PWC

תומר ברקוביץ: המדריך לנסיקה מחדש

9/08/2016
תומר ברקוביץ: המדריך לנסיקה מחדש (הגדל)

איך הופכים משבר להזדמנות עסקית? ד"ר תומר ברקוביץ, CFO אלקוברה, הציג בכנס השנתי של פורום CFO את סיפור שוק ההון הייחודי של החברה

 

איך משכנעים משקיעים לתת אמון בחברת ביומד זמן קצר לאחר שמניית החברה התרסקה ב- 84%? ד"ר תומר ברקוביץ, CFO אלקוברה, תאר בכנס השנתי של פורום CFO כיצד הצליחה הנהלת אלקוברה להפוך כישלון בניסוי קליני לנקודת מפנה עסקית.

הנפקה לפני הכל

ברקוביץ סיפר כי אלקוברה מפתחת תרופה לטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD). בניגוד לרוב התרופות ל-ADHD, שהן תרופות ממריצות (סטימולנטים), ממכרות ובעלות תופעות לוואי משמעותיות אשר עשויות להשפיע על מצבי רוח, אכילה, שינה וקצב לב, התרופה שמפתחת אלקוברה אינה ממריצה ובניסויים קליניים הראתה מעט תופעות לוואי.

בשנת 2013 ביצעה החברה הנפקה ראשונית (IPO), לאחר קבלת תוצאות קליניות חיוביות בשלב השני של הניסויים הקליניים (Phase 2). ההנפקה יצאה לפועל למרות שהחברה מנתה מספר מצומצם של עובדים והחזיקה בעשרות אלפי דולרים בודדים בחשבון הבנק. "לאחר הצלחת ההנפקה, המנכ"ל בנה את תשתית החברה וגייס מנהלים עם ניסיון בינלאומי בתחומי השיווק, הכספים והמו"פ", סיפר ברקוביץ. "לאלקוברה הגעתי מג'יי.פי מורגן בניו יורק, שם הקמנו קבוצה שתכליתה היתה חשיבה 'מחוץ לקופסא' ומתן פתרונות יצירתיים לחברות. נסיון זה סייע מאוחר יותר להתמודד עם האתגרים שעמדו בפנינו באלקוברה".

הנפילה הגדולה הגיעה עם פרסום תוצאות השלב השלישי של הניסויים הקליניים (Phase3), כשהתברר שאכן אין לתרופה תופעות לוואי חריפות, אך מדד היעילות העיקרי בניסוי לא עבד. "ניתחנו את הנתונים וגילינו שאפקט הפלצבו היה חריג וסטיית התקן גבוהה בהשוואה לניסויים דומים", מספר ברקוביץ ומוסיף: "חשבנו שהתרופה עובדת למרות שהניסוי כשל. רצינו להסביר לשוק מה קרה וכיצד תכננו להפיק לקחים ולשנות את אופן ביצוע הניסוי הבא. אך מכיוון שהחברה היתה בעיקר בבעלות משקיעי ריטייל, המניה התרסקה ב-84%. כולם מחוץ לחברה חשבו שהסיפור נגמר".

 

זינוק מחדש אחרי ההתרסקות

התפנית הגיעה, לדבריו, כשהחלו להגיע פניות מקרנות ביוטק אמריקאיות מובילות. "הם שמעו הסברים על מה שקרה ורצו לשמוע עוד. עם חלקן כבר ניהלנו דיאלוג ועם האחרות היו אלה קשרים חדשים. משקיעי הריטייל אמנם קיבלו רגליים קרות, אך לקרנות הגדולות יש פרספקטיבה שונה, הן כבר היו במצבים כאלה עם חברות אחרות, והבינו כי יש כאן אפשרות מעניינת להשקעה", הוא מספר.

"היינו בדיאלוג עם קרן אמריקאית מובילה בתחום. הם רצו לחתום על הסכם סודיות ולקבל את הנתונים הגולמיים מהניסוי. זה לא נפוץ, אבל לא היה לנו מה להסתיר. הם ביצעו הערכה עצמאית של הנתונים במשך חודש וחצי, חפרו בכל מספר ותוצאה ולבסוף בקשו להוביל סיבוב מימון בשבילנו".

"החלטנו לעשות גיוס ממוקד וצר של 15 מיליון דולר. בנינו עסקת Confidentially Marketed Public Offering (CMPO , בה מנהלים דיאלוג עם קרנות תחת הסכם סודיות האוסר עליהן לסחור במניה עד לסגירת העסקה. אם מצליחים לייצר מספיק ביקושים, מציעים גם לציבור להשקיע לאחר סגירת המסחר, וכך ניתן לעשות תמחור לפני שהשוק נפתח בבוקר למחרת. הגענו לביקושים של מעל ל- 80 מיליון דולר והגדלנו את העסקה ל-30 מיליון דולר. מחיר המניה זינק ב- 50% מיד עם סיום העסקה, למרות הדילול המשמעותי לבעלי המניות הקיימים".

ברקוביץ מדגיש כי "המהלך סיפק לאלקוברה את היכולת הפיננסית להמשיך בניסוי קליני נוסף. בהינתן גיבוי של בנקאים מובילים בתחום ומשקיעים מתוחכמים, יצרה העיסקה שינוי מהותי בתפיסת סיכויי ההצלחה של החברה. השינוי היסודי בבסיס המשקיעים ובליווי הבנקאי איפשר לנו גם לבצע גיוס נוסף של 41 מ' דולר בהמשך השנה בהובלת אותם משקיעים ובצרוף משקיעים איכותיים חדשים".

איך מתמודדים עם המשקיעים כשהחברה מפתחת רק מוצר אחד וזה הימור מוחלט של הצלחה או כישלון?

"פונים למשקיעים מתוחכמים המנהלים תיק מבוזר ומבינים כיצד יש לנהל סיכוני תיק. משקיעים אלה בחרו להשקיע באלקוברה לאחר הערכת סיכויי ההצלחה בניסוי בהשוואה לסיכון הגלום במחיר המניה".

הבסיס - היכרות עם השוק האמריקאי

בהתייחסו לשוק המקומי בראייה גלובלית, סיפר ברקוביץ כי 14 חברות ביוטק ישראליות גייסו חצי מיליארד דולר בנאסד"ק בשנת 2015. כמחצית מהסכום גויס על-ידי החברות פואמיקס, נוירודרם ואלקוברה. "ישנה חפיפה בשמות וסוג המשקיעים בשלושת החברות, כמו גם בבנקי ההשקעות שהובילו את הגיוסים. הנתונים מעידים על הצורך והיכולת לקפוץ מדרגה מבחינת איכות המשקיעים, צעד שהוא קריטי להצלחת החברה".

לדבריו, בשלב זה של החברה, כמקובל בביוטק, המודל הוא וירטואלי עם הרבה מאד עבודה במיקור חוץ וכח אדם מצומצם. "מבחינה אסטרטגית וניהולית, יש לנו עוד הרבה מה להוכיח. תוצאות הניסוי צפויות להתקבל בסוף השנה ואז נדע לאן מועדות פנינו", מסכם ברקוביץ.לקריאת כתבות וסקירות נוספות של פורום CFO, הקליקו כאן

עבור לתוכן העמוד