קרמבולה

שוק ההנפקות חי וקיים – תובנות נבחרות מהמשבר האחרון

1/10/2020


במהלך המשבר יצאו לפועל הנפקות של אגרות הון וחוב. סקטורים התחזקו או נחלשו, וחברות מסוימות נעזרו בתכונותיהן כדי לצלוח את המשבר. שרון יגר, מנכ"ל אקסלנס חיתום, מסביר את המהפך בסקטורים החזקים, כיצד חברות הצליחו לנצל הזדמנויות במשבר, ומהן התכונות של חברות שמצליחות להתמודד עם משברים בצורה טובה יותר.
רותם לוי

 

מהפך בסקטורים החזקים
"בתחילת המשבר גם גיוסי האג"ח וגם גיוסי האקוויטי נפגעו משמעותית. מאז, ששה חודשים לתוך המשבר, הנפקות החוב וההון חזרו ובגדול, זאת כששוק החוב התאושש מהר יותר משוק המניות.
"בתחילת המשבר המציאות היומיומית הייתה ירידות שערים, פדיונות ענק בקרנות, חברות ציבוריות שעדכנו כל יום על השלכות הקורונה על עסקיהן, עדכוני דירוג אשראי שליליים ועסקאות ריאליות רבות שהשלמתן נדחתה. מאידך, היו גם עסקאות ריאליות שכן הושלמו – אבל במחירי "קורונה". בחודש מרץ הייתה ירידה חדה מאד בשערי אגרות החוב והמניות אבל השינוי הגיע מהר. את התיקון החד הוביל מדד ת"א טק עלית של החברות הטכנולוגיות .
"העדכון האחרון של מדד ת"א 35 ממש מראה את המהפך. שש חברות התחלפו כאשר – נכנסו חברות טכנולוגיה ואנרגיה ירוקה ויצאו חברות נדל"ן ואנרגיה מסורתית. גם מדד הדאו ג'ונס עבר את התהליך הזה."

 

הזדמנויות במשבר
"מעט חברות ציבוריות הספיקו לנצל את המשבר כדי לרכוש חזרה אג"ח של עצמן, הן בשל התיקון המהיר שחל בשערי ניירות הערך והן משיקולי שמרנות. כדי לנצל משבר צריך כמובן נזילות אבל גם אומץ. אם ישנה נזילות בחברה אפשר לשמור עליה לימים קשים שאולי יגיעו או להשתמש בה. גזית גלוב למשל רכשה בחזרה אג"ח ומניות של עצמה בהיקפים של מאות מליוני ₪. חברות הליסינג אלדן ואלבר ביצעו אף הן רכישות חוזרות. הגדילה לעשות אלדן כאשר רכשה חזרה 135 מיליון ₪ חוב בכ-70 אגורות לכל שקל. לא הרבה חברות עשו את זה.
"חברות הגדילו נזילות – חברות שהיו להן מסגרות אשראי בנקאיות חתומות, מיהרו לממש אותן, וישבו על הכסף. כך גם מי שהיו לו מסגרות אשראי ממוסדיים.
"בחודש אפריל, עוד בתחילת המשבר בישראל, היו גם חברות שהנפיקו חוב למרות עליית התשואות. חברת אמות הצליחה לגייס בשיא המשבר ואף שילמה פרמיה. זה יוצא בסוף הרבה כסף, אבל הם התייחסו לזה כאל תשלום פרמיית ביטוח. המסר הוא שעצם העובדה שאתה חברה ציבורית, מאפשרת לך להתנזל במהירות הן למטרת היערכות למשבר והן למטרת ניצול הזדמנויות.
"שימוש במכשירים היברידיים גם התאפשר – קרן הריט מגוריט גייסה אג"ח עם מנגנון "אפסייד", חברת אנרג'יקס הנפיקה אג"ח המיר בריבית אפסית.
"אבל המגמה שולטת שהתרחשה – גל הנפקות "חסינות קורונה" הגיע לשוק הראשוני, כאשר לפנינו צפויות אחרי החגים עשרות הנפקות ותשקיפים. הקו המאפיין להן הוא פחות נדל"ן, הרבה יותר חברות "חלום". כנגזרת להתחממות השוק הראשוני, מחיר השלדים הבורסאיים עלה משמעותית בהיותו מהווה אלטרנטיבה לרישום למסחר בדלת הראשית. 
 

תובנות
"כדאי וחשוב להיות חברה ציבורית בזמן משבר. יש יתרון של אפשרות הגישה המהירה לשוק ההון לטובת יצירת נזילות ו/או ניצול הזדמנויות. גיוון מקורות מוכיח את עצמו כל משבר מחדש. חשוב לשמור על איזון בין מקורות ההון העיקריים, מערכת בנקאית ושוק ההון. שמירה על מסגרות אשראי חתומות הן ממשקיעים מוסדיים והן מבנקים – זה דבר חשוב מאד לעת משבר. שוק ההנפקות הוכיח אדפטציה מהירה מאד למצב גם בסוג ההנפקות וגם ביכולת לתת מענה. בחברות "הטובות" השוק תמיד ציטט מחירי BID-ASK."

עבור לתוכן העמוד