גלו את הפוטנציאל הפיננסי באמצעות  פתרונות ה-IP החדשים של AON

עלייה בארה"ב במגמה של מינוי CFOs כמנכ"לים

11/06/2019
עלייה בארה"ב במגמה של מינוי CFOs כמנכ"לים (הגדל)

 

האתגר הגדול של ה-CFOs הוא חיזוי שינויים עתידיים לצרכי תכנון * היכולת לחזות את העתיד נהייתה מעורפלת יותר כתוצאה מהקצב העולה וגובר של שינויים * הכנסת ה-CFO כחבר דירקטוריון תביא ערך לחברה * הגנה מסייבר היא עוד משימה שמתווספת לסמנכ"לי הכספים, וזה דבר ששואב את הזמן שהאוטומטיזציה "חסכה" *

 

מאת: נגה קינן, יו"ר פורום CFO

 

כך עולה משיחה שקיימתי עם ג'ון גראהם פרופ' לכלכלה באוניברסיטת DUKE, החוקר מזה שנים מגמות בתפקיד ה-CFOs. עוד מוסיף גראהם וקובע כי "כמעט מחצית מהמנכ"לים כיום בארה"ב, הגיעו מהתחום הפיננסי, רובם היו CFOs".

לאור המיקוד של פורום CFO בשינויים שעובר התפקיד בשנתיים האחרונות, ובצפי לשינוי מעמיק אף יותר בעתיד הקרוב, נפגשתי עם פרופ' גראהם לדיון בנושאים העיקריים.

מה הוא האתגר המשותף ל-CFOs?

תשתית העשייה של ה-CFOs הוא תקצוב, וחיזוי שינויים עתידיים לצרכי תכנון. זהו הבסיס האיתן של ה-CFO, שחייב להשתמר. בתחום החיזוי ה-CFO הוא הדמות המשמעותית ביותר בחברה. זהו גם התחום המאתגר ביותר, משום שקשה לאמוד את הצלחת החיזוי.

במחקר שערכתי בעסקים בארה"ב, בדקתי תכנון לטווח ארוך בעזרת תכניות חומש. בדקתי עם סמנכ"לי הכספים האם יש ירידה בהכנת תוכניות חומש וכמה שנים תכניות אלה שורדות כקו מנחה לחברה. גילינו כי לפני מספר שנים, הממוצע היה שלוש וחצי שנים. היום, הממוצע הוא פחות משנתיים וחצי. למעשה,

ולמרות כל זאת, החברות הללו עדיין מתכננות תכניות חומש ולא תוכנית תקציבית תלת שנתית?

אינני מודע למגמת נטישה מהכנת תכניות חומש. קיצור הטווח של תוכניות החומש נובע כמובן מכך שהיכולת לחזות את העתיד נהייתה מעורפלת יותר, ואני משער שזה נובע מהקצב העולה וגובר של שינויים. נתון זה הוא גם תלוי תעשייה כמובן. למשל בתחום המכשירים החשמליים יש צורך רב יותר בתכנון לטווח ארוך. שינוים טכנולוגיים הם דבר חשוב כי הם מביאים לקדמה, אבל מאד קשה לדעת מתי יסתיים פרוייקט בגלל פיתוחים אלו. לכן מאד מאתגר לתכנן צפי לחברות. חשוב לתכנן ייצור באופן גמיש, כדי שיהיה אפשר להתחיל, להפסיק, או להאיץ תהליכים.

איך אתה רואה שינויים נוספים בתפקיד ה-CFO לקראת שנת 2030?

דו"חות פיננסיים, המהווים בסיס נוסף בעשייה של סמנכ"ל כספים, הפכו לאתגר בפני עצמם, בימים אלו שהמידע כה חשוף. חשוב לעשות עבודה מצוינת בתחום הזה יותר מתמיד, אולם, תפקיד ה-CFO בשנים האחרונות נהיה יותר אסטרטגי.

קשה לחזות את 2030, אבל אני מעריך שה-CFO יחזק את מעמדו כיד ימינו של המנכ"ל. להערכתי, הוספת ה-CFO כחבר דירקטוריון יכולה רק להוסיף לחברה.

בישראל סמנכ"לי הכספים בדרך כלל הינם חלק מכל ישיבות הדירקטוריון, אך לא חברי דירקטוריון. נראה לי בעייתי שהדירקטוריון שאמור לפקח על ההנהלה יכיל גם את הדרך הביצועי.

מקובל עלי. גם בארה"ב ה-CFOs אכן נמצאים בישיבות אלה ויכולים לייעץ, אך אינם חלק מהדירקטוריון כמקבלי החלטות. בארה"ב יש צורך לחזק את קולו של ה- CFO בדירקטוריון. אני חושב שה-CFO נמצא בצומת דרכים מעניינת, בין תכנון אסטרטגי, שיווק, ותקציבים. לכן קולם צריך להישמע כשווה לזה של חברי הדירקטוריון, ואל להם להיות רק אנשי הביצוע של המנכ"ל.

יש אמרה, שחברי הדירקטוריון מקשיבים למנכ"ל ומסתכלים על פניו של ה-CFO, כדי לדעת מה נכון ומהי שאיפה בלבד.

נכון. ה-CFO הוא המקשר בין רעיונות הקריאייטיב הניהולי, המאפיינים לפעמים מנכ"לים, לבין המציאות. צריך לתת מקום רב יותר לעמדת סמנכ"ל הכספים, תוך שימור מקומו של המנכ"ל. סמנכ"ל הכספים משחק כל כך הרבה תפקידים שונים, החל מאחריות על הדיווחים וכלה באסטרטג וביד ימינו של המנכ"ל, ולכן הוא אינו יכול להיות יותר ממלא תפקיד טכני בלבד.

ישנו צורך עולה בקרב ה-CFOs בכישורי אנוש, עוצמה רכה וניהול כוח אדם. כל הדברים הללו מעמיסים מאד, משום שעדיין חשוב שסמנכ"ל הכספים יעסוק בתשתית העשייה שלו, עליה דיברנו מוקדם יותר: חיזוי, תקצוב, ודו"חות. כאשר מוסיפים לכך אסטרטגיה, ניהול כוח אדם, ובמקרים מסוימים גם הצגת פני החברה כלפי חוץ; התפקיד נהיה עמוס.

המגמה שאני רואה היא שתפקיד ה-CFO יהפוך לעמוס יותר ויותר, אלא אם התפקיד יפוצל, וזהו תרחיש שאינני רואה באופק.

בסקר של פורום CFO מצאנו שסמנכ"לי הכספים בישראל מעריכים שב-2030 הם יקדישו רבע מהזמן שלהם לתכנון אסטרטגי. כיום, ה-CFOs משקיעים בזה פחות מ-20%. בדקנו בסקר דומה שערכנו לפני חמש שנים, והתשובות בו היו זהות. מקום התפקיד האסטרטגי לא השתנה בחמש השנים שעברו, ולמרות זאת החלום נותר זהה. כיצד אתה רואה את החלוקה בין תפקידיו השונים של ה-CFO?

התוצאות שמצאתם יכולות אכן להביע את תקוותיהם של סמנכ"לים הכספים, אך חלוקת הזמן מוגבלת. אני מעריך שה-CFOs כל כך עמוסים שאין ביכולתם להוסיף 5-10% נוספים של עבודה אסטרטגית. אם לא נאציל חלק מסמכות זו לא יהיה פנאי ל-CFO לעסוק באסטרטגיה. עם זאת, חשוב שה-CFO יהיה מעורב באסטרטגיה, משום שאחריותו לצפות שינויים בשוק.

אולם, תהליכי אוטומטיזציה של מערכות ניטור מידע תורמות לקיצור הזמנים בעבודה על הדו"חות

זה נכון, אך הגנה מסייבר היא עוד משימה שמתווספת לסמנכ"לי הכספים, וזה דבר ששואב את הזמן שהאוטומטיזציה "חסכה".

מה שאתה אומר הוא נכון אבל אני לא רואה סמנכ"לי כספים מתעסקים בבעיות שבביטחון בסייבר. אין להם אפילו את הידע כדי לעסוק בזה. גם אם כן, אני לא רואה איך זה יכול לקחת אותו הזמן היומי או השבועי שהניטור היה לוקח ללא האוטומטיזציה.

ובנושא אחר: אנו רואים ב-CFO את התפקיד החשוב ביותר בחברה אחרי המנכ"ל.

אני מסכים, אך לא בכל חברה. למשל בתעשיית ההיי טק לא תמיד ה-CFO הוא השני בסולם ההיררכי, אך באופן נרחב זה נכון.

בנוסף, צריך לזכור את המקטע הגלובאלי שבתפקיד ה-CFO המבין את התנהלות השוק הבינלאומי, ומבין את האתגרים בשער המטבע.

ולסיכום, מה שתיארתי עד כה היה רלוונטי ל-CFOs של חברות גדולות. בחברות הבינוניות והקטנות, ה-CFO נמצא במעמד מוזר. מצד אחד, מעמדם משמעותי מאד וקשה יהיה להחליף אותם. מצד שני, קשה ל-CFOs להיות במעמד האסטרטגי ולראות את התמונה הגדולה כי הם עסוקים במשימות השונות. כלומר, CFOs של חברות גדולות פחות טרודים במטלות היומיומיות, יש להם יותר זמן למשימות הגלובאליות והרחבות יותר. ה-CFOs של החברות הקטנות יותר עסוקים בחיות של חברה ובסירקולציה הכלכלית.

 

 

עבור לתוכן העמוד