מנורה מבטחים

צ'ק אפ דיגיטלי - זרימת המידע בקצב הנוכחי מאפשרת נפילות והתאוששויות מהירות יותר

29/09/2022
צ'ק אפ דיגיטלי - זרימת המידע בקצב הנוכחי מאפשרת נפילות והתאוששויות מהירות יותר (הגדל)

גיא קריגר, מנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל, בשיחה קריטית להבנת מצב הפנסיה בישראל של היום, המקלות בגלגלי חברות הפנסיה והגמל, וכיצד הנגשת מידע עוזרת בזמן משבר. "עם ישראל צמא למידע ויכול להגיע אליו בדיגיטל," דבר אשר מסייע בסופו של דבר להתאושש במהירות ממשברים פיננסים.

המקום של ממשלת ישראל לגייס כסף היה בבונדס בחו"ל או מהחיסכון הפנסיוני של הציבור, כדי לממן את הצרכים השוטפים של הממשלה ולהבטיח ריבית צמודה ומעולה.  

ב-20 השנים האחרונות היה סבסוד תשואה באג"ח מיועדות. במצב החדש, הכסף ילך ישירות להשקעה בתשתיות. קצב הכניסה לקרנות החדשות רק אצלנו עומד על מיליארד ₪ וכלל השוק 5.5-6 מיליארד. עבור 30% מזה המדינה צריכה היתה להנפיק מיועדות... זה עורר בממשלה שיח על כך שזו לא הדרך לתמוך בפנסיה.

ההורדה של תמיכת האג"ח המיועדות עומדת על כך שמקבלי הקצבאות מקבלים כעת תמיכה של 60% ויתר הכסף של המיועדות הולך לעמיתים האחרים - וירד לאפס תוך 20 שנה. מדובר במאות מיליארדים של כספי ציבור. משרד האוצר הביא הצעה לתיקון חקיקה שמוחק את המיועדות ומחליף אותן בהסכם אחר, ובשקט מוחלט – התיקון עובר חלק. 1.10 הוא היום האחרון של המיועדות בישראל. אף אחד לא מדבר על זה.

ההסדר החדש – מהחודש הבא אין יותר מיועדות. אם הממשלה רוצה לגייס חוב היא תגייס במקומות אחרים וזה חשוב לנו כאזרחים.

כל מה שיכנס לקרנות החל מהחודש הבא, 5.5-6 מיליארד ₪ לקרנות החדשות, ימדד בעוד 5 שנים ביחס לתשואת הבסיס של 5.15% צמוד למדד, על השליש שהיה אמור לקבל מיועדות אבל לא יקבל את זה. כלומר צריך להגיע ל 1.413 מיליארד ₪. הקרן להשלמת תשואה אצל החשכ"ל תצטרך להתערב אם לא נגיע לתשואה הצפויה.

אבל יעבירו לקרן הזו כסף מהקרנות רק בעוד 5 שנים. החקיקה למעשה יוצרת מצב שחברות שינהלו את הכסף טוב יותר ויכניסו לקרן הממשלתית כסף, נענשות. לעומת מנהלי הכסף הפחות טובים שבסופו של דבר ימשכו כסף מהקרן הזו.

בנוסף לכך כל חודש עלינו לפתוח תיק השקעות נפרד על התוספות החודשיות. התיק נמדד בתום 5 שנים – 60 תיקים במקביל, כפול 13 מסלול השקעה... נכון שיש לנו מערכות מדיע מצוינות, אבל עדיין זה סיוט תפעולי.

זה מורכב ומסובך. אז למה עשו זאת כך?

1929 – לאחר התרסקות הבורסות לקח להן 17 שנה להתאושש, רק לאחר מלחמת העולם הראשונה. במשבר של 2000 לקח כמעט שנתיים. 2008 – לקח 9 חודשים. 2020 זה לקח חודשיים וחצי... כלומר, זרימת המידע בקצב הנוכחי מאפשרת נפילות והתאוששויות מהירות יותר. לכן הכניסו מדידה בכל חודש בנפרד, 60 תיקי השקעות במקביל.

קיבלנו במקביל הוראה לשנות את מקדמי הפנסיה ולהניח במקום 4.86%, סביב ה-5.01%. הבעיה היא שזה מתחיל באוקטובר. ויש לנו 60 מיליארד ₪ מיועדות במח"מ 7 שנים... זה הופך למורכב.

כמנהלי קרן פנסיה, המומים שהדבר הזה קרה בשקט, מה אנחנו יכולים לעשות מול העמיתים? עשינו צ'ק אפ דיגיטלי – בואו נעדכן את עם ישראל מה קורה. נכון שיש את הר הביטוח, שהוא חינם, אבל אנשים לא עושים את זה. אנחנו חייבים לתת כלי ליידוע הזה. אז בנינו כלי שמאפשר לכל אחד תוך יום עבודה לקבל את המידעים המלאים על כל החסכונות הפנסיוניים והפוליסות. עשינו את זה כי זה אוקיינוס של דאטא עבורנו. מצד המשתמש זה קצת מלחיץ כי צריך לשים את כרטיס האשראי (השירות ניתנן בחינם אבל נדרשת עסקה פיקטיבית כדי לחולל זיהוי פרסונלי ברמה גבוהה (G5)).

אחרי הקמפיין בטלוויזיה היה לנו יעד כניסות לשבועיים שנפרץ תוך 4 שעות.

זה אומר שהציבור צמא לידע ברור ומובנה. הבנו שצריך להפסיק לדבר על כמה זה חשוב ומעניין ולהתחיל לדבר אל החוסך – אתה לא רוצה לדעת מה יש לך?

נורא קשה להנגיש לציבור שלקחו לו את המיועדות ולא יודע בכלל, את העולם של פנסיה. גיל הפרישה עולה קצת. אנשים בגיל קרוב ל-70 פורשים, והם עושים את זה בדיגיטל ! זה מדהים. תהליך ידידותי וקל לתפעול. הערכנו שנגיע ל-30-40% מהפנסיונרים, והגענו כבר ל-60%. עם ישראל צמא למידע ויכול להגיע אליו בדיגיטל.  

צ'ק אפ דיגיטלי - לינק

למצגת הרצאתו>>

לפודקסט הרצאתו>>

עבור לתוכן העמוד