בססח

זלדיס:"בביצוע פרויקטי ענק אסור שניהול הסיכונים ייפול בין הכיסאות"

25/08/2015
זלדיס:"בביצוע פרויקטי ענק אסור שניהול הסיכונים ייפול בין הכיסאות" (הגדל)

נעמה זלדיס CFO קבוצת תהל, מסבירה לנו כיצד מוציאים לפועל פרויקטים במדינות עולם שלישי - החל מהגשת בקשה למימון והקמת צוותים, ועד להנחת תשתיות מים בכפר בגאנה.

"המסלול המקצועי שלי ממוקד מזה כמעט 25 שנים בתפקידי ניהול פיננסי של חברות בתעשיות שונות - הייטק, IT, תעשייה תחום החקלאות ופרויקטי תשתית", מספרת נעמה זלדיס, CFO קבוצת תהל. "בקבוצת רד העוסקת בפיתוח וייצור מוצרי תקשורת מחשבים, שימשתי גזברית ומנהלת המחלקה הכלכלית, לאחר מכן מוניתי להיות CFO של חברת רדגארד. משם עברתי לתחום ה-IT ושימשתי כ-CFO של EDS ישראל, ולאחר מכן כיהנתי כ-CFO של חברת נטפים, חברה גלובאלית המובילה בעולם את תחום ההשקייה בטפטוף.
כיום אני משמשת כ-CFO של קבוצת תהל עם אחריות על תחומי הכספים, ה-IT ותחום שרשרת אספקה ותפעול. החברה מתכננת ומבצעת פרויקטים בתחום תשתיות מים וחקלאות, ובין לקוחותיה ממשלות וגופים ממשלתיים במדינות מתפתחות. אני בעלת תואר ראשון בכלכלה, תואר שני במנהע"ס בהתמחות מימון, ולאחר כמה שנים, כחלק מהשלמת הכשרתי לתפקיד CFO, הוצאתי תואר ראשון נוסף בחשבונאות".

מה זה בעצם פרויקט בתחום תשתיות מים?

"זהו פרויקט שמטרתו לספק מים לאוכלוסייה לצרכי חקלאות, תעשייה או לצרכים ביתיים. כל פרויקט שונה מחברו, אבל הפרויקט הגנרי מתחיל באיתור מקור מים במקום הביצוע של העבודה, כגון אגם או נהר, עליו מקימים תחנת שאיבה, מוליכים מים באמצעות הנחת צנרת, בונים מתקני טיפול במים ומאגרים עבור אחסון המים. אלה מרכיבים מרכזיים הקיימים ברוב הפרויקטים".

ספרי על ניהול הפרויקטים בחברה ועל תרומתה של חטיבת הכספים לנושא

"הבקרה הפרויקטלית, המימון וניהול הסיכונים מתבצעים אצלנו בצורה שונה, ועליהם הייתי רוצה להרחיב. בכל חברה קיים תהליך בקרה הכולל בעיקר בקרה תקציבית, דוחות מעקב וביצוע, וניתוחים. בתהל בנינו נדבך נוסף של בקרה פרויקטלית. לכל פרויקט גדול (בהיקף של בין 50 ל-200 מיליון דולר) מוצמד בקר, שאחראי על בקרה פיננסית ותפעולית של הפרויקט. הפרויקטים נפרשים על פני מספר שנים, מאופיינים במורכבות הנדסית גבוהה ובלא מעט סיכונים תפעוליים. הבקר מעורב בכל היבטי הפרויקט, תומך בצוות הפרויקט שיושב באפריקה, למשל, ומהווה Focal Point בינו ובין המטה בארץ, אבל בעיקר משמש כגורם מבקר. הבקרה היא גם תקציבית, אבל גם תפעולית - רכש, התקדמות הנדסית, חיובי הלקוח. אחד הנושאים החשובים ביותר עליהם עובדים הבקרים ביחד עם צוות הפרויקט הוא צפי הכנסות והוצאות עד לסוף הפרויקט, לצורך קביעת אחוז הרווחיות, ותחזית תזרים מזומנים בפרויקט.
בתחום המימון - אנחנו עוזרים ללקוחותינו בהשגת המימון, ועל כך אחראי מנהל המימון (Trade Finance), שהוא חלק מחטיבת הכספים. ממשלות במדינות מתפתחות רבות רוצות לפתח ואף מתקצבות פרויקטי תשתיות מים, אבל זקוקות למימון חיצוני על מנת לממש אותם. ממשלת גאנה ביקשה את עזרתנו בגיוס מימון לפרויקט גדול בהיקף של 150 מיליון דולר. מנהל המימון שלנו תפר חבילה פיננסית הכוללת ביטוח על ידי ECA, חברה המבטחת סחר חוץ, ומימון על ידי שני בנקים ישראלים גדולים. בפרויקט אחר למשל, קיבלנו מימון מקונסורציום של בנקים הולנדים וישראלים. המימון הוא במקרים רבים הגורם שיקבע אם יהיה פרויקט או לא. הוא משמש כ-Enabler, והוא בעיני התרומה החשובה ביותר של הכספים לתחום העיסקי".

כיצד מנהלים סיכונים ומשברים עבור פרויקטים במדינות מתפתחות

"בחברה שעיקר עסוקה תכנון והקמה של פרויקטים מורכבים באיזורים מתפתחים, יש צורך לנהל את הסיכונים בצורה מקיפה ויסודית. אנו מתייחסים לנושא בצורה רצינית ביותר: מינינו מנהל סיכונים ארגוני המדווח אליי וערכנו סקר סיכונים מקיף, כולל תכנית שיכוך אותה אנו מפעילים.
הרצנו סקר נרחב בקרב שכבת המנהלים ולא רק בקרב ההנהלה הראשית, ולאחר מכן ביצענו דירוג של הסיכונים. נוצרה מפת סיכונים ארגונית. נבחרו 9 מתוך 30 סיכונים לטיפול כבר השנה. התוכנית כוללת הקמת צוות לכל סיכון, המטפל בשוטף בהקטנת הסיכון וניהולו. זהו תהליך אינטנסיבי ומסודר, עם חובת דיווח להנהלה ולוועדת ההיגוי, מה שמבטיח שהנושא לא ייפול בין הכיסאות. ניהול הסיכונים נדחק לעיתים מפני השוטף והדחוף, ועצם קיום התהליך אצלנו שומר שהנהלת החברה תהיה עם האצבע על הדופק בנושא ניהול הסיכונים.
דוגמאות לסיכונים בהם אנו מטפלים - לוודא שתהליך הרכש יהיה יעיל ומקצועי ויתמוך כראוי בפרויקטים. נושא אחר הוא סיכוני מטבע, כתוצאה מקיום פעילות פרויקטלית במטבעות שונים, חלקם בעלי תנודתיות חזקה. וכמובן, ישנם סיכונים הנובעים מעצם היותנו חברה פרויקטלית שעובדת בעולם המתפתח. חלקם לא מטופלים אלא חיים איתם (accept risk), כגון סיכונים פוליטיים".

מהם האתגרים הגדולים של חברה פרויקטלית

"חברה פרויקטלית כמו תהל, מתמודדת עם מספר אתגרים משמעותיים:

- כחברה בה זרם ההכנסות והיקפי הפעילות אינם קבועים או יציבים, אלא תלויים בסגירת פרויקטים, נדרשת היכולת להתכווץ ולהתרחב בהתאם להיקף הפרויקטים שנכנסים. ישנה דילמה בין הצורך לבנות תשתיות שיתמכו בפרויקטים לבין הצורך לשמור על מבנה הוצאות משתנה ככל האפשר.

- הפרויקטים שלנו מורכבים מאוד וארוכי טווח, בממוצע 4-5 שנים, וקיים צורך לפתח יכולת של תחזיות לטווח ארוך, עד לסוף הפרויקט.

- הזכייה בפרויקטים משמעותיים במיליוני דולרים, כל שנה, הכרחית לצמיחתה של החברה".

מהם תחומי הפעילות ומנועי הצמיחה של הקבוצה

"תחום הליבה שלנו הוא פרויקטי תשתיות מים. מנועי הצמיחה הם תחומי החקלאות, הסביבה והגז הטבעי. תחום החקלאות מתחבר לתחום המים באופן טבעי, ובא אחריו בשרשרת הערך של אוכלוסייה במדינות מתפתחות. המים מבטיחים חקלאות וגידול מזון, לכן פרויקטים חקלאיים הם חשובים.
סביבה זהו השלב הבא באבולוציה של יישובים עירוניים וכפריים. יישוב מייצר פסולת וממשלות ורשויות מקומיות בעולם, נכנסות היום לטיפול גם בתחום זה. עם השנים הבינו שהדבר מסוכן ומזהם, מחלחל למי תהום ומי שתיה. אנו פועלים גם בתחום הזה של הטמנה, וכן מיון וטיפול בפסולת – תחום צומח אליו מופנים יותר ויותר משאבים ותקציבים. מבחינת גז טבעי, יש לנו חברת בת העוסקת בתכנון וביצוע פרויקטים של הולכת גז והסבת מפעלים לגז, המביאה התייעלות והורדה משמעותית של הוצאות האנרגיה".

בעיניך, מהן התכונות החשובות ביותר של מנהל בכיר בארגון גדול

"היכולת לראות את התמונה הכוללת, הרחבה, ביחד עם היכולת לרדת לפרטים ולהבין את התהליכים מקרוב; היכולת לאזן - לשמור על החברה אבל לא לעצור אותה; היכולת לגייס צוות טוב וחזק, לשמור עליו ולטפח אותו".

מהי העצה הטובה ביותר שיש לך עבור CFO

"חשוב מאוד להיות חזק במתן ערך מוסף לביזנס, להיות מעורב בהתוויית האסטרטגיה, בעסקאות, במימון, בתהליכי M&A ובתהליכים ארגוניים אחרים. אבל אי אפשר לעשות זאת מבלי שהרובד הבסיסי של התשתיות הפיננסיות כמו ניהול דוחות כספיים, בקרות, תזרים ושאר התהליכים הבסיסיים, מטופל ועובד טוב. נדרש להשקיע בתשתיות ולבנות נכון את המערכות והתהליכים, כדי שנוכל להתרומם גם לרובד השני".

עבור לתוכן העמוד