גלו את הפוטנציאל הפיננסי באמצעות  פתרונות ה-IP החדשים של AON

רו"ח אורן בר און: "ההשקעה של סין בהיי-טק הצילה את שנת 2016"

רו"ח אורן בר און: "ההשקעה של סין בהיי-טק הצילה את שנת 2016" (הגדל)

במפגש אסטרטגיות בחברות טכנולוגיה של פורום CFO הציג רו"ח אורן בר און, שותף EY ישראל, את הסיכונים והקשיים הצפויים בשנה הקרובה ■ "יש חשיבות עליונה להיערך לשעת משבר עתידית בכסף נזיל, מודל עסקי אפקטיבי, קו אשראי ובחירת בעלי מניות נכונים אסטרטגית; תפקיד ה-CFO בתקופה כזו הוא קריטי"

 

עו"ד דנה טל צדוק

 

 

"לפני כשנה אמרתי שהחורף מגיע. אחת הסיבות שהוא עוד לא ממש פה היא כי הריבית עדיין מאד נמוכה (שלא לומר שלילית). היום אנחנו על המטוטלת בין הרצון להשקיע בנכסים שאינם מסוכנים לבין הצורך לייצר תשואה, המחייבת השקעה בנכסים מסוכנים יותר". כך פתח את דבריו רו"ח אורן בר און, שותף EY ישראל, בכנס אסטרטגיות בחברות טכנולוגיה של פורום CFO.

לדברי בר און, "ישנם ארבעה מניעים עיקריים בכלכלה כרגע: ריבית נמוכה/שלילית הדוחפת להשקעות מסוכנות יותר; ירידה באמון במדינות ובממשלות המייצר פופוליזם - ע"ע דונאלד טרמפ, ברקזיט ועוד; חברות לא טכנולוגיות הנכנסות לעולם הטכנולוגי (כגון ההשקעה של פולקסווגן ב-GETT), ויוצרות אקו-סיסטם ורטיקלי הכולל גם שילוב טכנולוגיות בתחומים מסורתיים; והסינים - בעלי הרצון לחבר את הכלכלה שלהם לכלכלת החדשנות יחד עם הכסף הרב, שהם משקיעים היום בהיי-טק - כל אלו דוחים את החורף שחששנו ממנו. סין הצילה את 2016".

בר און ממשיך ומסביר כי "ברבעון השני השנה ראינו מספר עסקאות אדיר. 32.3 מיליארד דולר רכישות ע"י רוכשים סינים; 21.3 מיליארד דולר ע"י רוכשים לא טכנולוגיים ו-25.7 מיליארד דולר רכישות של קרנות PE. בבחינת העסקאות הגדולות של הטכנולוגיה ברבעון השני רואים את הטרנדים האלו - משקיעים משמעותיים עלומים מערב הסעודית ב-UBER, ההשקעה של פולקסווגן ב-GETT, והגיוס הראשוני של חברת ZOOX למכוניות אוטונומיות בשווי משמעותי. כמו כן, מורגשת השפעת הריבית הנמוכה על עסקאות אסטרטגיות אחרות - מיקרוסופט רכשה את לינקדאין במכפיל 74 על ה-EBITDA. קרנות השקעה פרטיות פתאום קונות במכפיל 14 על הרווח. זה גורר אותנו להשקעות בשוויים גבוהים משראינו בעבר. שנת 2016 ככלל היא שנה טובה".

לדברי בר און יש מספר קשיים הנראים באופק. בין היתר, המשקיעים היושבים על הגדר וממתינים לראות מה עתיד להתרחש, רואים זאת בעיקר בשלבים המוקדמים. ישנה ירידה משמעותית ברבעון השני בשלבי SEED ובגיוס הראשון - שם בעיקר קשה לחברות שכבר עברו את שלב ה-SEED ולא מצליחות לגייס את הסבב הראשון, שכן בשלב הסבב הראשון כיום ההיצע גובר על הביקוש. כך נולד המונח של Extended Seed. בשלבים המתקדמים של הגיוסים הקושי הוא בעיקר מול השווי שהוצג בעבר. המשקיעים היום מחפשים ביצועים כדי שישקיעו בחברה בשוויים משמעותיים".

בר און צופה כי "בעתיד הקרוב ימשיכו עסקאות רכישה בעיקר ע"י חברות לא טכנולוגיות הרוצות להציע את שירותיהם ומוצריהם בצורה דיגיטלית. כמו כן, פתיחה של שוק ההנפקות תתרחש ב-2017 לאחר הצלחה של מספר הנפקות של חברות טכנולוגיה שהתבצעו לאחרונה. בנוסף, ימשיכו הקשיים בגיוס בשלבים מוקדמים".

בישראל, ניכר כי כמות ההשקעות ב-2015 הייתה יפה, כ-2.6 מיליארד דולר בהשקעות הון סיכון. השנה כבר במחצית הראשונה הושקעו כ-2 מיליארד דולר, כ-25% מהסכום בחמש חברות מובילות. עוד ניתן לראות כי בתחום הסייבר 20% מהחברות הפרטיות בעולם המגובות הון סיכון, הן חברות ישראליות. בנוסף, בניו יורק נוצר אקו-סיסטם חדש ומשמעותי לישראלים - מתוך 10 העסקאות הגדולות בחודש אוגוסט 2016 היו שלוש ישראליות, שגרפו 45% מהכסף".

לסיכום דבריו אומר בר און כי "יש להיות מוכנים למשברים, הריבית הנמוכה תומכת בנו אבל יידרשו כלים להתמודדות בהמשך. הסיכונים הגאו-פוליטיים והחוסר בכלים ממשלתיים לסיוע במקרה של מיתון נוסף אם יקרה, מחייבים משנה זהירות. חשוב לחברות בכלל ול-CFOs בפרט להיות ערוכים למשבר עתידי עם כסף נזיל, גמישות, מודל עסקי אפקטיבי, קו אשראי בנקאי מוכן מבעוד מועד (כיום הוא זול ועדיין היקפי החוב בחברות היי טק ישראליות אינם משמעותיים) ובחירת בעלי מניות נכונים אסטרטגית (ולא לחשוב על כסף קל). תפקיד ה-CFO בתקופה כזו הוא קריטי!"

עבור לתוכן העמוד