בססח

"האתגר הבא חברת היי טק"

"האתגר הבא חברת היי טק" (הגדל)

רו"ח וולטר טבצ'ניק (55) סיים לאחרונה דרך ארוכה בחברת אורידיון. כ-CFO של החברה הוא היה שותף להצלחת החברה משלב ההקמה ועד למחזור מכירות של יותר מ-80 מיליון דולר, כעת נפגשנו עמו לראיון פרידה.

ספר על דרכך המקצועית
"עליתי מדרום אפריקה בשנת 1978, אני בוגר תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות באוניברסיטה העברית בירושלים. בתום ההתמחות שלי הבנתי שאני מעדיף לפנות לעסקים ולא לחשבונאות, לכן נסעתי בשנת 1984 לדרום אפריקה, שם עבדתי כחשב פיננסי בחברת הריהוט ראסלס שהיתה מהגדולות והמובילות במדינה ומכרה אז במאות מיליוני דולרים. קודמתי במהירות לסמנכ"ל הכספים בחברה ומוניתי לדירקטור בחברה.

"חזרתי לארץ ב-1990 ונקלטתי תוך זמן קצר בחברת אורידיון בירושלים, המייצרת ומוכרת ציוד רפואי. זו היתה חברה קטנה בשלב המחקר והפיתוח. אני הייתי העובד ה-11 של החברה, התחלתי כיועץ ולאחר שנה נקלטתי בחברה בתפקיד סמנכ"ל הכספים אך לקחתי אחריות גם על תפקידים אחרים. הקמתי את מחלקת הרכש וכשהתחלנו בתהליך הייצור הטמעתי את מערכת המלאי. שימשתי כמנהל משאבי אנוש עד שהחברה התחילה לגדול ועזרתי לבנות כמה מחלקות אחרות. כך עזרתי לבנות את החברה משלב ה"רעיון" והייתי חלק מההנהלה הבכירה שהובילה את החברה למחזור מכירות שנתי של יותר מ-80 מיליון דולר בשנה שקדמה למכירת החברה.

"בשנות ה-90 גייסתי כ-40 מליון דולר מקרנות הון סיכון בארץ ובחו"ל ובשנת 2000 הנפקנו את החברה בבורסה השוויצרית בה גייסתי עוד כ-45 מיליון דולר. מאז הנהלת אורידיון הצליחה להגדיל את מכירות החברה בכ-20% אחוזים בכל שנה. בשנת 2012 נמכרה החברה ב-346 מיליון דולר לקונצרן האמריקאי Covidien - חברה לייצור מכשור רפואי, הרביעית בגדולה בארה"ב עם מחזור מכירות שנתי של כ- 11 מיליארד דולר.

"למזלי, בכל השנים בהן עבדתי באורידיון מועצות המנהלים שלנו אפשרו לי לגלוש מתחום הכספים לתחום העסקי. כאשר נמכרנו לקובידיון לא רציתי לשמש בתפקיד חשבונאי קלאסי, המשכתי לעבוד בקובידיון בתחום הפיתוח העסקי באירופה עד יוני 2013 ואז פרשתי מהחברה".

האם לדעתך מנהל כספים צריך להיות מעורב באסטרטגיה הפנימית והחיצונית של החברה?
"לסמנכ"ל הכספים יש פוטנציאל ייחודי המאפשר לו להיות מעורב בכל ההיבטים של החברה. רוחב ראיה של החזון של החברה מאפשר לו לבחור את הדרך המתאימה ביותר כדי להניע את החברה קדימה מהר יותר ובצורה יעילה יותר. חשוב מאוד שCFO- יבין את האסטרטגיה החיצונית של החברה ויתאים אותה לצרכים הפנימיים של החברה.

"לסמנכ"ל הכספים יש ראייה רחבה של הצרכים הפיננסיים של החברה ולכן הוא צריך להיות חלק מתהליך החשיבה האסטרטגית של החברה מיסודה. אסטרטגיה ומימון הם כמו שני צדדים של אותה מטבע ובלתי ניתנים להפרדה. התרומה של סמנכ"ל הכספים לחברה בזכות הידע הפנימי שלו יכולה להיות קריטית בעת קבלת החלטות שתשפענה על החברה בעתיד, לכן הוא בעל ערך רב לחברה.

"כאשר חברה נמצאת בצמיחה, חשוב לא רק להבין את מה רוצים להשיג, אלא גם מהי הדרך הטובה ביותר להגיע לשם, יצאתי לשטח במטרה להבין טוב יותר את הלקוחות שלנו, את בעיות הרגולציה, את הבעיות הקליניות ולהבין את המגבלות של הצמיחה כאשר מציגים טכנולוגיה חדשה בעולם הרפואה.

"כשהפכנו לחברה ציבורית, אחת הבעיות בהן נתקלנו היתה לערוך תחזית מכירות חודשי. אמנם מכרנו ציוד לחברות כמו פיליפס, אבל במקביל שיווקנו ציוד באמצעות מפיצים ללקוחות באירופה ולכן לא היה אפשרי לקבל תחזית מוקדמת של מכירות. אז חיפשתי תוכנת בינה עסקית (BI) שתחולל מהפכה בחברה, תייעל את העבודה ותתרום לדו"ח רווח והפסד. בשנת 2005 בניתי מערך ממוחשב ותוך שלושה חודשים היה לנו כלי מסודר שסייע לנו לחזות את סך המכירות ולתכנן את הייצור ביעילות. בחברה שצומחת במהירות ה-CFO צריך להיות זה שיחשוב על העתיד".

כיצד תפקיד סמנכ"ל הכספים משתלב במהירות בה דברים משתנים בעולם העסקי?
"על CFO לקדם את המודרניזציה של הארגון בכדי שהפוך למהיר יותר ויגיב לשינויים בשוק בזמן אמת. מתפקידו לספק להנהלה כלים ופתרונות חכמים שיעזרו להם להצליח, להתחרות ולהגיב מהר יותר לתנאים עסקיים משתנים, כדי להישאר תחרותיים ולהפוך למובילים בשוק".

במה שונה היום תפקיד סמנכ"ל הכספים מבעבר?
"סמנכ"ל הכספים כיום צריך להישאר בקיא בתפקידו המסורתי, אך במקביל עליו לתרום יותר לאסטרטגיה, לפיתוח, לניהול סיכונים ארגוני ועוד. הוא חייב לחשוב כמנכ"ל וכמנהיג, להוביל יוזמות ברחבי הארגון ולהקצות משאבים לכל בעלי העניין stakeholders))בארגון. הוא צריך להסביר סוגיות פיננסיות מורכבות, לגייס הון ולהוביל את תהליך ניהול הסיכונים. אם לחברה יש חברות בנות בחו"ל הוא צריך לדעת את חוקי העבודה המקומיות, דיני החברות ועוד.

"עליו לשמור על יושר אישי, ערכים ארגוניים וסביבת עבודה חיובית, לקחת אחריות, לגייס את צוות הטוב ביותר, לקבל החלטות מושכלות ולתקשר עם הגורמים השונים בחברה באופן מיטבי".

מהי ההמלצה החשובה ביותר שלך לחברות בישראל?
"ממשל תאגידי טוב מבטיח כי הסביבה העסקית היא הוגנת ושקופה וניתן דין וחשבון על פעולות החברה ותומך בקבלת החלטות יעילות המבוססת על תקשורת ברורה והבנה לרוחב הארגון. ממשל תאגדי חלש מגדיר את המסגרת שבתוכה המערכות והתהליכים הארגוניים לא מצליחים לזהות או לחזות כשלים פיננסיים ושירותיים.

"זה חשוב לחברות ציבוריות, אך יכול להיות משמעותי גם לחברות פרטיות שרוצות לגייס כספים מקרנות הון סיכון, לגשת להנפקה ציבורית, או שרוצות להירכש על ידי חברה ציבורית. ממשל תאגידי הוא בעצם קוד אתי של איך צריכה לנהל את החברה. כך כאשר חברה גדולה מעוניינת ברכישת החברה, תהליך בדיקה נאות הוא מהיר למדי ונקי. חוסר תרבות בממשל תאגידי יכול לפעמים לשכנע קרנות הון סיכון או חברות ציבוריות שלא להשקיע בחברה".

עם הניסיון הרב שלך בהזנקת חברה בינונית לגדולה איפה אתה רואה את עצמך בשנים הקרובות?
"כ- CFO עם ניסיון של יותר מ- 25 שנים בתעשיית מדעי החיים, מרבית הצלחתי נובעת מהיכולת המורחבת שלי בתחומים שמעבר לפיננסיים, עם ניסיון משמעותי בפיתוח עסקי, ניהול ברית אסטרטגית וניהול ויצירת ערך בהובלת הארגון . אני בעל מוטיבציה גבוהה, objectives oriented, עם יכולת מוכחת לפיתוח אסטרטגיות וקידום אנשים, תכונות שבזכותן אוכל לספק תוצאות קריטיות בסביבות בינלאומיות, רב תרבותיות ומורכבות. 
"האתגר הבא שלי הוא חברת היי טק בעלת טכנולוגיה מוכחת שרוצה לגדול מבסיס קטן של 10 - 20 מיליון דולר ולהגיע ל-100 מליון דולר. מקום בו אוכל לספק ערך מוסף בזכות ההיכרות שלי עם בעיות שיש לחברה בצמיחה מהירה כמו: מתי לשנות מערכות תומכות , כיצד לזהות מתי להחליף עובדים שהיו מצוינים לחברה של 10 מיליון דולר אבל לא מתאימים לחברה של 50 מיליון דולר וכיצד לבנות שכבה של ניהול ביניים. בזכות הניסיון שלי והקשרים הבינלאומיים שיש לי בעולם הפיננסי ובחברות המכשור הרפואי, אני יכול לתרום למנכ"ל החברה ולמועצת המנהלים גם בצד של האסטרטגיה העסקית וכמובן גם בהובלת האסטרטגיה הפיננסית".

עבור לתוכן העמוד