קרמבולה

מוביל להבראה -רו"ח גולן קרן

27/11/2013
מוביל להבראה -רו"ח גולן קרן (הגדל)
תדיר גן הינה חברה ציבורית בשליטת קרן פימי, הנסחרת בבורסה בתל אביב משנת 2004. החברה מתמחה ביציקות אלומיניום ומגנזיום לתעשיית הרכב, בעיקר ייצור חלקי מנוע לרכב.

לחברה שני מפעלים בישראל (בעפולה ובקיבוץ נווה אור) ושניים באירופה (בגרמניה ופולין). הפעילות בחו"ל קמה בעקבות הליך רכישה בחו"ל אשר הושלם בתחילת 2013 והביא להכפלת היקף הפעילות של הקבוצה תוך הגדלת כושר הייצור שלה והכפלת מחזורה הכספי.

לרו"ח גולן קרן (39), קריירה מקצועית עשירה ומרשימה בחילוץ חברות תעשייתיות במשבר. לכן, הוא נענה בשמחה לאתגר לסייע בהבראת החברה.

מהם האתגרים מולם עומדת החברה כיום?

" החברה עברה תקופה לא פשוטה כאשר ב-2010 הגיעה לסף חדלות פירעון. קרן פימי רכשה את השליטה בחברה בשנת 2011 ומינתה הנהלה חדשה שהובילה אסטרטגיה ניהולית חדשה תוך כדי זיהוי מהיר של נקודות התורפה והחולשה בחברה. צריך היה לבדוק האם יש לחברה אמצעים ניהוליים, מקצועיים, תזרימיים ומחשוביים הולמים, ולהגיב במהירות למתן מענה לחוסרים. בתחילת 2012 נכנסנו להליך M&A משמעותי וזאת כאשר נקרתה בדרכנו רכישה אסטרטגית בגרמניה ופולין. זיהינו את האפשרות להכפיל מכירות ולהוסיף זרוע שיווקית בגרמניה הנחשבת לאחת המדינות המובילות בתחום תעשיית הרכב בה מייצרים רכבים מהמובילים בעולם. על אף הקושי בניהול יומיומי של החברות בישראל כתוצאה מהמצב התפעולי והפיננסי שהיה בהם בשעתו החלטנו להמשיך ולבצע את הרכישה (אותה זיהינו כאסטרטגית ממעלה ראשונה) תוך הקפדה על חלוקת עבודה נכונה של הצוות המקצועי שבנינו בליווי מלא של קרן פימי. למותר לציין כי החברה נהנית מיתרון אדיר בהיותה נשלטית ע"י קרן מנוסה כקרן פימי".

"חברה בדיסטרס חווה שלושה שלבים בדרך להצלחה. הראשון הוא שלב זיהוי הבעיות, השני הוא שלב ייצוב החברה ברמה התפעולית והתזרימית והשלישי הוא שלב הצמיחה. תדיר גן נמצאת כעת בתוך השלב השני והאתגרים העומדים לפנינו לא קלים, במיוחד כאשר מדובר בתעשייה ישראלית מסורתית עבור לקוחות הנמצאים מעבר לים. התעשייה מאופיינת בתחרות מחירים לא פשוטה ועלינו למצוא את הדרך הנכונה להבליט יתרונות, לצמצם חסרונות ולנצל הזדמנויות מתאימות וזאת תוך עמידה ברגולציה שאינה מקלה כלל ועיקר. כיוון שהכפלנו את פעילות החברה, זיהינו כי הסינרגיה מאוד חשובה מבחינה שיווקית, תפעולית, הנדסית ופיננסית. האתגר הגדול הוא לדעת כיצד לרכז כוחות תוך פריסת הייצור במספר אתרים ומיקוד השיווק להשגת יעדיו. היום השיווק באירופה מתבצע במרחק נסיעה ברכב מהלקוח, יתרון שלא היה לנו בעבר".

ספר על הדרך המקצועית שעשית עד לתפקידך הנוכחי.

"אני בעל תואר ראשון בראיית חשבון ותואר שני במנהל עסקים. את ההתמחות עשיתי במשרד רואי חשבון קסלמן וקסלמן (PWC). עוד בתקופת ההתמחות שלי נמשכתי לענף התעשייה ובמהלך הקריירה המקצועית שלי, צברתי ניסיון מקצועי בשיקום וליווי של חברות במשבר. האתגר בעבודה עם חברות במשבר הוא אדיר כיוון שיש בו כמה רכיבים, הראשון בהם מבחינתי הוא ציונות, לבחור דווקא בחברות בענף התעשייה שהוא ענף המזמן קשיים רבים, לדעת לשמר מפעלים המעסיקים לעיתים מאות עובדים, זהו אתגר ברמה הציונית. השני, הינו היכולת האישית לתרום לשינוי ולהפכו, מצב שנראה לעיתים בלתי הפיך למצב יציב ורווחי. השלישי, הינו אופן קבלת ההחלטות וההתמודדות עם מספר רב של מצבים בלתי צפויים מעמיד אתגר עצמי וסיפוק יומיומי בעבודה שאינם מתכלים ורק מתעצמים."

"כמובן שלהוביל חברה הנמצאת על סף חדלות פירעון להתייצבות זה סיפוק אדיר, עשיתי זאת בחברת שמן תעשיות בה שימשתי חשב אך הייתי שותף מלא לצוות שייצב את החברה. משם עבדתי כסמנכ"ל כספים של ישאל תעשיות אשר בבעלותה היו חברות תעשייתיות כתאת תעשיות, הגליל תעשיות, אביגדור תעשיות, אגם תפן, סלדון ועוד. חלקן נקנו בשעת משבר והמטרה היתה לבצע סינרגיה בין החברות ולהפכן לחברות בעלות סטנדרט דיווח של חברה ציבורית. בהמשך, התגלגלו קורות החיים שלי לקרן פימי ואחרי שהוצג לי האתגר של תדיר גן החלטתי לקבל על עצמי את האתגר ולהיות שותף מלא לצד המנכ"ל והדירקטוריון, לתהליך הבראת החברה".

מהם תחומי האחריות שלך בחברה?

"אני מתפקד כיד ימינו של מנכ"ל החברה, אבי לבנה, עובד בשיתוף פעולה מלא עם יו"ר הדירקטוריון שמוליק וולודינגר וכמובן מול כלל דירקטוריון החברה. אני אחראי על מערך הכספים הכולל את הטיפול השוטף בשוק ההון (הנפקות גיוסים וקשרי משקיעים), הובלת הליכי M&A, דוחות כספיים ותקציב, מיסים, רגולציה, רכש ו-IT גלובלי.

מהם האתגרים איתם אתה מתמודד כ-CFO של החברה?

"אני חושב שהאתגר הגדול ביותר שיש ל-CFO בחברה בדיסטרס הינו זיהוי החולשות הניהוליות והתפעוליות של החברה, אשר משפיעות באופן ישיר על התפוקות, ההוצאות וכתוצאה מכך על קצב שריפת המזומנים של הקבוצה וזאת במטרה להפסיק את הדימום התזרימי באופן מיידי על מנת לייצב את החברה.

"שלב שני הינו בנייה, במשותף עם המנכ"ל ויו"ר הדירקטוריון, של תכנית הבראה מקיפה וחוצת ארגון תוך הטווייה של אסטרטגיה ארוכת טווח התואמת את השוק בו פועלת החברה וזאת תחת המגבלה של קצב ייצור המזומנים בחברה ו/או יכולות הגיוס העומדים בפניה. בנוסף, צריך לזכור שלחברה בדיסטרס זמן תגובה קצר לאירועים ולכן צריך לדעת להחליט, ואם צריך, לתקן מהר. לדעתי בכל נקודת זמן, ההנהלה צריכה להיות עם יד על ההגה ולכוון את הספינה תוך כדי תגובה לאירועים בהתאם לאסטרטגיה של החברה ולא לתת לארועים מזדמנים ובלתי מתוכננים לשנות את הכיוון. כמובן שעל מנת להצליח חייבים לשמור על המזומנים של החברה על מנת לאפשר לה גמישות להתקדם ולא לעצור לרגע .

"לתפיסתי, האתגר של ה-CFO הינו זיהוי סיכונים והזדמנויות בכל רגע נתון ולשמש יד ימין חזק בעל דעה מקצועית מבוססת ועקבית, הן למנכ"ל והן לדירקטוריון, וזאת בהסתמך על ניסיון העבר וההזדמנויות העומדות בפני החברה בעתיד".

מהן לדעתך התכונות הנדרשות להצלחת מנהל בכיר בארגון?

" התכונה החשובה ביותר היא יכולת קבלת החלטות. במקביל, צריך יוזמה תמידית המלווה בהיגיון בריא. CFO לא יכול לקפוא על השמרים, עליו לחשוב על הדבר הבא כל הזמן, תוך כדי גמישות מחשבתית ויכולות ניתוח אנאליטיות. גם מנהל קשוח ככל שיהיה, חייב לגלות אינטליגנציה רגשית שעונה על צרכי העובד ועל צרכי הארגון, על אף שלא תמיד עולה בקנה אחד עם האג'נדה של CFO לחיסכון".

כיצד הארגון שלך תורם לקהילה?

"הגעתי לחברה במצב של חדלות פירעון עם 450 עובדים בסכנת פיטורין. היום יש לנו 320 עובדים בישראל ו- 350 עובדים בחו"ל. זו התרומה של הארגון לקהילה. ארגון אשר יודע לשמור על מקומות עבודה ובונה עצמו לאורך זמן. השלב הבא יגיע כאשר החברה תהייה רווחית, ותמצא אפיקים לתרומה לקהילה, זה אחד הדברים בהם אני כ-CFO מאמין בו ולוקח על עצמי להוביל".

בעיסוק כה תובעני ומחייב, אתה מוצא זמן לתחביבים, למשפחה?

"אני מקפיד מאוד לצאת מוקדם מהעבודה פעם בשבוע לזמן איכות עם הילדים. את סופי השבוע אני מקדיש רק למשפחה, בטיולים עם חברים בחוג טיולים או בחוג המשפחתי המצומצם. עברנו לזכרון יעקב ואנחנו נהנים מהטבע במרחק פתיחת דלת. לאחרונה התחלתי לרכוב על אופניים, אני עדיין לא מצליח להתמיד אך מקווה לעשות זאת לעיתים תכופות יותר".

עבור לתוכן העמוד