PWC

דורון בירן: "ניהול סיכונים לא נכון עשוי להשאיר את החברה פגיעה"

דורון בירן, סמנכ"ל הכספים של מוטורולה סולושנס, מסביר על צמיחה עסקית של החברה, האתגרים הניצבים לפניה, ניהול סיכונים ומנהיגות

עו"ד דנה טל צדוק
3/05/2016
דורון בירן: "ניהול סיכונים לא נכון עשוי להשאיר את החברה פגיעה" (הגדל)

מוטורלה סולושנס (Motorola Solutions) ישראל הוקמה בשנת 1964 בתקופה, שבה ישראל עדיין נאבקה על קיומה, והיתה הראשונה לפתח את תעשיית התקשרות ארץ בכלל ותעשיית הניידות והאלחוט בפרט. בישראל הוקמה השלוחה הראשונה של מטה חברת מוטורלה מחוץ לצפון אמריקה, והחברה אף בחרה להקים כאן מרכז מחקר ופיתוח.

האתגרים הייחודיים לישראל, יחד עם איכות מוצרי מוטורולה, הובילו למספר רב של פריצות דרך טכנולוגיות ולפרויקטים אשר זכו לתהודה עולמית. כל פרויקט, בכל קנה מידה, תוכנן ויושם בהתאם לתובנות ועל בסיס צרכים מעשיים שעולים מהשטח. דורון בירן, סמנכ"ל הכספים של מוטורולה, מספר על הצמיחה העסקית של החברה, האתגרים הניצבים בפניה, ניהול סיכונים בה ומנהיגות.

ספר לנו על הרקע המקצועי שלך

"אני בעל תואר ראשון בכלכלה וכספים ותואר מוסמך במנהל עסקים. לאחרונה אף הוסמכתי כמומחה בניהול סיכונים (CRO). אני מאמין ששירותי הצבאי בצה"ל בסדיר ובמילואים, שבמהלכו הגעתי לדרגת סגן אלוף, סיפק גם כן יסודות חשובים לקריירה המקצועית שלי.

"הקריירה שלי ב-מוטורולה סלושנס החלה לפני כ-20 שנים", מספר בירן, "בתחילת הדרך, הצטרפתי למפעל של החברה בערד כחשב פעילות הייצור בישראל ולאחר מכן שימשתי כחשב מרכז הפיתוח למשך מספר שנים. בהמשך, מוניתי לחשב פעילות ה-Go-to-Market (מכירות) בישראל. לאחר עשור בעולם הפיננסים, החשבות והכספים, עברתי לארגון המכירות ומילאתי במשך 6 שנים תפקידים עסקיים, שבמסגרתן הקמתי ומיזגתי מספר פונקציות תפעוליות בישראל. ובסופו של דבר, שימשתי סמנכ"ל התפעול של מוטורולה סלושנס ישראל במשך שלוש שנים. לאחר מכן מוניתי לסמנכ"ל הכספים של מוטורולה סלושנס בישראל ו-Sub-Saharan Africa, שזהו תפקידי בשלוש השנים האחרונות.

מהם תחומי האחריות שלך בארגון?

"היקף האחריות שלי רחב מאוד. ראשית, אני אחראי על החשבות העסקית בחברה, אך גם על תחומי המיסוי, גזברות ועל שאר הנושאים הפיננסיים בה. בנוסף, ארגון הרכש בישראל כפוף לי, ואני מנהל את הקשרים העסקיים השוטפים עם קבלני המשנה שלנו בישראל. לאור אופי העסקים, קיימת חשיבות מיוחדת למחלקת האבטחה בישראל, והיא נתונה לרגולציה קפדנית . גם מחלקה זו מדווחת ישירות אלי".

מהו האתגר הגדול ביותר כסמנכ"ל כספים ראשי של ארגון?

"כסמנכ"ל כספים אתה נדרש להתמודד מידי יום עם סוגיות רבות. עלייך להתעדכן באופן שוטף במידע רב, ולהיות בעל יכולת תגובה מהירה לאתגרים מיד עם התרחשותם. בה בעת, אסור לך לאבד מיקוד ולהתעלם מההיבטים שיכולים לשפר את החברה ומשפיעים עליה לטווח ארוך. זוהי הסיבה שהאתגר הגדול ביותר בתפקיד הוא קביעת סדר העדיפויות. מנהל הכספים הראשי הוא שאחראי להבטיח תעדוף נכון של הסוגיות השונות בארגונו, על מנת לוודא המשך השיפור של הארגון, צמיחה חיובית ותוצאות בריאות."אחד הדברים שזוהו אצלנו כבר לפני מספר שנים כאשר מיסדתי את תהליך ה-

B&Q) Bid and Quote) בחברה, הוא שיש לנו צורך בתהליך מסודר לניהול סיכונים בעסקאות. חיפשנו דרכים כדי לייעל את התהליך מצד אחד ומצד שני לטפל באופן מהיר ושוטף - מחד בשיפור אחוזי הזכייה במכרזים ומאידך בהקטנת הסיכונים לחברה וניהולם. כיום, לאחר שעברנו מספר שלבים ושינויים, קיימת אצלנו בחברה מערכת שהיא גלובלית וממוחשבת, המאפשרת לזהות ולנהל סיכונים של עסקאות. אנחנו מזינים אל המערכת את כל הפרטים ודרכה מתריעים על סיכונים כבר בתהליך אישור העסקה. אנו מגישים כחלק מתהליך אישור העסקה, תוכנית לטיפול בסיכונים וכמובן מבצעים לאחר מכן מעקב שוטף אחר ניהול הסיכונים כחלק מניהול הפרויקטים אצלנו".

לדברי בירן, "ניהול סיכונים לא נכון עשוי להשאיר את החברה פגיעה. בחברה כמו מוטורולה קיים מנעד רחב של סיכונים שיש לנהל ואנחנו מתמודדים איתם ברמה היומיומית. לדוגמה: ביטוחי סחר חוץ באופן שוטף לעסקאות באפריקה על מנת להפחית את הסיכון על קבלת התשלומים מהלקוחות, ביצוע Due Diligence באופן שוטף לעסקאות המתבצעות באמצעות ערוצי מכירות של צד ג', על מנת לוודא שהכול תקין בהתקשרות הזו ושאין בעיות של אתיקה וחשיפה לחברה. עבודה לא נכונה בשווקים הללו, עשוייה להפיל עסקאות מחד, ומאידך להעמיד את החברה במצב פגיע".

מהם האתגרים העיקריים העומדים בפני החברה שלך?

"הצרכים הבסיסיים בפתרונות הן מצד לקוחות ממשלתיים והן מצד לקוחות מסחריים, נותרו לדעתי ללא שינוי. לאור זאת, בשנים הבאות עלינו לבחון היטב את השינויים הטכנולוגיים בשוק הגלובלי, ולוודא שאנו בישראל מוכנים להם. אני גם מודע לכך שלאור הצטרפותה של ישראל לארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) יחולו, קרוב לוודאי, שינויים ברגולציה מעבר לשינויים שהממשלה כבר הנהיגה. כחברה מקומית בישראל עלינו להיות מודעים לשינויים הרגולטוריים הללו ולהבטיח שנהיה מוכנים אליהם היטב".

מהי העצה הטובה ביותר שהיית נותן למנהלי כספים ראשיים אחרים?

"מנהל כספים ראשי חייב בראש ובראשונה להנהיג, להחזיק ביכולת להתמודד עם אתגרים, ובו בזמן להיות בעל פרספקטיבה רחבה. הפילוסופיה המקצועית שלי מבוססת על גישת 'רץ המרתון'; עליך להכיר בכך שהדרך לפניך היא ארוכה, ולהתכונן בהתאם. עליך להבין שזה לא יהיה קל, ובמהלך הריצה להיות בעל המוכנות הנפשית הנכונה, שהרי הדחף לוותר ולהרים ידיים יעלה שוב ושוב. העיקרון הזה תקף גם בקריירה; עליך להיות מוכן לרוץ למרחק ארוך, ולוודא שהצבת לעצמך אתגרים שהם אמנם ברי הישג, אך קשים דיים. יש לבחור אתגרים שיועילו לעסקי החברה ויתמכו בה בכדי שתשתפר. לאחר מספר שנים, אתה עשוי לחשוב לעצמך שזהו, אתה מכיר כבר את העבודה, אך עליך לשאול את עצמך כל העת באילו אופנים אחרים אתה יכול לתרום לצמיחת החברה בשנים שיבואו - זהו הערך הטמון בהצבת אתגרים.

זוהי גם הסיבה שאני עובד במוטורולה סלושנס כבר 20 שנה. אנו ממשיכים ומציבים לעצמנו אתגרים, ופועלים רבות עבור הלקוחות ברגעים החשובים קרי, תמיכה בפעילות שלהם שמרביתה עוסקת בביטחון האוכלוסייה והצלת חיים. אני סבור שעבודת החברה זוכה להערכה רבה, ומשמעות הדבר היא שהתרבות הארגונית שלנו מיוחדת מאוד".

מה לדעתך יהיה הפרויקט הגדול הבא של החברה?

"למרות שאיני יכול לספק נתונים ספציפיים, כחברה הפועלת בישראל, היעד המתמשך והעיקרי שלנו הוא להבטיח צמיחה עסקית. למרבה המזל אנו חברה יציבה הזוכה להערכה רבה בשוק הישראלי. עם זאת, עלינו להבטיח תמיד שאנו שומרים על רמת ביצועים טובה כדי לתרום לצמיחת החברה וכלכלת ישראל.

התחום בו ניכרות הזדמנויות מיוחדות הוא עולם הסטארט-אפים, בייחוד בישראל שהיא אומת הסטארט-אפ. כדי להמשיך ולצמוח, עלינו לפתח עסקים בקצב דומה או מהיר יותר מזה של היום. משמעות הדבר היא ניצול התרבות העסקית החדשנית של ישראל לטובתנו, והרחבת המערכת האקולוגית-עסקית שלנו כדי לתרום לחברה ברמה הגלובלית".

לקריאת כתבות וסקירות נוספות של פורום CFO, הקליקו כאן
עבור לתוכן העמוד