קרמבולה

אודי בן שימול CFO ISS ישראל - תכנית עסקית לחיים

אודי בן שימול כתב את התוכנית העסקית לחייו עוד בחילת דרכו כשעבד ב- Deloitte בריטמן. הוא כיוון למסלול שותפות ותכנן להפוך בשנת 2007 לשותף במשרד.

בעבודתו הוא הקפיד להכיר את החברות שלהן ייעץ ואותן ביקר לעומק. "לאורך כל השנים בבריטמן השתדלתי לעסוק בצד העסקי של הביקורת ולא בצד הטכני. דגלתי בגישה שהתפתחה מאמצע שנות ה-90 והיא "הכרת עסקי הלקוח". לגישה זו חשיבות רבה בגלל מורכבותם ההולכת וגדלה של העסקים והחשבונאות. כיום, לא ניתן להתחיל את הביקורת בלי תכנון וניהול סיכונים מאוד פרטני. המשקל הועבר משלב הביצוע לשלב התכנון.
3/06/2008
הגדל

אודי בן שימול כתב את התוכנית העסקית לחייו עוד בחילת דרכו כשעבד ב- Deloitte בריטמן. הוא  כיוון למסלול שותפות ותכנן להפוך בשנת 2007 לשותף במשרד.
 
בעבודתו הוא הקפיד להכיר את החברות שלהן ייעץ ואותן ביקר לעומק. "לאורך כל השנים בבריטמן השתדלתי לעסוק בצד העסקי של הביקורת ולא בצד הטכני. דגלתי בגישה שהתפתחה מאמצע שנות ה-90 והיא "הכרת עסקי הלקוח". לגישה זו חשיבות רבה בגלל מורכבותם ההולכת וגדלה של העסקים והחשבונאות. כיום, לא ניתן להתחיל את הביקורת בלי תכנון וניהול סיכונים מאוד פרטני. המשקל הועבר משלב הביצוע לשלב התכנון.
 
לעיתים אני רואה שמשרד רו"ח מתחיל את הביקורת מבלי להכיר את הפן העיסקי של החברה, הדבר מקשה מאוד על העבודה ולרוב מחטיא את המטרה. נתקלתי בזה מן הצד השני (כמבוקר), כאשר עסקתי בתהליך ה-Due Diligence בקבוצת כפיר".
 
כידוע, תכנית עסקית חייבת להיות גמישה ולהשתנות בהתאם לנתוני השוק. שינויים ראשונים בתכנית העסקית-האישית של אודי בן שימול הופיעו עם החלטתו לעזוב את משרד הרו"ח ולעבור לקבוצת כפיר. "כשאתה יועץ ומבקר - אתה אורח לרגע. נותן המלצות, מעיר הערות, אבל לא חי עם ההשלכות של ההחלטות שלך. כשעובדים בחברה עצמה, צריכים להתמודד עם ההשלכות של הבחירות שעשינו וההחלטות שקיבלנו. זה הרבה יותר מאתגר".
אודי בן שימול החל לעבוד בקבוצת כפיר – אחת הקבוצות המובילות בתחום השירותים. את התפקיד בחר בעקבות רצונו להתנסות בביצוע מגוון רב של תפקידי CFO, דוגמת אסטרטגיה עיסקית, קשר עם גורמי מימון, ניהול תזרים מזומנים ותפעול. במהלך 4 השנים שכיהן כ-CFO בקבוצת כפיר, הכפילה הקבוצה את המחזור שלה והעסיקה כ- 4,300 עובדים בתחומי שירותים שונים. מאמצע שנת 2007 החל בן שימול להוביל את המו"מ לרכישת הקבוצה, עד לסגירת העסקה בינואר 2008. "מהיום הראשון שהגעתי לקבוצת כפיר הגדרתי לעצמי כמשימה להוציא את החברה להנפקה או למכור אותה. אפילו נתתי לבעלים ספר עם הקדשה שאומרת שזו המטרה שלי ושזה בשבילו.
 
תחום השירותים הוא תחום עם מרווחי רווח מאוד נמוכים וצרכי מימון מאוד גבוהים. קיים קושי לבעל מניות פרטי להמשיך ולפתח את החברה בלא גב או של שוק ההון או של גוף בינלאומי".
 
תחום שירותי כוח אדם עומד בשנים האחרונות במרכז סדר היום הציבורי. עובדה זו מהווה אתגר נוסף בעבור CFO של חברת שירותים שצריך לעמוד בסף כניסה ברור למכרזים. "צריך לזכור שקיים משולש אינטרסים הכולל את הלקוח הסופי, העובד וחברת השירותים. בעבר הגישה היתה כי הלקוח הסופי לא מעוניין בזכויות עובדים ורצונו העיקרי הוא הוזלת עלויות. עובדה זו הביאה את משולש האינטרסים לחוסר איזון ונוצר מצב בו או שחברת השירותים היתה מאזנת את המשוואה או שהעובד. כיום, לאחר מספר פסקי דין בנושא, הלקוחות התחילו להתעניין בתנאי העסקת העובדים. לדעתי, זהו תהליך טוב לחברות הגדולות היות ונוצר כאן סף כניסה רגולטורי גבוה" אומר בן שימול.
 
את המו"מ לרכישת החברה הוביל ביחד עם המנכ"ל והבעלים. "המו"מ היה ארוך ומורכב מאד וכלל היבטים חשבונאיים, עיסקיים ומשפטיים, היכולת שלי לתת מענה לשלושת המרכיבים האלה סייעה מאד להצלחת התהליך. למותר לציין כי כבכל מו"מ היו הרבה מהלכי אסטרטגיה שלבסוף הוכיחו את עצמם – בעל המניות קיבל תמורה גבוהה למניות החברה. במהלך המו"מ הנהלת החברה האם בדנמרק ראו אותי פועל והציעו לי לכהן כ-CFO של כלל הפעילות בישראל – בקבוצת ISS".
 
קבוצת ISS מספקת מגוון שירותים לעסקים, החל מקייטרינג מוסדי ותעופתי ועד להדברה, ניקיון ושמירה. לכל אחת מהחברות יש מנהל כספים נפרד, מה שמעמיד את בן שימול בראייה של חברת החזקות – ראייה אסטרטגית. תפקידו העיקרי הוא לייצר ערך מוסף מיכולות הקבוצה בישראל ובעולם ולהתוות אסטרטגיה. "אני רואה בחברת ההחזקות חברה שאמורה לספק ערך מוסף לקבוצה דרך שיתוף במידע, ריכוז פעולות מסוימות ברמת המטה, חיסכון בעלויות ועוד, אבל בסוף היום היא צריכה להיות כמו מלכ"ר. היא לא אמורה להרוויח, אלא לשרת את החטיבות השונות בקבוצה". כך הצליח לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, הוא חזר לתפקיד המייעץ, אך בו זמנית עדיין שותף פעיל לתוצאות ההחלטות. "הגישה שלנו ב-ISS ישראל היא שכל חטיבה היא עולם ומלואו, העומדים בראש כל חטיבה הם מהמנוסים ומובילים בתחומם ולכן ה- Country  Manger שמעון שובל ואנכי יכולים רק לכוון ולמקד אבל לא להחליט במקומם".
בימים אלו מתמודד אודי בן שימול כמו CFOs בחברות רבות במשק הישראלי, עם השפעת ירידת שער הדולר ועליית מחירי המזון. שתי תופעות אלו מורגשות כמעט בכל המדינות בהן פועלת ISS באירופה. "אני מאמין שאנחנו נכנסים לתקופה של האטה כלכלית במשק הישראלי בפרט ובעולם בכלל. כחברה המספקת מכלול שירותים לעסקים, אנו חייבים להשאר דרוכים וקשובים לשינויים בשוק ולצרכי הלקוחות. לעיתים קרובות, בתקופות מיתון השירותים הראשונים שמקוצצים הם בדרך כלל השירותים אותם אנחנו מספקים. אנו מכינים את עצמנו לקראת ההאטה שהחלה ותעמיק במהלך המחצית השנייה של השנה, וכמו כל חברה עלינו לבחון את מודל ההכנסות מחד ואת ההוצאות  הקבועות  והמשתנות מאידך".
 
סופה של התכנית העסקית של חייו עדיין לא נכתבה ואם זה תלוי באודי בן שימול גם לא תיכתב: "אני לא מתכנן לצאת לפנסיה משום מקום. אדם צריך להגיע לארגון, לתת לו את הערך המוסף, לקחת איתו את הערך המוסף שלו מן הארגון ולהמשיך הלאה. הקדמתי את התכנית העסקית הפרטית שלי בתפקיד אחד כתוצאה מהעסקה והאינטראקציה שנוצרה עם הרוכשים במסגרת העסקה, אבל אני ממשיך ומעדכן את התכנית כל הזמן. אם אתה תקוע עם אותה תכנית עסקית מלפני 10 שנים, סימן שנרדמת ואתה לרוב לא בכיוון."

עוד בנושא זה

עבור לתוכן העמוד