מנורה מבטחים

אבינעם לזרוב: "תפקיד ה-CFO - להוביל התהליך האסטרטגי ולהשיג מטרות הארגון"

25/09/2016
אבינעם לזרוב: "תפקיד ה-CFO - להוביל התהליך האסטרטגי ולהשיג מטרות הארגון" (הגדל)

אבינעם לזרוב, המשנה למנכ"ל וסמנכ"ל הכספים של האוניברסיטה הפתוחה, מסיים 19 שנות עבודה בארגון ■ "אני מאמין כי תפקיד ה-CFO, כמי שמוביל לצידו של המנכ"ל את הפיתוח העסקי הוא קריטי.

עו"ד דנה טל צדוק

אבינעם לזרוב (47) סיים בימים אלו את תפקידו כמשנה למנכ"ל וסמנכ"ל הכספים שלהאוניברסיטה הפתוחה, לאחר 19 שנים בהן מילא שורה של תפקידים ניהוליים מגוונים. במעבר טבעי עבורו, יעדו הבא הוא תפקיד מנכ"ל המכללה האקדמית גליל מערבי.

איך הגעת לתפקיד?

"לאוניברסיטה הפתוחה הגעתי עם סיום לימודי התואר השני בתעשייה וניהול לתפקיד אקדמי כמרכז הוראה. לאחר כשנה, מוניתי למנהל מחלקת ארגון ושיטות. במסגרת זו הייתי אחראי על ניתוח תהליכי העבודה, נהלי העבודה, קביעת תקנים וכל יתר הפעילות הקלאסית של מחלקת או"ש. המיוחד היה, שנתבקשתי לאפיין ולהקים מערכת לתכנון תוכניות העבודה והתקציב, שכן עד אותו הרגע, למרות גודלה של האוניברסיטה, לא היה נהוג לבנות תוכנית עבודה שנתית מלאה ואינטגרטיבית. לאחר כשש שנים בתפקיד ולאור רה-ארגון מעמיק שעברנו, מוניתי לראש מינהל התכנון והכלכלה. במסגרת זו נוספו לי תחומי אחריות כגון: הרכש האוניברסיטאי, המחלקה הכלכלית והחשבות. בשנים האחרונות, כמשנה המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים הייתי אחראי גם על התכנון האסטרטגי ובניית תוכניות עבודה רב שנתיות".

מהם האתגרים המשמעותיים ביותר שלך כ-CFO ולעתיד לבוא כמנכ"ל?

"לכל CFO, קיימים תמיד האתגרים הקלאסיים והברורים של תכנון קפדני, שמירה על מסגרת תקציבית וכו'. יחד עם זאת, האמנתי לאורך כל הדרך כי התפקיד האמיתי של CFO הוא להוביל ולאפשר.

"להוביל - את התהליך האסטרטגי: תכנון הוא משימה מורכבת, הדורשת תשומות הן מההנהלה והן מהמנהלים בארגון ויוצרת התחייבות ארוכת טווח מצידם לעמידה ביעדים. צריך להוביל זאת נכון.

"לאפשר - לארגון להשיג את מטרותיו בצורה הטובה ביותר, מרגע שאלו הוגדרו בשלב התכנון. זה בא לידי ביטוי בליווי יישום תוכנית העבודה, תגובה מהירה לשינויים תוך הסטת משאבים והקצאה נכונה לאורך שנת העבודה, בקרה ודיווח מתמיד על העמידה ביעדים שהוגדרו וכיוצא בזה.

"אני מאמין כי תפקיד ה-CFO, כמי שמוביל לצידו של המנכ"ל את הפיתוח העסקי הוא קריטי. נכון הוא שלכל אחד מהם תחומי עיסוק נוספים ורבים אשר אינם קשורים זה בזה באופן הדוק או ישיר (לסמנכ"ל הכספים: החשבות המסורתית, התקשרויות וחוזים וכדומה, ואילו למנכ"ל: הפיתוח הארגוני והמשאב האנושי, השיווק והמכירות השוטפות ועוד), אולם אין ספק שה-CFO הוא יד ימינו של המנכ"ל בניהול הארגון".

מהם ההישגים הבולטים בתקופת כהונתך?

"האמת היא שבמשך תקופה ארוכה כל כך צברנו כמה הצלחות, אך גם כמה כישלונות. אני מסתכל אחורה בגאווה על איך שהאוניברסיטה נראתה לפני חמש עשרה שנה והתהליך שעברנו עד עצם היום הזה – שיפור תהליכי העבודה, היציבות התכנונית והכלכלית, כמות הסטודנטים שגדלה פלאים, המערכות שהכנסנו ובהחלט יכול להיות גאה, אם יורשה לי.

"היתה לי זכות גדולה לעבוד במוסד אקדמי בעל מורשת מכובדת ושליחות חברתית חשובה ביותר. לכן אציין דווקא את הגידול המרשים בפעילות האוניברסיטה ומימוש החזון של הפצת ההשכלה הגבוהה בחברה הישראלית על כל גווניה ומאפייניה הייחודיים. הצלחנו להגיע לאוכלוסיות שונות ולחזקן, במקומות מרוחקים בעלי מאפיינים מאד ייחודיים. עוד הישגים הם הכנסת מערכות התכנון והתקציב, מערכת ה-ERP המרשימה שהוטמעה וביסוס מודל תקציב איכותי מול הרגולטור.

"זאת ועוד, לפני כשבע שנים עברנו לניהול יחסי עבודה קיבוציים, הן עם סגל ההוראה והן עם הסגל המנהלי. מאז הקמנו תשתית טובה של מערכת יחסי עבודה. חשוב לי לאחל לכל הצדדים שישכילו להמשיך ולשפר את מערכת האמון והתקשורת הפורמלית והפורמלית פחות".

לאן אתה ממשיך מכאן?

"התפקיד אותו אני מתחיל בימים אלו, הוא מנכ"ל המכללה האקדמית גליל מערבי. חיפשתי תפקיד מנכ"ל, והיה אך טבעי שאמשיך בתחום ההשכלה הגבוהה, אותו אני מכיר היטב. היו לי כמה אפשרויות, אבל זו שנכנסה לי עמוק ללב היא האקדמית גליל מערבי. למן הרגע הראשון התחברתי לשליחות המיוחדת של המכללה ושל העובדים בה, הן בצד האקדמי והן בצד המנהלי. הפגישות המקדימות עם יו"ר המכללה, מר עיבל גלעדי, ועם נשיא המכללה, פרופ' דב דביר - חיזקו את דעתי כי זהו האתגר הבא עבורי. אני מתחבר לרצון להמשיך ולקיים לימודים אקדמיים ברמה גבוהה וכן לימודי המשך באיכות יוצאת דופן, תוך מתן שירות אינטגרטיבי לסטודנטים. כל זאת, בסביבה תומכת בעלת אווירה צעירה ותוססת. כולי תקוה כי נצליח להתמודד עם האתגרים הצפויים למכללה".לקריאת כתבות וסקירות נוספות של פורום CFO, הקליקו כאן

עבור לתוכן העמוד