גלו את הפוטנציאל הפיננסי באמצעות  פתרונות ה-IP החדשים של AON

המשימה: תכנון מס

6/02/2014
הגדל

"ניהול אסטרטגיית המס הוא אחד התפקידים החשובים של ה-CFO בחברה אך התפקיד הזה נעשה קשה ביותר בתקופה האחרונה שהיא חסרת תקדים בתחום המס", כך פתח רו"ח שרון שולמן, שותף ומנהל מחלקת מסים, במשרד ראיית חשבון ארנסט אנד יאנג ישראל את דבריו בכנס אילת CFO Best Practice.

שולמן הצר על כך ששיעורי המס של החברות הפכו להיות סלבריטי בעיתון בכל עת. "זה שינוי מהותי שמשפיע על הדרך בה חברות עובדות. כשתכנית "המקור" שולחת צוות לסינגפור לראות אם יש אנשים במשרדים של טבע וצ'ק פוינט – איפה אנחנו נמצאים?" הוא שואל ומציג סימן שאלה גדול בנוגע להתנהלות רשות המס: "אנו רואים שומות בהיקפים חסרי תקדים של מאות מיליוני שקלים. זו החלטה של מפקח ברשות המסים ורמת סיכון שלא ראינו מעולם. יש שינויי חקיקה בקצב בלתי סביר וחלקם עוד רטרואקטיביים. חברות בדקו אם כדאי לעבור ממסלול אחד של חוק עידוד למסלול מועדף לפי שיעורי המס, ואחרי שבוע רשות המסים שינתה הכל. 'התבלבלנו'".

אז מה צריך לקחת בחשבון בתכנון אסטרטגיית מסים? שולמן מזכיר את ה-  BASE EROTION AND PROFITS SHIFTING – מהפכה בחקיקת המיסוי הבינלאומי ומחירי העברה. "ה-OECD והאיחוד אירופי בוחנים משמעותית את נושא המיסוי הבינלאומי מתחילתו ועד סופו בעיקר בפוקוס של מחירי העברה, עם המלצה שכל חברה רב לאומית תצטרך לדווח כמה היא מרוויחה בכל מדינה וכמה היא משלמת מס. זה משפיע על פקידי המס בישראל שמרגישים שיש להם רוח גבית להוציא שומות גרנדיוזיות שאינן מבוססות על עובדות ועדיין החברות צריכות לעצור הכל לדיונים שנמשכים לעתים גם כמה שנים. יש את מהפכת השקיפות בדוחות המס שדורשת דיווח על עסקאות חייבות בדיווח, דיווח על חברות בנות ונכדות, עסקאות בין צדדים קשורים ועוד.

"בד בבד עדיין נמשכת תחרות גדולה מאד על משיכת משקיעים זרים, בעיקר בתעסוקה ותעסוקה מתוחכמת. כדאי להסתכל על אירלנד, הולנד, שוויץ וסינגפור שמנהלות אסטרטגיה רבת שנים של משיכת משקיעים זרים. לראות ולהתקנא".

שולמן הציג בפני המשתתפים במה מתמקדים דיוני השומות בזמן האחרון:

"חוק עידוד השקעות הון – לכאורה יש מסלול ירוק למי שמייצר בישראל. רק אין הגדרה מה זה 'מייצר בישראל' ורשות המסים דורשת לייצר מעל 90%, שזה לעתים כדי שינוי מודל עסקי – ישראל היא HUB של מו"פ ויש פה הרבה רכישות של חברות ישראליות על ידי רב לאומיות שרוצות להשתמש בטכנולוגיה שלהן. רשות המסים רוצה מס בגין השימוש בטכנולוגיה הזו, יש ויכוחים נמרצים על הנושא. לאחרונה רשות המסים פונה לחברות צד ג' לבצע הערכת שווי. נושא מחירי העברה – זהו פתח אינסופי לשומות בסדרי גודל דמיוניים. אנחנו מלווים חברות שרשות המסים נכנסה לבחינות בהיקף דוקטורט של מחיר ההעברה בחברה. אי התרת הוצאות מימון – כאן יש בלבול משמעותי ופסיקה לא ברורה ".

לדבריו, יותר ויותר שומות נסגרות בפשרות בשלב ג' בבית המשפט כאשר הדיונים מתארכים וקשה לכנס אותם לסגירה. "בתיקים מהותיים בזמן האחרון בית המשפט הופך להיות פקיד השומה, 4-5 שנים אחרי שהתחילה השומה, 7-9 שנים אחרי שהעסקה יצאה לפועל. זהו צל אדיר של חוסר ודאות שנמשך לנצח וכולם מסתכלים על ה-CFO כאילו הוא אחראי".

כך תנווטו את הספינה

לשולמן יש גם המלצות כיצד לנווט את אסטרטגיית המסים: "יש להקפיד על תקשורת ברורה וגלויה עם הדירקטוריון בנושאי המס ושומות שנפתחות. יש ציפייה מה-CFO להביא ערך, להגדיל את הרווחיות ולהקטין את שיעור המס, ועדיין לנהל את סיכון המס, בהלימה להיקף הסיכון הכללי של החברה לסיכון בתחום המס. קשה לדבר עם דירקטוריון שרוצה לעשות עסקה או למכור את החברה ויש שומה ענקית פתוחה שאי אפשר לסגור אותה.

"רצוי לבצע ניהול כולל של מעגל החיים של המס – תכנון, יישום ודוחות, חשבונאות ושומות. לחיות בסביבה שבוחנת את המכלול. היישום חייב להיות תוך יישור קו מלא בתוך הפירמה – שמי שהכין את תכנון המס יהיה מיושר עם היישום בפועל, הכתיבה של ההסכמים המשפטיים וכולי.

"ניהול סיכוני COMPLIANCE – עולם המס נעשה מתוחכם וכבד. לפקיד השומה יהיה הרבה יותר קל במו"מ המסחרי אתכם אם יהיה לו איום פלילי עליכם על ההתנהלות – אפילו קטן ושולי כמו סעיף שנשכח, משהו שלא הוגש בזמן.

"מעורבות ה-CFO ואיש המס בחברה בצמתים חשובים בארגון – בעסקאות מסוימות שניהם חייבים להיות מעורבים יחד עם הפיתוח העסקי והמנכ"ל ואולי אף לפניהם.

"היצמדות למספר מצומצם (3-4) פוזיציות מס ברורות שמכירים, מתנהלים לאורם ויודעים להסבירן. לעשות הכל לפי הספר – לראות שעומדים בתנאיהטבות המס, אסטרטגיית מחירי העברה ברורה שמפרטת את כלל המיקומים הרלוונטיים – מיקום ה-IP, מיקום המכירות, מימון בין חברתי יעיל ועוד.

"חיוני לעשות ישיבת אסטרטגיית מס שנתית לחשיבה מסודרת OFF SITE על כלל ענייני המס – שבח, מפעלים מאושרים, מע"מ ועוד. לנהל שיח פתוח עם היועצים ולבדוק לאן החברה הולכת בצד העסקי.

"סגירת ספרים בסוף שנה – מומלץ בחום לקיים ישיבת בקרה לפני תום שנת המס על דוחות הפרופורמה בנובמבר. מספיק פקודת יומן אחת שהועברה בזמן בדצמבר כדי לחסוך מיליונים רבים.

  

עבור לתוכן העמוד