מאת: נגה קינן
אין ספק שמשבר כלכלי, בו הצמצום בהוצאות לצד שינויים במבנה ההון והחוב וכאשר התזרים הוא המלך, הוא הזדמנות מיוחדת ל-CFO לקדם את הקריירה שלהם לתפקידי מנכ"ל. כך למדנו ממשברים קודמים, וכנראה שכך יהיה גם עכשיו.
השאת הערך לבעלי המניות ובעלי הענין היא משימתם של ה-CFOs בשגרה. הקשר ההדוק בין ה-CFOs והדירקטוריון הוא קשר מהותי. מעדותם של CFOs שעשו זאת במשברים קודמים, למדנו שככל שה-CFO מציע למנכ"ל ולדירקטוריון תוכנית פעולה לתקופת החירום, כך סיכוייו לקבל את תפקיד המנכ"ל אם וכאשר יתאפשר – גדלה.
ביתר שאת נכון הדבר במאפייניו של משבר זה, בו כלכלות העולם עצרו במיידית, ללא ידיעה על מהותו של העולם שלאחר הקורונה. ניהול סיכונים וגמישות תפעולית בתנאים משתנים, תוך התחשבות בהוצאות הקבועות/משתנות – גם הם נמצאים כולם בחצרו של ה-CFO.
כמה דברים אנחנו כבר יודעים על העולם העתידי: זה יהיה עולם עני יותר, עם חובות גדולים יותר וכמות רבה יותר של מובטלים. עידן הכסף הזול המצוי בשפע, להשקעות ולצרכנות הסתיים. תהיה תזוזה טקטונית בסוג הענפים שיתכווצו (תיירות, תעופה ונסיעות) לעומת אלו שיתרחבו (רפואה, ניהול מרחוק, מוצרי יסוד). בנוסף, אנו יודעים שיהיו תהליכי קונסולידציה בענפים מגוונים. המחירים יעלו כתוצאה מהצורך לקיים שינויים וגיוון בשרשרת האספקה.
תהליך הדה-גלובליזציה ישפיע על חברות רבות כאשר מדינות יתחילו לבחון את יכולותיהן לנהל את משקיהן באופן עצמאי יותר ופחות תלות ביבוא. ובכך תגדלה את השקעותיהן בתעשייה ובחקלאות החיוניים לחיים ברי קיימא.
אותם CFOs שישכילו להוביל את החברה לצמצום עלויות, לגיוון שרשרת האספקה, לרכישות ומיזוגים עם חברות כושלות בתחום עיסוקם, למעקב צמוד אחר תפוקה ואסטרטגיה תחת שינויים מתמידים – ישמרו על עוצמת החברה שבניהולם ואולי אף לצמיחתה.
ל-CFOs, יותר מכל אחד מהבכירים בארגון, יש את היכולת לקחת את החברה שלו להצלחה. לשם כך, צריך ה-CFO לבצע כמה מהלכים חשובים:
• ה-CFO כמתווה ומיישם תוכנית צמצומים
• ה-CFO כמתווה ומיישם שינויים במבנה ההון והחוב
• ה-CFO הרואה למרחוק את השינויים האסטרטגיים והניהוליים הנדרשים
• ה-CFO כמדריך כלכלי, לדירקטוריון ולשאר חברי ההנהלה
• ה-CFO כמקור בטחון לדירקטוריון בעת משבר
בין תפקידיו של הפורום יהא למנף את הנקודות שלעיל באמצעות הכשרה יעודית.
וכמה הערות למנהיגות בעיתות משבר:
• מהירות. כשכולם מבולבלים – זה הזמן בו מי שצועד ראשון יהיה המנהיג אחריו ילכו כולם. זה הזמן ל"אחרי".
• ידע ונסיון. בחירה מהירה של הכיוון ללכת בו מחייבת מהמנהיג ידע ונסיון אישי עליו הוא נסמך. זו לא העת להתחיל ללמוד. "אני יודע מה צריך לעשות", הוא קריטי בבטחון שמשרה המנהיג על השאר.
• נחישות והתמדה. יש הרבה סכנות ומכשולים בדרך. בכל דרך. הנחישות היא הכלי בה משתמש המנהיג לאסוף את יכולות הצוות שלו לנוע קדימה, איתו ואחריו, על הכיוון עליו החליט.
• פיתוח צוות. הצוות הוא קריטי שכן הוא המבדיל בין אדם שהולך לבדו לכיוון מסויים לבין מנהיג אחריו צועדים האחרים, המשתתפים בגיוס יכולותיהם וכישוריהם.
• עבודה קשה, חריצות והשקעה אישית. אפילו הקרבה. זוהי השעה בה נדרש המנהיג להפגיש תכונות אלו בכדי לעודד את כולם להצטרף אליו ולעשות שינוי.
• גמישות. שינוי מתמיד. הסתגלות. ניהול סיכונים.
ל-CFOs יש את כל היכולות והכישורים הללו, ולכן, אם וכאשר תיווצר ההזדמנות, יהיו ה-CFOs המועמדים האולטימטיביים. ולכן, אני צופה כי בתקופה הקרובה, נראה לא מעט CFOs שיקבלו תפקידי מנכ"לים. חיזקו ואמצו בכוחכם זה.
אשמח לקבל הערות ו/או תוספות למאמר זה מכל אחד מהחברים.