מנורה מבטחים

צמיחת המשק תלויה בממשלה ובעסקים

19/09/2024
צמיחת המשק תלויה בממשלה ובעסקים (הגדל)

"הצלחתו של המשק להתאושש בשנה הבאה תלויה במדיניות הכלכלית של הממשלה אבל גם בעסקים"

 

"מדינת ישראל מצויה זה קרוב לשנה במלחמה שסיומה לא נראה באופק, ובמציאות שמתאפיינת בכל כך הרבה סימני שאלה ואי-ודאות, קשה להעריך מה צפוי לנו בשנה הבאה", כך אמר משה לארי, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, בכנס פורום CFO באילת, שבו השתתפו סמנכ"לי כספים מהחברות המובילות במשק.

לדברי לארי, נתוני המשק כיום, מייצרים על פניו פרדוקס:

"מצד אחד, מצב האבטלה המשקי הוא הנמוך אי פעם, הצריכה הפרטית בשיא, והדוחות הכספיים של החברות הציבוריות משקפים רמת רווחיות מאד גבוהה. מה שמעיד על כך שהמשק נמצא ברמת חוסן מאד גבוהה.

מצד שני, סוכנויות הדירוג הבינלאומיות הורידו את הדירוג של ישראל, הריביות לטווח ארוך מאד גבוהות, האינפלציה מסרבת להוריד ראש, המשקיעים הזרים יוצאים מהשוק, ואנו מתחילים לראות תופעה של חרמות כלכליים. זהו מחירה הכלכלי של מלחמה ארוכה ורבת חזיתות".

לדבריו, "אם מסתמכים על חוסנו של המשק, הרי שלכאורה הגיוני שנרשה לעצמנו גירעון וחוב-תוצר גבוה, מתוך אמונה שלאחר המלחמה מצב הכלכלה יעשה 'ריבאונד', על סמך האינדיקטורים החיוביים שעליהם דיברנו.

אלא, כשמתעמקים במנועי הצמיחה של הרבעון השני מגלים, שהתוצר העסקי ירד ב-5%, אבל התל"ג ירד 'רק' ב-1.5%. ההסבר לתופעה הזו נשען, בין השאר, על ההוצאה הציבורית: המדינה הזרימה תמיכה כספית לעסקים, בהיקף של כ-20 מיליארד שקל, כאשר 75% מהכספים האלו הופנו לצריכה פרטית. זוהי כלכלת ביקושים שאינה ברת קיימא, ולכן לדעתי יש לבחון את תקציב 2025 בעיניים קצת יותר שמרניות. עמדת האוצר לגירעון של 4% ריאלית, וסבירה לנסיבות הנוכחיות. אני סבור, שהתקציב לשנה הקרובה צריך לכלול קיצוץ בהוצאות, או הגדלה של ההכנסות על ידי צעדי מיסוי כאלו ואחרים, ואולי מה שסביר יותר - גם וגם. בסופו של דבר, הצלחתו של המשק להשתקם ולצמוח בשנת 2025 תלויה במידה רבה במדיניות הממשלה ובתקציב שיאושר בכנסת אבל, גם בהצלחתם של העסקים להתאושש", אמר מנכ"ל מזרחי-טפחות.

 

עבור לתוכן העמוד