גלו את הפוטנציאל הפיננסי באמצעות  פתרונות ה-IP החדשים של AON

חוגגים דמוקרטיה באחריות

16/12/2012
הגדל

עם ההודעה על מועד יום הבחירות נפתחים יומנים ואנו ממהרים לתכנן תוכניות לאותו יום החופש שניתן לנו במתנה. בהן, ביקור באימון הטניס של הילד, קפיצה למספרה, ארוחת צהריים עם חברה ותיקה, סידור "מגירת מכתבים ובלאגן" שנדחה ונדחה. דבר אחד נעשה רק אם ייצא לנו על הדרך ובתנאי שלא יהיה תור,שנמצא חניה ושנחליט במי לבחור, או אז נשים פעמינו לקלפי ונשלשל את בחירתנו לתיבה הכחולה.

ומה אם לא יתקיימו כל התנאים- לא נגיע לקלפי ובכל זאת נהנה מיום חופש במתנה, בחינם.

לדעתי מדובר בחגיגת דמוקרטיה מזויפת שלא לומר מסולפת. חגיגת הדמוקרטיה אשר לשמה נקבע יום השבתון עיקרה במימוש זכות הבחירה. אלא שזו הגיעה לשפל חסר תקדים כבר בבחירות לכנסת החמש עשרה ומאז מתקשה להתאושש ונשארת סביב 64% מצביעים מבין בעלי זכות הבחירה. המכה לדמוקרטיה לא מגיעה לבד, מלווה אותה יום שבתון שהוא בפני עצמו מכה למשק ובתקופות מיתון כמו זו שאנו שרויים בה השבתת המשק מהווה מכה של ממש. הפסד של כ-מיליארד וחצי ₪ ביום הבחירות.

חוק יסוד הכנסת עוסק בזכות הדמוקרטית הבסיסית, הזכות לבחור ולהיבחר וקבע את יום הבחירות כיום שבתון במשק. החוק מכיר בזכותנו לבחור ולהיבחר ומקדיש יום שבתון מלא על מנת שנוכל לממש את זכותנו זו ואף לחגוג אותה. חגיגת הדמוקרטיה, הזכות להצביע ולבחור במפלגה אשר מייצגת את תפישת עולמנו וערכינו בתחומי החיים השונים, בטחון, כלכלה, חינוך, תרבות ספורט ועוד

במקרה זה המחוקק זנח את אחריותו ו"פירגן" יום שבתון, מטרת החוק היא לעודד את בעלי זכות הבחירה לממש את זכותם, להעלות את אחוזי ההצבעה ובכך גם לנסות ולהשיג לגיטימציה רחבה לנבחר באמצעות כוח אלקטורלי גבוה.

תוך כדי כך התעלם המחוקק מההפרה האינהרנטית של ערך השוויוניות בחוק שכן על מנת שרוב העם יוכל ליהנות מחגיגת הדמוקרטיה ביום הבוחר בהתאם לסעיף 10 בחוק יסוד הכנסת, ישנה קבוצה לא קטנה של נותני שירותים ציבוריים בתחומי הבידור, בתי האוכל, בתי מלון, תחנות דלק, מפעלי מים וחשמל, עיתונות, רדיו וטלויזיה, מפעלי חרושת ותעשייה, אשר אינם כלולים בשבתון חג הבחירות.
אולם הסוגיה החשובה יותר היא השבתת המשק ליום שלם, לחגוג את הבחירות.
בפועל החגיגה הזו עולה ביוקר לכולנו, הבוחרים ושאינם בוחרים. השבתת המשק ביום הבחירות כאמור עולה לנו כ-מיליארד וחצי ₪(מצאתי לנכון לציין את המספר בשנית) ורבים מבעלי זכות הבחירה נהנים מיום חופש מבלי לממש את זכותם וחובתם להצביע. יום השבתון מנוצל על ידי העובדים, משולם על ידי המעסיקים ומחמיץ את ייעודו להביא את הבוחר לקלפי. לצד זה, ישנם כמה הסברים להיחלשות המצביעים המשתתפים במשחק הפוליטי. חלק תולים זאת באי היציבות הפוליטית ובתכיפות הבחירות, אחרים סבורים שיש לתלות זאת בתחושה שה"קול" שלי בבחירות לא ממש משפיע ובירידה באמון בנבחרים

ואני אומרת אם לא חייבים אז למה להתאמץ?
האם ישנה תועלת בקביעת יום הבוחר כיום חופש לאור העלויות המצוינות לעיל? האם ישנה הצדקה לבזבוז גם בתקופות של שגשוג? הקלות בה החוק הכריז על השבתון היא יותר ממקוממת.
לא רק שיום השבתון הוא בעל עלות וחסר תועלת אלא גם שאין שום יסוד להצדקה של שבתון כל כך יקר לא בתקופת שגשוג וצמיחה ועל אחת כמה וכמה בתקופות מיתון. תכיפות הבחירות מביאה אותי למסקנה שחוסר אחריותו של המחוקק נעוצה בעצם קביעת יום הבחירות כשבתון באופן כללי וגורף, זאת מבלי להתחשב במשתנים רלוונטיים כמו, מועד הבחירות ביחס לפעם הקודמת (ייתכן ועברו רק שנתיים או שנתיים וחצי מיום הבחירות הקודם) מצב המשק, נכונות הבוחרים להגיע ולהצביע ועלויות למעסיק ליום חופש זה.
ברצות המחוקק לעודד הצבעה בבחירות, לחנך את הדורות הבאים לאקטיביזם חברתי ודמוקרטי, יקבע אם כן שזכות השבתון תינתן רק לאזרח הממלא את חובתו ביום זה, האזרח שהלך לקלפי והצביע.

קמפיין שהושק ביוזמת פעילי המחאה החברתית קורא לציבור "תצביעו למי שאתם רוצים העיקר שתצביעו" הגם שיתכן שיבחרו בפתק לבן. אין בקריאה זו כדי לאלץ לבחור במפלגה זו או אחרת. גם אם הבוחר "החדש" -כזה שילך לקלפי רק כדי להרוויח את יום החופש יבחר לשים פתק לבן, נדע שהוא עמד, חשב וגמר בליבו החלטה- להימנע,בכך מילא את חובתו הדמוקרטית.

תיקון לחוק הבחירות לכנסת אשר הוגש על ידי חבר הכנסת מאיר שיטרית ביוני 2012- מציע שלילת הזכות לשכר ביום הבחירות ממי שאינו מצביע והנימוק הוא, שבפועל בשנים האחרונות אחוז בעלי זכות הבחירה המממשים את זכותם הוא נמוך ויום השבתון מנוצל רק לחופש ומנוחה. התיקון מתייחס גם לאופן האכיפה ומציע כי וועדת הקלפי תמסור לידיו של הבוחר אישור הצבעה אשר ישמש כראייה על הצבעתו בבחירות.
לסיכום, על אף אווירת הבחירות התוססת הקיימת בימים אלו בתקשורת וגם אם אחוזי ההצבעה בבחירות הקרובות ישתפרו במשהו, עלינו להקפיד להשיג את שאנו משלמים עליו. לא לקדש את האמצעים על פני המטרה. אם כבר בחרנו להשקיע את השבתת המשק היקרה לפחות שנדע שהשגנו את המטרות הדמוקרטיות, חברתיות והחינוכיות שלשמם נועד השבתון. תחילה ינהרו לקלפי על מנת לקבל את האישור ליום החופש ואחר המעשים ימשכו את הלבבות וההרגל ללכת לקלפי יוטבע בעמנו. בתקווה כי יהיה בכך כדי להשפיע על הגברת ההשתתפות והמעורבות הפוליטית והחברתית.

עבור לתוכן העמוד