|
קרדיט צלם: ניב קנטור מימין לשמאל: נגה קינן, טלי הובר, אלון גרנות ושחר פלורנץ |
מה הם האתגרים הייחודיים עבורך בכהונתך כ-CFO פרוטרום?
האתגר המשמעותי היה הפיכת חברה ישראלית קטנה ולא ידועה יחסית, למובילה עולמית בתחומה כאשר לרשותה כמעט ואין משאבים – אין משאבי הון, אין ידע, אין פריסה גאוגרפית, וכשהתחלנו גם שוק הון הישראלי לא התאים לגיוס כסף.
אתגר נוסף היה גיוס גלובאלי של האנשים המתאימים לרוח הארגון. כמו כן, השינוי שעשינו מספר פעמים של התאמת החברה, ההנהלה והתהליכים כולם לחברה מסוג חדש – מחברה קטנה צומחת לחברה בינונית צומחת ובשלב האחרון לחברה גדולה צומחת.
מה הם המהלכים המשמעותיים שהובלת בחברה ומה הייתה תרומתך להצלחתם?
התרומה המשמעותית שלי לחברה היתה ללמד את האנשים להיות עסקיים, להרגיש כל הזמן שיש להם תרומה לחברה, לארגון שהם נמצאים בו, כשהמטרה העיקרית היא לצמוח צמיחה משמעותית רווחית. מהמרכזנית שעונה לשיחת הטלפון דרך אנשי המכירות והפיתוח – וזו רוח פרוטרום שהנחיל אורי יהודאי, נשיא החברה: שאין דבר שהוא בלתי אפשרי. אם עושים את זה יחד, אפשר להצליח בכל.
כ-CFO העיסוק המשמעותי שלי, כחלק מצוות ההנהלה, היה ללמוד את הרכישות, לקבל החלטות נכונות לגבי שווין, לממן אופטימלית, מעט בשוק ההון והרוב בחוב, ולנהל את המו"מ כדי לקלוט את הרכישה עם מקסימום יצירת ערך חברה. כמובן שגם השוטף הינו קריטי – לגייס צוות חזק מאד ומצומצם של מנהלים מבריקים באגף הכספים (סוג של סיירת), אשר דאגו לוודא שיש תזרים מזומנים חזק. וכן, כחברה ציבורית להיות תחת ממשל תאגידי ברמה גבוהה. מעולם לא קיבלנו הערה או תיקון על הדוחות שלנו, לא בביקורת ולא מהרשויות בישראל ובאנגליה.
כל אלה תוך שיתוף פעולה רציף והדוק עם כל הגורמים בחברה – יצור, רכש, השקעות, שיווק, מכירות ופיתוח, מביאים לארגון יעיל, צומח ולומד שמביא להצלחת כל הארגון.
אני יכול לומר שאני מאמין שהכל אפשרי, גם במגבלת 24/7. אבל כמובן שיש לזה לעתים מחיר אישי לא קטן. לעשות הכל גורם להרגיש לפעמים שיש פספוס של דברים אחרים חשובים לא פחות כמו המשפחה, החברים, הזמן והשקט שלך, ומאידך יש בעירה פנימית של אנרגיה שמאפשרת להמשיך הלאה והלאה.
מה בתכנית לשנה הבאה?
פרוטרום משתלבת בחברת IFF ששמה לה למטרה להיות מובילה בתחומה. פרוטרום תטביע ב-IFF משהו שונה – היכולת לעבוד עם הלקוחות הקטנים והצומחים. "הרוח הפרוטרומית" של הכל אפשרי, ביחד עם תרבות ארגונית של חברה בת 130 שנה שיש בה טכנולוגיות, ידע, לקוחות מובילים בעולם, ניהול גלובאלי אמיתי, יכולות בכל אזור בעולם – יביא לכך ששתי החברות יחד תהפוכנה לשילוב מנצח ולחברה המובילה בעולם בתחומה.
מבחינתי בפן האישי - בעשור האחרון ייעצתי, ומקווה שעזרתי, לכל מיני חברות לצמוח, לעשות תהליכי רכישות נכונים בחו"ל. הייתי שמח להמשיך לסייע לעוד חברות ישראליות להפוך לחברות מובילות בתחומן ע"י מיזוגים ורכישות.
ספר על הדרך המקצועית שעשית עד לתפקידך הנוכחי.
התחלתי באלסינט – כשכמעט לא היו חברות גלובאליות בישראל והיתה לי הזדמנות אדירה להיכנס לחברה שהיתה פסגת הטכנולוגיה בהדמיה רפואית וניסתה להיות חברה גלובאלית. נסעתי בכל העולם ולמדתי תרבויות ניהול אחרות. על אף המשבר הפיננסי שפקד את אלסינט מול החברות המבוססות יותר היה עבורי בית ספר ללימוד ולהתנסות כיצד חברה ישראלית צריכה לצמוח בשווקים בינלאומיים.
משם עברתי לקיוליק אנד סופה האמריקאית ולמדתי איך עובדים בחברת בת של מטה אמריקאי.
כשהגעתי לפרוטרום, אז חברה קטנה ושאפתנית ברצון שלה להוביל ולגדול, הבאתי איתי את הניסיון הכפול - של גלובאלית ישראלית וגלובאלית אמריקאית. וכך עם משאבים מוגבלים יחסית, הצלחנו לצמוח משווי של 30 מיליון דולר בשנת 2000 לשווי של 7.1 מיליארד דולר ב-2018.
מה העצה הטובה ביותר שיש לך עבור CFO?
אני חושב שכל מה שאתה יודע וצריך לעשות כ-CFO זו רק ההתחלה. התרומה שלך היא להיות השותף העסקי הכי טוב בהנהלת החברה, להצלחתה. תזכור תמיד שאתה חלק מהמצפן שאחראי להראות את התמונה האמיתית. תפקידך להביא את החברה למטרותיה בדרך הנכונה, בלי לבלום את יכולת הצמיחה.
אם בגיל עשרים היו שואלים אותך מה תעשה כשתהיה גדול - מה היית עונה?
ארכיטקט. בביה"ס למדתי תכנון אדריכלי ואהבתי את זה כי שם אתה צופה בסופו של דבר ביצירה שיצרת.
אבל הגעתי למקום ולמקצוע שאני אוהב. גם חברה עסקית היא סוג של יצירה. היה לי סיפוק אדיר ממעורבותי בבניית שני מפעלים בסין שהיתה לי ההזדמנות להיות חלק מבנייתם – אז אפילו קצת ארכיטקטורה נכנסה לתמונה...
מה חשוב לך להאיר?
ישראל כמדינה צריכה ללמוד לשלב את התחום העסקי עם התחום הציבורי באופן נכון יותר. צריך לעודד אנשים ש"עשו את זה" בתחום העסקי לעבור לתחום הציבורי/ממשלתי-ביצועי בישראל. לצערי המגמה הפוכה (שאנשים עושים קריירה עסקית לאחר כמה שנים במשרדי הממשלה). אבל אני חושב ששני הכיוונים חשובים מאד, וככל שישתלבו הם יביאו לחשיבה אסטרטגית יותר ויתרמו להמשך צמיחתה של המדינה.