מלם טים

ראיון עם גור זמיר, CFO שטראוס מים על האתגר בהרחבת הפעילות הגלובלית של החברה

28/07/2013
הגדל

שטראוס מים היא חברה בת של קבוצת שטראוס. החברה פועלת בפריסה בינלאומית ולה שלוש פעילויות עיקריות – בישראל, באנגליה ובסין. בישראל פועלת שטראוס מים באמצעות המותג המוכר "תמי 4" הפעיל בשוק המים הישראלי למעלה מ- 30 שנה.

קבוצת שטראוס רכשה את תמי 4 בשנת 2009 מקיבוץ נתיב הל"ה וממשקיעים נוספים, הקימה את חברת שטראוס מים שקלטה את תמי 4 לתוכה ופעילות סטארט-אפ שהיתה קיימת בקבוצת שטראוס ועסקה בפיתוח טכנולוגיות מים לבית ופיתוח עסקי בתחום המים, ומאז שטראוס מים היא החברה הגדולה ביותר בשוק המים המקומי, המספקת שירות ומוצרים לכ- 500 אלף לקוחות, מרביתם בתי אב. החברה מעסיקה כאלף עובדים, מרביתם בישראל, כ-200 מהם בסין וכ-40 אנשי צוות באנגליה. בישראל מתנהל כל מערך פיתוח המוצרים והניהול האסטרטגי. מפעלי הייצור של החברה פועלים בארץ ובסין.

בשנים האחרונות הרחיבה שטראוס מים את מערך הפעילות הגלובלית שלה. בשנת 2012 השיקה את פעילותה באנגליה מחדש תחת המותג "Virgin Pure, improving life with Strauss Water" וכיום חברת הבת שלה באנגליה - Virgin Strauss Water מתנהלת בשותפות עם קבוצתVIRGIN .

לפני כשנתיים השיקה שטראוס מים בסין קו מוצרים מיוחד שפותח עבור השוק הסיני יחד עם חברת הענק הסינית Haier, תחת המותג Haier Strauss Water.

לצד הפעילות העסקית בסין ובאנגליה, פועלת שטראוס מים גם באמצעות הסכמי שיתוף פעולה והפצה מקומיים תחת המותג Strauss Water ("BPN"). בין המדינות השונות שבהם פועלת החברה ישנם לקוחות בקפריסין, סינגפור, קוסטה ריקה, פינלנד, קנדה ועוד.

רו"ח גור זמיר (44), CFO שטראוס מים, מספר בראיון על האתגר האישי ותרומתו לניהול הצמיחה של החברה

מהם האתגרים העומדים בפני החברה בימים אלה?

"שטראוס מים נמצאת בשלב הראשוני של כניסה לשתי טריטוריות גדולות ומורכבות - סין ואנגליה.

מבחינת מערך פעילות, סין היא כמו יבשת בפני עצמה. למשל ההבדלים והמרחקים בין שנחאי ובייג'ין הם כמעט כמו איטליה וספרד. הערים שונות מאוד זו מזו מבחינות רבות. בל נשכח שהתרבות העסקית בסין שונה לחלוטין מזו שאנו מכירים בישראל.

"גם באנגליה האתגר העומד בפנינו הוא עצום. היעד שלנו הוא להצליח לחדור למגזר הפרטי עם המוצרים שלנו וזאת כאשר באנגליה הקטגוריה של מתקני שתייה לבית כלל לא קיימת או לפחות ממש בראשיתה. אנחנו פועלים תחת מותג חדש ומנסים לחדור לקטגוריה שהציבור לא ממש מבין שיש בה צורך ולכן עלינו לשנות את הרגלי הצריכה שלו. כדי להצליח ביעדים שהצבנו עלינו לייצר ביקושים, למכור בכמויות הולכות וגדלות ולייצר צבר לקוחות.

בסופו של דבר, פעילות החברה בסין, ב- BPN ובאנגליה צריכה להוות מנוע צמיחה גדול לא רק לשטראוס מים אלא לקבוצת שטראוס בכלל וזה האתגר הגדול

"גם בשוק הישראלי אנו עומדים בפני אתגרים שהגדול בהם הוא להמשיך ולהוביל את שוק המים המקומי. התחרות בשנתיים האחרונות התגברה, הן על ידי מתחרים המשווקים מוצרים דומים והן על ידי חברות המים המינרלים. האתגר הוא להמשיך לגדול ולצמוח בתנאים האלה ולהמשיך לשמר את ההישגים שלנו באמצעות חדשנות טכנולוגית, מוצרים חדשניים ושירות מצוין ואיכותי אותו אנו מספקים בכל שנות הפעילות שלנו".

ספר על הדרך המקצועית שעשית עד לתפקידך הנוכחי.

"יש לי תואר ראשון בכלכלה, אני רואה חשבון ועשיתי גם MBA באוניברסיטת חיפה. את ההתמחות עשיתי ב- KPMG - כיום סומך חייקין KPMG, בה המשכתי כסניור. במשך תקופה של יותר משבע שנים מלאתי את תפקיד חשב קבוצת פרוטרום תעשיות הנסחרת בבורסה במדד תל אביב 100. משם עברתי לחברת תמי 4 לתפקיד סמנכ"ל כספים ראשון שלי ולאחר שלוש שנים, לאחר שתמי 4 נרכשה בשנת 2009 על ידי קבוצת שטראוס, קודמתי לתפקיד סמנכ"ל כספים שטראוס מים אותו אני ממלא עד היום".

מהם תחומי האחריות שלך בארגון?

"תחומי האחריות שלי בשטראוס מים כוללים כמובן את תפקידי ה-CFO הקלאסיים כמו: יצירת מערכות ליבה התומכות בפעילות הפיננסית של החברה, תהליכי בקרה, התזרים, מבנה ההון, ביטוח, התוויית תכניות עבודה לשלוש שנים קדימה ושותפות בהתוויית האסטרטגיה של החברה. בשטראוס מים ה-CFO נדרש גם למעורבות גבוהה בצד העסקי יחד עם מנהלי היחידות העסקיות בישראל, בסין, באנגליה ובמדינות ה-BPN.

"בנוסף לכל אלה, החלק העיקרי של הממשק עם מטה קבוצת שטראוס מנוהל היום דרך אגף הכספים, וכך גם ניהול הסיכונים של העסק, מה שאומר ניהול תהליך של הגדרת הסיכונים, איתורם והתוויית תכניות פעולה לגידור הסיכון. בשטראוס מים המרכיב הזה של העבודה עם מטה הקבוצה ומעורבות עסקית עם היחידות העסקיות מאוד משמעותי ומתבצע באופן קבוע. כל זאת לצד עבודתי כחבר הנהלה של שטראוס מים וליווי צמוד של כל מנהלי המטה ומנהלי היחידות העסקיות.

"התפקיד שלי דורש נסיעות רבות לחו"ל, הן לעבודה עם מנהלי היחידות העסקיות בחו"ל וכמובן עבודה עם מנהלי הכספים ביחידות העסקיות. לאורך השנים אחת המשימות שהוטלה עלי היתה להקים את הצוות של אגף הכספים הן בישראל והן בחו"ל. בכל יחידה עסקית בישראל ובחו"ל, יש מנהל כספים הכפוף לי שעומד בראש צוות מקומי ועובד בשיתוף פעולה עם מנהל היחידה העסקית. יצא כך שמנהל הכספים בסין הוא ישראלי לשעבר שעבד עבור חברה ישראלית בסין וגייסנו אותו לשטראוס מים וגם מנהל הכספים באנגליה הוא ישראלי שעבד בקבוצת שטראוס וגייסנו אותו לשטראוס מים לתפקיד רילוקיישן. כיום אגפי הכספים פועלים בכל היחידות העסקיות בהצלחה רבה, מה שמאפשר לי להעביר סמכויות ליחידות העסקיות ולהתמקד יותר באסטרטגיה ובנושאים הרוחביים של שטראוס מים".

מהו האתגר שלך כ-CFO של הארגון ?

"האתגר הגדול ביותר של שטראוס מים כחברה הוא להצליח לייצר ביקושים בשווקים בהם היא פועלת בעולם. האתגר שלנו באגף הכספים ובוודאי האתגר האישי שלי, נגזר מהאתגר הזה - לאפשר לעסק לבנות יכולות ליצירת ביקושים ובמקביל לנהל את הצמיחה של החברה, הן בהיבטים של יצירת מקורות מימון והון חוזר והן בשליטה ובבקרה. לאפשר לעסק להתנהל אך גם לצמוח במהירות ולייצר ביקושים. השילוב הזה הוא האתגר הכי משמעותי וזה התוצאה שאני שואף אליה בכל הפעולות שלי כ-CFO".

מהן לדעתך התכונות הנדרשות להצלחת מנהל בכיר בארגון?

"אני חושב שמנהלים היום צריכים להיות מנהיגים מקומיים. זה יכול להיות ברמת הצוות ביחידה שבה אתה פועל ויכול להיות במהלכים מסוימים של הארגון כולו. כשנדרש מהלך אסטרטגי או חזון ביצירת תכניות עבודה, התכונה של מנהיגות מאוד חשובה וכך גם היכולת לרתום את האנשים לחבור למהלך, ליצור קואליציות, להבין את הקשיים ואת הקונפליקטים שיש למנהלים ולעובדים בארגון ולנהל את הכל בדרך הטובה ביותר. בסוף הכל קשור לצוות ולאנשים, לא חשוב כמה אתה מקצוען ומכיר את תפקידי ה-CFO, יש בתפקיד הזה פן שלם הקשור בהובלה וללא יכולת הנהגה בלתי אפשרי להצליח בתפקיד.

באלו דרכים הארגון שלך תורם לקהילה?

"לשטראוס מים מסורת ארוכה בתחום התרומה לקהילה. במפעל שלנו בנתיב הל"ה, פועלת יחידה בשם 'מפעלון' שבה כל חברי הצוות הם אנשים בעלי צרכים מיוחדים. ישנם בעלי נכות או בעלי רקע אישי שלא מאפשר השתלבות רגילה במקומות עבודה כמו אסירים משוחררים. אנחנו מציעים לאנשים האלה מקום עבודה מסודר וקבוע ולא רק שהפעילות רווחית היא מצליחה מאוד. אנחנו הגדרנו מה נדרש ואיזה תקציב צריך להפעלת היחידה וה'מפעלון' רווחי, עובד ומתפתח בכל שנה. האנשים בצוות מסורים מאוד וחלקם עובד אצלנו שנים רבות. הפעילות הזו היא תולדה של שיתוף פעולה בין קיבוץ נתיב הל"ה ותמי 4 עוד טרם הרכישה של תמי 4 ע"י קבוצת שטראוס, מבחינתנו מדובר במיזם מוצלח ואנחנו מאוד מרוצים ממנו.

"בנוסף, אנו מקיימים מגוון פעילויות של תרומה לקהילה באור יהודה כמו: קורסים לנוער ולבוגרים בעיר במגוון תחומים,אימוץ מועדונית מקומית ועוד. אנו מעורבים בקהילה במקומות שבם אנו נמצאים. בזכות הפעילויות הקהילתיות שלנו באור יהודה קיבלנו פרס מחברת האם – שטראוס, שהיא חברה מובילה בתחום האחריות התאגידית ומאוד משקיעה בנושא המעורבות החברתית גם של החברות בקבוצה וגם של העובדים עצמם".

יש לך תפקיד תובעני ומחייב, אתה מצליח לפנות זמן גם למשפחה ולתחביבים?

" אני נשוי, אב לשלוש בנות מקסימות ומצליח לפנות זמן למשפחה. יש לי מספר תחביבים בהם אני עוסק בקביעות, בעיקר רכיבה על אופניים. אני רוכב כמעט כל יום כ-25 קילומטר ובשנים האחרונות הפכתי לפריק אמיתי בתחום, כולל השתתפות בתחרויות בישראל ורכיבה באלפים. אני אוהב גם לנגן בגיטרה ובתופים. אני גר בכפר יהושע שבעמק יזרעאל ומרבה להופיע במושב באירועים ובחגים עם הגיטרה. בסך הכל, אני מצליח למצוא זמן ולשלב בין כל העיסוקים שלי ולא מוותר".

עבור לתוכן העמוד