קרמבולה

גידול בהיקף השימוש בצ'קים בישראל בשנת 2014

21/12/2014
גידול בהיקף השימוש בצ'קים בישראל בשנת 2014 (הגדל)

היקף השימוש בצ'קים ואמצעי תשלום אחרים בישראל:

היקף הפעילות השנתי הכולל בצ'קים בישראל צפוי להסתכם ב- 2014 בכ- 905 מיליארד שקל, גידול של כ- 6.5% משנת 2013. היקף הפעילות בצ'קים בענפי הקמעונאות עומד על כ- 105 מיליארד שקל. בשנת 2013 עמד היקף השימוש בצ'קים בענף הקמעונאות על כ- 99 מיליארד שקל כאשר היקף השימוש בכרטיסי אשראי עמד על כ-228 מיליארד שקל והיקף השימוש במזומן עמד על כ- 218 מיליארד שקל.

אמצעי התשלום בקמעונאות בישראל - 2013:

תשלום בקמעונאות
סכום העסקה הממוצעת בצ'ק גדל משנת 2012 בכ- 6% ועמד ב- 2013 על סך של 7,288 שקלים. נתונים מעניינים נוספים מפלחים את היקף השימוש בצ'קים מכלל התשלומים בענפים השונים. כך לדוגמא בענף רכישת מוצרי החשמל עומד אחוז השימוש בצ'קים בשנת 2013 על כ- 18%, בענף המזון הוא עומד על כ- 10%, בענף המחשוב עומד על כ- 9% ובענף הביגוד וההנעלה אחוז השימוש בצ'קים בשנת 2013 עומד על כ-4%.

נתונים נוספים מצביעים על גידול משמעותי שחל בחשבונות המוגבלים ע"י בנק ישראל. נראה כי בשנת 2003 עמד מספר החשבונות המוגבלים על כ- 169,000 חשבונות. בשנת 2014 עומד מספר החשבונות המוגבלים על כ-561,000 חשבונות ומציג עליה של פי 3 בעשור האחרון.

לדברי שי פרמינגר מנכ"ל ERN הגידול בהיקף הפעילות השנתי בצ'קים בישראל מעיד על מיתון במשק אשר מוביל למעבר לתשלום באמצעות צ'קים על חשבון תשלום באמצעים אחרים כגון כרטיסי אשראי ומזומן. היכולת של הצרכן הסופי לבצע תשלומים בבתי עסק באמצעות צ'קים, יוצרת עבורו מסגרת אשראי חוץ בנקאית ומאפשרת לו להתגבר על מסגרת האשראי שנקבעה לו בבנק וע"י חברות כרטיסי האשראי. בנוסף, בעת שימוש בצ'קים, התשלום מאפשר גמישות בסכומים ובתאריכים של השימוש בהם. אפשרות זו מקלה על אוכלוסיות שונות שמתקשות בעמידה במסגרת האשראי, להמשיך להתקיים ולהיות חלק מכוח הקנייה במדינה. בכך בעצם, מצטמצם הפער החברתי בין המעמדות.

בנוסף, ציין פרמינגר כי, קיימים יתרונות רבים גם לבעלי העסקים במתן אפשרות לצרכן לשלם בצ'קים, החל מהגדלת מחזור המכירות, הגדלת חוג הלקוחות והעמקת המכירה מלקוחות קיימים. "חברת ERN פיתחה מודל ניהול סיכונים פיננסי ייחודי המאפשר לבתי עסק שהתקשרו עמה לקבל צ'קים מלקוחות ללא חשש פיננסי שמא הצ'קים לא יכובדו. מערכת הסליקה של ERN משווה עבור בעל העסק את המעמד של השימוש בצ'קים למעמד של שימוש בכרטיסי אשראי מבחינת רמת ביטחון התשלום, כל זאת בתהליך ממוחשב שאורך פחות מ-3 שניות ומבוסס על המידע האיכותי שעומד ברשותה. בנוסף, ERN מייתרת את הצורך של בית העסק להעסיק כוח אדם שיטפל בצ'קים חוזרים".

בעקבות ועדת המזומן, בראשות הראל לוקר שהמלצותיה אושרו לאחרונה ע"י הממשלה ונמצאות בתהליך חקיקה, ניכר שתורגש ירידה משמעותית בהיקף ובסכום עסקאות המזומן. לדברי פרמינגר הציבור ישתמש בצ'קים כאמצעי תשלום עיקרי לעסקאות גבוהות מאחר שכל עסקה במזומן מעל 10,000 שקלים בשנה הראשונה לקבלת ההחלטה ומעל 5,000 שקלים בשנה השנייה – תיחשב כעבירה פלילית של נותן השיק ומקבל השיק. כל עסקה מעל לסכום זה תחויב להתבצע באמצעי תשלום אחרים, כגון: צ'קים, כרטיסי חיוב מיידים (דביט), כרטיסים נטענים והעברות בנקאיות.

חברת ERN היא החברה הגדולה בישראל לסליקת תשלומים בצ'קים. החברה מעניקה לארגונים בישראל את שירות צ'ק פלוס שבו מעניקה החברה התחייבות לפירעון צ'קים לכ- 14,000 ארגונים במחזור שנתי של מעל 4 מיליארד.

עבור לתוכן העמוד