"העולם הפיננסי לא יישאר כמו שהוא גם בגלל הדור החדש, וגם בגלל ההוראות החדשות של בנק ישראל." כך אמר אלעד בנבג'י, מנכ"ל אקסלנס נשואה שירותי בורסה, בכנס כפר בלום השנתי של פורום CFO. בנבג'י מתאר את השינויים בעולם הפיננסי, וכיצד מביאים לגיוון בספקים הפיננסיים בעת משבר.
רותם לוי
השינויים בעולם הפיננסי
"בתקופה האחרונה אנחנו רואים זינוק של פתיחת חשבונות עצמאים בבתי השקעות. הסיבה לכך היא שהרבה אנשים החליטו לקחת אחריות על הכסף שלהם ולא מוכנים לתת אמון בגורמים חיצוניים.
"הברוקר האמריקאי "רובין הוד" מאפשר מסחר בחו"ל ללא עמלות בכלל. העובדה שניתן לסחור ללא עמלות הקפיצה את הברוקר מ-4 מיליון משתמשים לפני הקורונה ל-12 מיליון משתמשים היום. היסטורית, יש הבדלים משמעותיים באופן שבו הישראלים משתמשים בשוק ההון לבין האופן שהאמריקאים משתמשים בו. יש הרבה הון פנוי אמריקאי, שיושב בבורסה בארה"ב. בישראל יש מעטים שסוחרים באופן עצמאי.
אבל ההבדלים בין אמריקה לישראל מצטמצמים, בתקופה האחרונה פתחנו פי 6 חשבונות ביחס ל-2019. אנשים בני 30-50 עוזבים את הבנק ופותחים חשבון השקעות למסחר עצמאי."
הסיבות לשינויים בעולם הפיננסי בתקופה זו
"ראשית, הקורונה גרמה לאנשים לבחון את הנחות היסוד שלהם שהם החזיקו בהם הרבה שנים. בנוסף, נהיה זמן לאנשים. מי שעובד מבוקר עד לילה אין לו זמן להתעסק עם זה. אנשים התפנו לבדוק ולגלות שבבנק הם משלמים עמלות גבוהות או שהכסף שלהם מעלה אבק סתם בבנק.
"כמו כן, החבר'ה הצעירים יותר, גילאי 25-35, הם אחרים. מעניין אותם הפנאי שלהם, הם לא מסתכלים על העולם כמונו, ובין היתר הם לא מאמינים במערכות גדולות. זה גורם גם למשברים הפוליטיים. בפיננסים, זה אומר שאנשים לא סומכים על מוסד אחד שיטפל בהם. לכן אנשים צעירים רוצים לעשות את הדברים בעצמם במקום זול, נגיש וחדש. מדובר בשינוי תפיסתי עמוק של לקיחת אחריות על עצמנו.
"בנוסף, ירד החסם הקוגניטיבי של חוסר הבנה פיננסית. אנשים צעירים לא מפחדים; הם קוראים עיתונות כלכלית, הם עובדים בחברות גלובליות, ויש להם דעות. הם גם יכולים לגוון כך את הפורטפוליו שלהם.
"אבל השאלה שעולה בפורום הזה היא האם גם הפירמות יעשו שינוי. שינוי בחברה לוקח זמן רב יותר משינוי אצל אדם פרטי. תפיסת הבטחון חזקה יותר בפירמות, אני יכול לומר שעל הכסף האישי שלי אני מוכן לקחת סיכונים אבל על החברה הרבה פחות.
"העולם הפיננסי לא יישאר כמו שהוא היום גם בגלל הדור החדש, וגם בגלל ההוראות החדשות של בנק ישראל. בישראל, עדיין, סל השירותים הבנקאי, גם לפירמות, הוא מהרחבים בעולם. בארה"ב יש לכל אדם חשבון עו"ש בבנק וחשבון אצל ברוקר. בישראל, היקף הפיקדונות גבוה משמעותית בהשוואה לעולם. הר הפיקדונות הוא הפסד דרמטי לחוסכים."
פתיחה של חשבון לפירמה בבית השקעות ולא בבנק, אקסלנס
"בפתיחה של חשבון לפירמה בבית השקעות ולא בבנק – אנחנו נותנים הכל. פיקדונות, המרות וניירות ערך ואפילו מתן אשראי כנגד התיק. הכל למעט העברות, למעשה. ההבדלים בעמלות המסחר בין בתי ההשקעות לבנקים הם בפער של 0.3% בהשוואה לפחות מ-0.1%. תהליך הפתיחה הוא קל ופשוט, גם לתיק של חברה."