מלם טים

אילנה לוריא לוקחת חלק ביצירת משהו חדש

20/01/2015
אילנה לוריא לוקחת חלק ביצירת משהו חדש (הגדל)

חברת הסטארט-אפ הישראלית NovelSat, נוסדה בסוף שנת 2007. לחברה טכנולוגיה פורצת דרך פרי פיתוחה, המשפרת את קיבולת שידורי הווידאו והדאטה של לווייני תקשורת. החברה משווקת את מוצריה מאז 2012 ועד כה ביצעה למעלה מ-3,500 התקנות ליותר ממאה לקוחות ממדינות שונות. בין לקוחות החברה נמנים: Universal Studios, NBC,Union European Broadcasting ועוד. בטכנולוגיה של NovelSat נעשה שימוש בשידורי אולימפיאדת 2012, במשחקי הכדורסל של ה-N.B.A ובאירועי ספורט ובידור גדולים נוספים.

לאילנה לוריא (42), ה-CFO של החברה, ניסיון מקצועי רב בחברות בינלאומיות גדולות. בראיון היא מספרת כיצד ומדוע העדיפה לבטא את האני מאמין המקצועי שלה, דווקא בחברת סטארט-אפ קטנה.

ספרי על הדרך המקצועית שעשית עד לתפקידך הנוכחי.

"למדתי כלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטה העברית ובמהלך הלימודים השתלבתי במחלקת המחקר של בנק ישראל. זה היה תפקיד מאוד מעניין ומאתגר, ובטח לא טריוויאלי לסטודנטית בשנה השנייה ללימודיה. בהמשך עברתי למשרד השקעות קטן אשר עסק במסחר אלקטרוני, בעיקר בנגזרים, בבורסה לניירות ערך בניו- יורק. היה לי אז לפטופ קטן למרות שזה היה אז מצרך נדיר, כיוון שנאלצתי לעבוד בשעות לא שגרתיות לפי שעון ניו-יורק. כשסיימתי את התואר הראשון, התחתנתי, וכשילדתי העבודה לפי שעון ניו-יורק כבר לא התאימה לי. ההיי-טק היה אז בשיאו ואני רציתי להצטרף למשהו גדול יותר. הרגשתי שבמקום קטן אני אני יכולה ללמוד ולהתפתח. חיפשתי משהו אחר והתקבלתי לאמדוקס. עבדתי בחברה חמש שנים בתפקידים מגוונים אך ברמה הלוקלית בלבד ואז החלטתי שאני רוצה שינוי. רציתי להבין איך עובד המטה הגלובלי בחברה גדולה, איך מתקבלות החלטות ואיך הן מתבצעות. התחלתי לחפש תפקיד במטה חברה גדולה, בחברה עצמה וגם מחוץ לה, והתקבלתי לעבודה במטה הגלובלי של נס טכנולוגיות. זה היה תפקיד בינלאומי שדרש ממני טיפול בהחלטות משמעותיות כגון מכרזים מאוד גדולים, מיזוגים ורכישות ותהליכי שינוי ארגוני בתחומים שונים, וגם טיסות מרובות. זו היתה עשייה מרתקת ומאתגרת. איש מטה צריך לעשות הכל, לשמור על סודיות, לבצע בדיקות מורכות, לעבור על חומר רב, לפגוש אנשים, לשאול שאלות נכונות מבלי לעבור את הגבולות ולהגיע למסקנות. במקביל צריך גם לטפל במשברים, לבדוק התנהלות בתוך יחידות ועוד. מדובר בתפקיד הכי גלובלי שיכול להיות. לנהל פרויקטים חוצי ארגון וחוצי מדינות, לנהל צוותים רחוקים פיזית זה מזה עם מנטליות שונה, ולהוביל אותם למטרה משותפת. הפרויקט האחרון שהובלתי בחברה היה להקים מרכז מצוינות שאמור לתת שירותים פיננסיים לכל החברות של נס באירופה. זו היתה עבודה מאוד מורכבת, הן בהיבט הארגוני והן בהיבט המעשי. צריך היה לרתום את האנשים לטובת העניין, לדאוג שלא נאבד ידע בדרך, ולוודא שאחרי ההקמה המרכז ימשיך להיות משהו חי ונושם. כשסיימתי את הפרויקט, עברתי לחברת HP, כמנהלת כספים של יחידה עסקית. כאן צריך היה להסתגל לסוג שונה של עבודה, עם מערכת כללים נוקשה כי האמריקאים מאוד לא גמישים. ניהלתי מערך עם צוותים ברמה מאוד גבוהה, אך היתי צריכה להסתגל לכך שמכתיבים מלמעלה את ההתנהלות וחלק גדול מהעשייה עוסק בדיווח. הכרתי שם אנשים מדהימים, ביניהם זאב בוטוויניק CFO HP, שהיה המנהל הישיר שלי ומודל לחיקוי עבורי. לאחר תקופה מסויימת, קיבלתי הצעה מ- Novelsat אשר היוותה את הזדמנות לקחת חלק בהיווצרות של משהו חדש, ולבטא את האני מאמין המקצועי והניהולי שלי, לקחת משהו חדש וצומח ולעצב אותו על פי השקפותיי ואמונותיי המקצועיות והאישיות".

מהם תחומי האחריות שלך בחברה?

"בתפקידי כסנמכ"ל כספים, משאבי אנוש ומזכירת החברה, הנני אחראית מלבד מערך הכספים וענייני הדירקטוריון, על התחום המשפטי, על משאבי אנוש ומערכות מידע, וגם על התקשרויות אסטרטגיות. אלה תחומי אחריות מעניינים ומאתגרים עם ממשק לכל התחומים בחברה ואין לי רגע דל. CFO בחברה קטנה יותר מודע לאחריות האישית שלו, להשלכות ולכובד המשקל של ההחלטות שהוא מקבל. מרחב הטעויות הרבה יותר קטן וזה משהו שצריך להפנים מהר ולפעול לפיו".

מהו האתגר המשמעותי העומד בפנייך? 
"האתגר הגדול ביותר הוא להביא את החברה לרווחיות וליציבות פיננסית וזה דורש ממני לתמוך בכל אמצעי אפשרי בצמיחת החברה, כולל גיוס תמיכה ממשלתית כמו מענקים של המדען הראשי וקרנות, גיוס כספים ממשקיעים חדשים ומבעלי מניות נוכחיים וכמובן שליטה הדוקה בהוצאות".

מהן לדעתך התכונות הנדרשות להצלחת מנהל בכיר בארגון?
"התכונה החשובה ביותר לדעת לדאוג ללקוחות ולעובדים. אם הלקוחות בסדר והעובדים בסדר, אז המשקיעים, המנייה וכל השאר יהיו בסדר. אם לא תדאגו ללקוחות ולעובדים, שום דבר לא יעבוד. תכונות חשובות נוספות הן: יכולת ראייה כוללת של כל התמונה ולא רק בתחום העיסוק שלכם, אחריות ומוכנות לשאת בתוצאות, וכן יכולת לקבל החלטות. לפעמים אתה יודע שצריך לקבל החלטה לא אידיאלית ולא מיטבית, אך חייבים לקבל החלטה, כי גם אם היא פחות טובה, היא טובה פי אלף מונים מאשר לא לקבל החלטה בכלל".

מהי העצה שלך ל-CFO שנכנס לתפקיד חדש? 
"יש לי כמה עצות. עצה ראשונה - להתעקש על X ימי חסד, ללמוד היטב את הארגון ולהבין לעומק איפה אתם נמצאים. עצה שנייה - לדבוק באמת המקצועית והאישית שלכם. עצה שלישית - לפתח יחסי אמון ושותפות עם קולגות בארגון".

את מוצאת זמן למשפחה, לתחביבים? 
"אני משתדלת להקדיש זמן לביתי בת ה-15 ולבעלי בעיקר בסופי שבוע. יש לי תחביב – בישול ואפייה שתורם ללכידות המשפחתית והוא גם ריפוי בעיסוק במובנים רבים. כך אני יוצרת משהו יפה ומשמחת את האנשים שמסביבי. אני מקווה שבזכות זה בין היתר, הם סולחים לי שלא רואים אותי בשאר ימי השבוע".

עבור לתוכן העמוד