בססח

ברק זילברשטיין: "סמנכ"ל הכספים הוא עמוד השדרה של הארגון"

30/05/2016
ברק זילברשטיין: "סמנכ"ל הכספים הוא עמוד השדרה של הארגון" (הגדל)

ברק זילברשטיין, CFO החברה הלאומית לאספקת פחם, מספר על האתגרים בעולם האנרגיה ■ "אנו בתחרות מתמדת בשווקים הבינלאומיים מול קניינים אחרים מכל העולם על מציאת מקורות אספקה זולים יותר ואיכותיים יותר לפחם"

עו"ד דנה טל צדוק

 

החברה הלאומית לאספקת פחם אחראית על כל יבוא הפחם לייצור חשמל בישראל, אומר ברק זילברשטיין, CFO החברה. "היות ואנו אחראים גם להובלת הפחם, נדרשנו לפתח מומחיות בתחום הספנות או ליתר דיוק תחום ההובלה הימית באוניות Cape Size (אניית צובר באורך 300 מטר בעלת כושר מעמס של 170,000 טון – ד.ט.צ)", מספר ברק זילברשטיין, "כך נולדה ההתמחות שלי בביטוח ימי. לפני מספר חודשים הייתי בקורס ייחודי בתחום הביטוח הימי בבריטניה באקדמיה של לויד'ס. במסגרת זו נחשפתי לתחום הביטוח הימי על כל גווניו. מדובר בתחום שיש לו היסטוריה שהולכת אחורה מאות שנים. לדוגמה באולם הראשי בבניין לויד'ס בלונדון נמצאת מחברת שבה נרשמים בעט נוצה כל אירועי הביטוח הימי שהתרחשו בעולם באופן כרונולוגי, כאשר מדפדפים עשרות שנים לאחור ניתן לראות למשל באפריל 1912 את הרישום על אירוע הטביעה של הטיטניק".

טרנזקציות במיליוני דולרים

"בהיותי חבר הנהלה, יש לי שני תחומי אחריות עיקריים - כספים ומערכות מידע", מספר זילברשטיין, "תחום הכספים כולל עריכת דוחות כספיים, נושאי תכנון מס, ניהול סיכונים ונושאים חשבונאים כמו גיבוש מדיניות חשבונאית ויישום IFRS, אחריות על נושא השכר וגזברות ותמחיר. באחריותי גם נושאי רגולציה שונים - קשר עם רשות החברות וכדומה. היבט משמעותי של תפקידי הוא המימון ותזרים המזומנים - מדובר בסכומים גדולים יחסית, כל עסקה או טרנזקציה היא במיליוני דולרים כך שהמחזור הכספי השנתי הוא מספר מיליארדי שקלים, או במילים אחרות, אנו מנהלים כל חודש סכומים של עשרות מיליארדי דולרים.

"תחום נוסף תחת אחריותי הוא, כאמור, מערכות המידע בארגון, הכולל ניהול משאבי המחשוב, מדיניות ארכיטקטורת רשת ורכש ציוד. כך הובלתי את פיתוח מערכת המידע המרכזית, בניית תוכנית התאוששות מאסון באתר - גיבוי חלופי (DR). כמו כן, אני מטפל בנושא החם בימים אלה, "סייבר" - הכולל השקעה הולכת וגדלה הן מבחינת תשומת הלב והן מבחינת סכומים על כל המשתמע מכך".

האתגר הגדול - המים הסוערים של מחירי הסחורות

זילברשטיין רואה את האתגר שלו בהשלמתן בהצלחה של כלל המשימות שבאחריותו: "להוביל, כחלק מצוות ההנהלה את קבלת החלטות המשפיעות על פעילות החברה וליישמן בכובע שלי כ-CFO". הוא מסביר כי "מטרת העל של החברה היא רכש פחם והובלתו ארצה באמינות ובמחיר נמוך ככל האפשר. לשם כך אנו פועלים במספר שווקים גלובליים עיקריים: שוק הסחר בפחם, שוק ההובלה הימית כולל רכש הדלקים עבור אוניות החברה ושוק המט"ח. לכל שוק יש מאפיינים עיקריים וכל שוק מושפע מגורמים שונים. ההתמודדות עם הקשיים והמאפיינים העיקריים של השווקים תוך עמידה במטרת החברה היא האתגר המרכזי של החברה ושלי".

לדבריו, "אנו בתחרות מתמדת בשווקים הבינלאומיים מול קניינים אחרים מכל העולם על מציאת מקורות אספקה זולים יותר ואיכותיים יותר לפחם. כמו כן, הובלת הפחם לישראל נעשית על ידי שכירת שירותי הובלה ימית מחברות ספנות בינלאומיות. בהקשר זה יש להדגיש כי שוק הספנות הבינלאומי הוא מהשווקים התחרותיים, המורכבים והתנודתיים ביותר בעולם. כיום, ולאור ההתפתחויות האחרונות בשווקים, האתגר הגדול שלי הוא להיות חלק מגוף המנווט את החברה במים הסוערים של הכלכלה העולמית בכלל ומחירי הסחורות בפרט".

ה-CFO הוא עמוד השדרה של הארגון

"אחריות היא התכונה החשובה ביותר לדעתי ל-CFO. אך לא רק, מתן דוגמה אישית, מקצוענות והבנת הסביבה המקצועית חשובים לא פחות", אומר זילברשטיין ומסביר מה מנחה אותו כמנהל: "חיוני שה-CFO ידע להוביל את אנשיו: למנות את האנשים הנכונים לתפקידים הנכונים ולכוון עבודה בצוות - אין CFO שיכול להסתדר בסביבה עסקית בלי צוות מוכשר ומיומן. לכן חשוב מאוד בעיני לעודד מקצוענות, להיות סבלני, לתת קרדיט וגם לדעת לקחת אחריות על החלטות לא טובות. כ- CFO אני נדרש לתת חוות דעת על פעילותם של עמיתים להנהלת החברה בצורה המאוזנת ביותר ולפי שיקולים מקצועיים".

הוא ממשיך ומוסיף כי "על ה-CFO להכיר באופן הטוב ביותר את פעילות החברה, את הסביבה הכלכלית בה היא נמצאת ואת ההשפעות ההדדיות של השחקנים המרכזיים בסביבה זו. אני סבור כי CFO בארגון הוא 'עמוד השדרה' - מצד אחד עליו לבלום איומים על הארגון ועל מטרותיו ומצד שני לייצב אותו מבחינה כלכלית. חיוני שאהיה מקצועי ומעודכן בכל זמן ושאשאר קשוב גם להצעות ולבעיות של עובדים".

"נוסף לכל אלו ה-CFO צריך להיות יד ימינו של המנכ"ל. אנחנו נמצאים באוקיינוס של מידע וה-CFO צריך להביא למנכ"ל את העיקר - את הקצפת בלבד".

האם ישנה ירידה בביקושים בשל כניסת אנרגיות חלופיות?

"כן, יש ירידה, אך זהו חלק מתהליך גלובלי שמתרחש. אנחנו נערכים להיכנס לפעילויות אחרות המשיקות לרכש הפחם, דוגמת מכירה של פחם או ביצוע הובלות ללקוחות אחרים.

"שוק הסחורות העולמי ספג בשנתיים האחרונות מכה מאוד קשה בכל הסחורות. זה כמובן משפיע על חברות הספנות שנמצאות במצב קשה ורמת הסיכונים גדלה בכל עת. חברות רבות שהן ספקיות שלנו נמצאות בקשיים - לכן אנחנו ממשיכים להיערך לשינויים הצפויים כחלק מתהליך העולמי של הקטנת כמויות השימוש בפחם וירידה משמעותית במחירים".

מהי העצה הטובה ביותר שיש לך עבור CFO?

"קח אחריות, היה איש מקצוע, שמש דוגמה לעובדים תחתיך, היה גמיש, הוגן ותן קרדיט. היה מאוזן ככל שאתה יכול ותמצא תמיד זמן לעיסוקים אחרים".

ספר לנו על אבני הדרך שתרמו לקריירה שלך

"את דרכי המקצועית התחלתי כמנהל ביקורת בדלויט. לאחר מכן כיהנתי בשני תפקידי CFO, בחברת הייטק ובחברת תיירות ואירועים. בשבע השנים האחרונות אני משמש כ-CFO של החברה הלאומית לאספקת פחם. אני בעל תואר ראשון בחשבונאות וכלכלה מאונ' בן גוריון ותואר שני במשפטים מאונ' בר אילן."

מה אתה עושה מחוץ לעבודה?

"אני בזוגיות עם קרן ויש לנו שני ילדים בני ארבע וחמש שאני משתדל להקדיש להם את כל זמני הפנוי ולהיות אבא במשרה מלאה. ביתר הזמן עושה קצת פעילות ספורטיבית ומשתדל להרבות בקריאה".

 לקריאת כתבות וסקירות נוספות של פורום CFO, הקליקו כאן

עבור לתוכן העמוד