קשרי ממשל
גלו את הפוטנציאל הפיננסי באמצעות  פתרונות ה-IP החדשים של AON

מדוע חברות סובלות ממשברי אשראי?

19/01/2014
הגדל
משבר אשראי הוא סיוט של כל חברה, קטנה כגדולה, העלול לסמן את תחילתו של הסוף. איך מנהלים נכון את סיכוני האשראי והאם כדאי להעביר את הכדור למגרשה של חברה המספקת מעטפת הגנה? מארק ווגמן, מנכ"ל חברת Aequus Trade Credit סיפק בכנס אילת CFO BestPractice תובנות חשובות בנושא. ווגמן מונה חמש סיבות מרכזיות לכך שחברות סובלות ממשברי אשראי: "הסיבה הראשונה היא שעד שהחברה זיהתה את הבעיה, השוק כבר הגיב ואין אפשרות לתיקון. אם נסתכל על אג"ח מסוכנות שכשלו ב-25 שנה האחרונות בהשוואה לבחינת סל של לווים בסיכון גבוה (מתחת ל-BBB-), לאורך תקופה, כשהמרווחים עולים, הדיפולטס יגיעו במהרה והמשמעות היא שהזמן בו ניתן לתקן קצר מאד.

"סיבה שנייה היא שהגשת בקשות לפשיטת רגל נראית כאסטרטגיה תפעולית מקובלת. בעבר, אם הגשת בקשה לצ'פטר 11 כמנהל סבלת מסטיגמה רעה. עכשיו זו אסטרטגיה סבירה וחברות משתמשות בה כדי להתחמק מחובות או מתביעות שעומדות להגיע או מבעיות עם ועדי עובדים.

"הסיבה השלישית היא שקשה להישאר מעודכנים במצב הכלכלה העולמית ובמה שלול להשפיע על החברה והשוק בו החברה פועלת: מיליוני דולרים עלולים לזוז מימין לשמאל בין הממשלות לסקטור הפרטי, במיוחד בכלכלה האמריקאית המנסה לעודד את עצמה בין היתר באמצעות הדפסת כסף. מה תהיה ההשלכה של זה על היכולת של חברות ללוות כסף? לסמוך על שער הדולר?

"בניתוח של המצב הכלכלי בארה"ב, הגרף הברור ביותר לדברי וגמן הוא גידול במשרות בסקטור הפרטי והעקביות שלהן עם הנפילות בכלכלת ארה"ב. "אנחנו יוצאים ממשבר משרות קריטי של 7.7 מיליון משרות שאבדו, ועדיין לא סיימנו להתאושש מהאבדן הזה. זה מאד מטריד. ההתאוששות איטית מאד – בערך חצי מהקצב שצריך להיות. בהסתכלות אמריקאית, הדבר שיכול להשפיע באופן שלילי על היכולת ללוות הוא החור האדיר בתקציב האמריקאי. כל שנה שהממשלה ממשיכה לפעול בגרעון מעלה את היקף החוב של הממשל האמריקאי. מה זה יגרום לעלויות המימון במשק האמריקאי?

"אם נסתכל בצורה מצרפית – בתשע השנים הבאות, אם לא יהיה שינוי משמעותי במדיניות האמריקאית, נצטרך לממן עוד 7 מיליארדדולרשל חוב (גרעון ממשלתי). אם מסתכלים על העליה במזומנים על ידי הבנק הפדרלי – זה כבר חיבור בעייתי. עד תחילת המשבר האחרון, היתה עליה קונסיסטנטית בהיקף המזומנים, ועכשיו יש קפיצה משמעותית. זה גורם לבעיה משמעותית ביכולת למימון תאגידים וגם בעוצמת הדולר. אם נסתכל על הפער ביכולת ללוות בין תאגידים לבין אג"ח בריביות גבוהות – הוא פער שעומד לטובת הלווים כרגע: אנחנו כיום בשיעור הנמוך ביותר.

"הסיבה הרביעית היא חוסר בהבנת השוק לעומקו. השווקים נעשים מתוחכמים ויש פתרונות רבים שאפשר ליישם. זה בעיקר נכון עבור היצואנים, שלרוב מובילים את הכלכלה. בארה"ב מדובר ב-14% מהתמ"ג, בישראל 36% ובגרמניה 52%.

"הסיבה החמישית היא שחברות בוחרות שלא לרכוש ביטוח לעצמן. הבעיה היא שזה תחום שבו ההפסדים אינם מעניקים פטור ממס. זה פשוט הפסד נקי ומשמעותי מאד לדעת זאת. אם נסתכל על המקרה של חברה מתחום שיווק גז טבעי, שהיתה ממונפת במצב של 40% ביחס להיקף הלקוחות – זה היקף משמעותי מדי. השוק של ביטוח אשראי הולך ומתחזק בעולם כולו. חברות אמריקאיות רב לאומיות בוחנות מוצרים רבים אפשריים בתחום ביטוח האשראי גם כפתרונות לכלל הפורטפוליו וגם בפתרונות לחייב אחד ספציפי. אפשר גם לבצע accounts receivable put option במקרה כזה, במיוחד אם החייב אינו מדורג. יש מוצרים מעורבים שמיועדים לפתור מצבים שבהם רק חייב אחד נמצא בבעיה".

עבור לתוכן העמוד