מלם טים

גור לוי שחר: "תפקיד ה-CFO הוא 95% פסיכולוגיה של אנשים ו-5% פסיכולוגיה של מספרים"

17/05/2018
גור לוי שחר: "תפקיד ה-CFO הוא 95% פסיכולוגיה של אנשים ו-5% פסיכולוגיה של מספרים" (הגדל)

גור לוי שחר CFO קבוצת צמח מפעלים ומשקי הירדן, פועל במגוון גדול של תפקידים, ומביא עימו את הפסימי והאופטימי, הכרוכים יחדיו, לכל משימה ● ראיון אחר

עו"ד מיכל קורן

 

 

גור לוי שחר הוא דור "Y" בהסוואה. "עברתי יותר מ-12 חברות במהלך הקריירה שלי, בתחומים שונים ומגוונים - מתעשייה מסורתית כמו כלי יהלום לחיתוך אבן טבעית, שיש וגרניט, סוללות חימום וקירור, עבור בתעשייה הבטחונית - "פלסן סאסא" למיגון רכבים ועד חברת ביוטכנולוגיות לטיפול בפרקינסון, חברה לטיפול בעין עצלה וחברה לטיפול בפסולת רפואית בבתי חולים", הוא מספר. "בכולן מילאתי תפקידים של שנה עד שש שנים, לפי טיב החברה - בסטארט אפים עד שנגמר הכסף או העברת המטה לחו"ל, ובחברות מבוססות - עד מיצוי התפקיד. בחברה הראשונה עברתי מ-CFO לתפקידי שיווק ומכירות".

לדברי לוי שחר, "CFO ומנהלי שיווק הם שני הקצוות - הפסימיסט והאופטימיסט. כדי להיות CFO אופטימלי צריך לטעמי את החיבור של שניהם. כשסיימתי ללמוד החלטתי לעשות גם תפקידים כאלה וגם כאלה, אבל איני מכיר כמעט אנשי כספים שעשו את שני הדברים. ניסיון המכירות שלי הוא בעיקר בינלאומי - בפרספקטיבה רחבה של ניהול ומתן שירות לקוח. ניסיון במכירות תורם רבות במו"מ עסקי - קל לך לראות את הצד השני ולהבין איך לנהל את השיח והמו"מ באופן מיטבי.

"בנוסף", הוא ממשיך, "כשלוח של הקיבוץ בו נולדתי, הקמתי ב-94' קרן הון סיכון עם IDB, בנק כללי ושותפים נוספים. זה היה בתחילת ימי ההייטק הישראלי, כשברמת החייל עוד היו מוסכים וכל העוסקים בתחום התמקמו בהרצליה. עסקתי והייתי מעורב מאוד בהקמת דברים חדשים - תחנת הרדיו האזורית 'רדיו קול-רגע' בעמקים, חברת נדל"ן מניב והשבחת נכסים שפעלה בתל אביב, הרצליה וירושלים.

"אינני רו"ח - ותפיסתי הניהולית גובשה לא מהצד של החשבונאות, אלא מהצד העסקי. כל תפקידי ה-CFO שלי היו מוטי פיתוח עסקי. מאידך, היעדר הטייטל הגביל אותי בהרבה מועמדויות לתפקידי CFO, למרות שלדעתי זו טעות, מה גם שחלק גדול מה-CFOs של החברות הגדולות אינם רו"ח".

למעשה גם היום אתה CFO שתפקידיו בארגון מיוחדים.

"תפקידי אכן מגוונים. קבוצת 'צמח מפעלים ומשקי הירדן' בנויה משתי יחידות עסקיות שונות - פעילות ריאלית של תאגידים שמקבלים שירותי ניהול כספים (גזברות, תזרים ומימון מבנקים וכמובן הכנת הדוחות הרבעוניים - כמו בחברות ציבוריות - מ.ק.) ומאידך - מוסד פיננסי כספי שיש בו בנק קואופרטיבי ופעילות סחר וקניינות עבור הבעלים (סליקת תקבולי תוצרת חקלאית ותשלומים לספקים התומכים בהכנסות הללו - מ.ק.). הקיבוצים והמושבים באזור דרום רמת הגולן, עמק הירדן וגליל תחתון, הם בעלי הבית שלנו, ואנחנו מתנהלים כחברות ציבוריות על אף שאיננו נסחרים - בגלל ריבוי הבעלים.

"הבנק הקואופרטיבי הוא מינוף של יתרונות הגודל. אנחנו לווים מבנקים ומאפשרים לבעלים שלנו ליהנות מהכסף במרווחים נמוכים יותר מאשר לו היו מגייסים ישירות, לצד דרישות מועטות יותר בהיבטים של בטחונות ורגלוציה. במסגרת זו הכנסתי לפני כשנתיים מודל ניהול סיכונים, המאפשר לנו להתמודד עם מגבלת לווים, חלוקת הון עצמי לנזיל ולא נזיל, יחס רזרבה לפיקדונות וכו' - הכל מנוהל כבנק ועובד ומבוקר על דוח המכונה 'מאזן בנקאי'.

"אנו מפעילים גם פעילויות של ליסינג מימוני ותפעולי ומגרשים למכירת רכבים. כמו כן, יש לנו ניהול החזקות פסיביות ב'תנובה' ועוד תאגידים ריאליים שמהם אנו זוכים לדיבידנדים מעת לעת.

"לפני כמה שנים הוקם התאגיד "דשן הצפון", בבעלות מספר ארגוני קניות שמתחרה היום בחברות אחרות בתחום הדשנים ומחזיק 25%-30% משוק הדשנים בארץ - ובו אני מכהן כיו"ר ועדת הכספים. הפעילות חוסכת לבעלים במונחים שנתיים סכום אדיר של עשרות מיליונים, לאור העובדה כי מחיר הדשנים ירד בכ-40% בהשוואה רב שנתית.

"בפעילות הריאלית - יש לנו חברת הייטק (שרותי IT), שאני מלווה בהנהלה בצד התפעולי והפיננסי ופיתוח עסקי וכן את 'צמח תרביות רקמה' (מתחום ביוטק - מ.ק.), שכעת אנו מגייסים לה כסף בהנפקה פרטית להקמת מעבדות חדשות.

מהו האתגר הגדול ביותר שלך?

"מדובר בלוליינות מולטי-טאסקינג של תכלולים ואיזונים: לתכלל את כל הפעילויות - מעל 10 חברות בנות, שבחלקן המועט אני דירקטור וברובן משתתף קבוע ועליי לייצר יתרונות לגודל בפעילות הפיננסית. למשל בהליך הגיוס הבנקאי לתאגיד 'צמח אבוקדו' השייך לקבוצה, בהיקף של כמה מיליוני שקלים לשדרוג מערכי אריזה. אני מציג לבנקים את הסל של כל החברות והם רואים גוף גדול - ובכך אנו מנצלים יתרונות הגודל. יש לציין כי סה"כ הפעילות הכלכלית השנתית שלנו הינה למעלה מ-2 מיליארד שקל.

"בנוסף, עליי לייצר איזונים בין התאגידים עצמם ברמת תזרים, המינוף ולראות את סה"כ המינוף של הקבוצה בכללותה במבט מלמעלה - קרוב ל-100 מיליון שקל במינוף בנקאי".

מה קריטי למנהל בכיר בארגון גדול?

"לתעדף כל הזמן את החשוב והדחוף; להנהיג עבודת צוות ולהאציל סמכויות. כמו 'שוטר תנועה' אני מעביר משימות כל העת. כך השולחן שלי ריק וכך אני לא 'טובע' ועדיין נותן מענה תוך 24 שעות לכולם- שירות מיטבי לבעלים, למנהלים ולקולגות שלי.

"קריטי לזכור ש-95% מהתפקיד הוא פסיכולוגיה של אנשים ו-5% פסיכולוגיה של מספרים. לדבר עם האנשים, לעשות להם סדר, לטפל בהתנגדויות, להתנהל עם אנשים שלא מחזיקים בתפיסת עולם עסקית זהה וגם לדעת לומר בכל עת 'אני לא יודע' ולהיעזר ביועצים כשיש צורך. למשל מיזוגים ורכישות, תוכניות עסקיות ועוד, אנו מבצעים בעיקר בעזרת יועצים. כך גם מסמכי תיק המשקיע לגיוס ההון של חברת 'צמח תרביות רקמה' שלנו בוצעו בשיתוף פעולה עם EY".

יש לך עצה טובה ל-CFO?

"בכל סיטואציה לראות את מי שיושב בצד השני של השולחן, לא משנה אם אלו הבעלים, העובדים, הספקים, או הלקוחות. כשמישהו מבקש משהו חריג או לא הגיוני או מורכב לביצוע בלוח הזמנים - להעביר את האדם שמולי לצד שלי כדי שהעניין ייפתר יחדיו. זה כישור ניהולי שמגיע מתחום המכירות ויש לפתח אותו כל העת - בתחום המכירות כל הזמן 'משחקים' לטעמי את התפקיד של הצד השני. זה נכון גם לניהול אובליגו של לקוחות למשל - לא אגיד לך לא למכור ללקוח, אבל אולי אפשר לבקש לחזק את הביטחונות, את המבנה, את אופן ביצוע התשלומים וכו'".

מה הפרויקט הגדול הבא שלכם?

"אנחנו מקימים את מרכז החדשנות בצמח - אנו למעשה עושים שימוש בנדל"ן ,שהיה מפעל לעיבוד תמרים בעבר, והופכים אותו לחממת הייטק לחברות שיבואו לגדול ולהתפתח אצלנו. המטרה היא ליצור גיוון תעסוקה לאוכלוסיה המדהימה שלנו, ותיקה וחדשה. יש לנו את המכללה האקדמית שמציעה לימודים משיקים ויחד עם צמח מפעלים תביא בשורת תעסוקה לאזור -  כל זאת בכוונה, מאחר וחלק מתושבי עמק הירדן לא ייסעו שעה לעבוד במרכזי הייטק מרוחקים מידי בוקר.

"בשלב המיידי התכנון הוא לכ-2,000 מ"ר, לרבות הקמת חדרים נקיים למעבדה של "צמח תרביות רקמה" ובעוד שלוש-חמש שנים, בכפוף להתפתחות העסקית - השלמת הקמת בניין של 11 אלף מ"ר, שישולב יחדיו עם המתקנים והתשתיות של המכללה האקדמית באזורינו והעסקים שבקבוצה ובאזורינו הגיאוגרפי. זאת בכוונה לייצר 'קואליציה' שיש בה מכללה אקדמית, אכסניית הייטק וגוף כלכלי מרכזי-אזורי בדמות מרכז מסחרי שנמצא בקרבת מקום (מול "קניות כנרת", תאגיד בשיתוף "צמח מפעלים" ו"תנופורט" - מ.ק.) . קומפלקס אחד, דקה מהכנרת עם נוף ואנשים יוצאים מן הכלל הנמצאים באזורינו".

עבור לתוכן העמוד