפקידים המעניינים והמאתגרים ביותר במשק: "מצאתי חברה מורכבת ומאוד מעניינת עם אנשים איכותיים ומסורים. הביקורת על חלק מהדברים בחברה לעיתים קרובות אינה מוצדקת. בסופו של דבר, הציבור לא מספיק מכיר את העובדה שעובדי החברה עובדים סביב השעון ועושים את עבודתם מתוך תחושת שליחות אמיתית. צריך לזכור שבניגוד לכל היגיון של משק שצומח מהר ונמצא כל הזמן בקצה רזרבות האנרגיה שלו, משק החשמל בישראל מתפקד מצוין. יש פה משהו שהוא לא נורמאלי, וזה לא בטעות, אלא בזכות כושר הביצוע המדהים של החברה ומהמחויבות של העובדים."

בלינדה גר במודיעין. הוא נשוי ואב לארבעה בנים, השניים הגדולים הם תאומים בני 10.

עוד בנושא זה

עבור לתוכן העמוד