בססח

ראיון עם דניאל ארדרייך, CFO חברת סודהסטרים

30/09/2012
הגדל

סודהסטרים היא חברה ציבורית הנסחרת בנאסד"ק הנחשבת לאחת מהחברות הישראליות המצליחות בשוק ההון האמריקאי. לחברה פעילות בינלאומית ענפה המתפרשת על פני 43 מדינות בכל רחבי העולם.

סודהסטרים מייצרת ומשווקת מערכות להכנת משקאות מוגזים בבית, מוצר ייחודי בשוק מוצרי הצריכה העולמי הכי גדול בעולם – שוק המשקאות הקלים המגלגל כ-260 מיליארד דולר בשנה.

סודהסטרים החלה את פעילותה באנגליה בשנת 1903. מאז עברה גלגולים ותהפוכות שכללו את רכישתה על ידי חברת סודה-קלאב אותה הוביל פיטר ווייסברג עד לרכישתה על ידי קרן פורטיסימו. קרן פורטיסימו רכשה בשנת 2007 את השליטה בחברה ומינתה את דניאל בירנבאום למנכ"ל סודהסטרים.

רו"ח דניאל ארדרייך (49), שימש מנהל הכספים של החברות הישראליות בקבוצה, התקדם לתפקיד CFO של הקבוצה והיה שותף לשתי ההנפקות המוצלחות של החברה בנאסד"ק.

ספר על המהפך שעברה סודהסטרים מחברה בעלת תדמית ארכאית משהו בישראל לחברה שמציגה צמיחה גבוהה בכל העולם ופותחת עוד ועוד שווקים בשנים האחרונות.

"סודהסטרים היא חברה מאוד ייחודית במשק הישראלי. אנו יוצרים קטגוריה חדשה לגמרי בשוק המשקאות הקלים העולמי תוך תחרות מול חברות ענק עולמיות. לקטגוריה הזו פוטנציאל עצום כיוון שהיא מביאה חדשנות ומהפיכה לשוק המשקאות המוגזים הענק. הצרכן באירופה או באמריקה לא שותה משקאות קלים אם אין בהם בועות ואנחנו מביאים לו את היכולת להכין את המשקה בעצמו במקום לקנות את אותו משקה שהוכן במפעל כלשהו לפני חודשים.

"בתקופת הבעלים הקודם הנהלת החברה לא הצליחה לממש את הפוטנציאל הרב שיש למוצר. אך מאז שחברת פורטיסימו רכשה את השליטה בקבוצה ומינתה את דניאל בירנבאום למנכ"ל, סודהסטרים עברה שינוי דרמטי. בזכות המקצוענות שהמנכ"ל החדש הביא לחברה, היא הצליחה למצוא את המסר השיווקי שלה, לפרוץ לשווקים חדשים ולהגיע למדינות בהן לא שמעו עד אז על קטגוריית הכנת משקאות מוגזים בבית.

"בנוסף לחידוש שמציעה החברה, היא מובילה מהפכה סביבתית ובריאותית. ידוע כי קטגוריית המשקאות הקלים בעולם היא אחד מגורמי הזיהום הגדולים ביותר לכדור הארץ בשל ייצור בקבוקי הפלסטיק והשינוע שלהם לחנויות שצורך כ-100 מיליון חביות נפט בשנה. העולם מנסה להתמודד עם הבעיה האקולוגית הזאת דרך מיחזור בקבוקים אך לא בהצלחה רבה. כ-25 אחוזים לכל היותר מבקבוקי הפלסטיק מגיעים למיחזור בעולם. אך גם אז אחוז גבוה מהבקבוקים שמושלכים לפחי המיחזור בעולם כלל לא מגיעים למיחזור אלא למזבלה ענקית באפריקה.

" המוצרים שלנו לא רק אקולוגים יותר אלא גם בריאותיים יותר. מוצרים המיוצרים במפעלים למשקאות קלים לא מגיעים לצרכן מייד עם יציאתם מפס הייצור. לפעמים עוברים חודשיים עד השימוש במוצר. אנחנו מציעים מוצר ממים שנמזגו באותו רגע כולל תרכיזים איכותיים שמכילים כשליש מכמות הקלוריות שיש במוצרים אחרים. יש לנו שיתופי פעולה עם יצרניות תרכיזים מובילות בעולם, עד היום פיתחנו יותר מ-120 תרכיזים עם דגש על מוצרים בריאותיים, טבעיים ודלי או ללא קלוריות.

בסופו של דבר, סודהסטרים מציעה מוצר יותר בריא, המונע את הזיהום האקולוגי, אך מספק לצרכן את ההנאה המוכרת מצריכת משקאות קלים מוגזים".

לאור הצמיחה הגדולה של החברה בשנים האחרונות, מהם האתגרים שעומדים לפניכם כיום?

" הצמיחה הגבוהה התאפשרה בזכות שינוי תפיסה שיווקית מצד אחד ומצד שני, הסרת משקולת פיננסית של דרך מימון לא נכונה. יצרנו מקורות מימון חדשים שאפשרו לנו לצמוח ומאז גדלנו במאות אחוזים וברווחיות הולכת וגדלה. החברה עברה שתי הנפקות מאוד מוצלחות בנאסד"ק, הראשונה ב-2010 והשנייה ב-2011.

"האתגר הגדול שלנו הוא להמשיך ולהתפתח בשוק המשקאות הקלים בעולם וכמובן גם בשוק הישראלי. זהו אתגר מתמשך וכדי להצליח ולממש את הפוטנציאל הענק שיש לקטגוריית הכנת משקאות מוגזים בבית, עלינו לעבוד בצורה נכונה שתמשיך את הצמיחה, כולל חידוש ושיפור מתמיד של מוצרינו, הגדלת כושר היצור והתשתית הלוגיסטית והתאמתן לביקוש ההולך וגדל. בעתיד יותר אנשים יוכלו לייצר משקאות מוגזים בבית בדיוק באותה איכות שיוצאת ממפעלי המשקאות הקלים הממותגים, אך בנוחות, בחיסכון כספי, ויתרונות סביבתיים ובריאותיים ולכך אנו שואפים".

ספר על הדרך המקצועית שעשית עד לתפקיד הנוכחי.

"התחלתי את דרכי המקצועית במשרד רואי חשבון סומך חייקין כמתמחה וכרואה חשבון . בהמשך עבדתי כחשב וסמנכ"ל כספים של בית התוכנה קומטק. משם עברתי לסודה קלאב (שלימים הפכה לסודהסטרים), בה שימשתי חשב. בשנת 2001 עברתי לחברת RIT טכנולוגיות מקבוצת RAD, לתפקיד ה- CFO.

"זה היה עיתוי בעייתי, עם התנפצות בועת היי-טק והמשבר בשוק, לעבור לשוק התקשורת. לאחר שנתיים בחברה, במהלכן רכשתי ניסיון רב בנאסד"ק ובחברות ציבוריות בארה"ב, חזרתי לסודהסטרים לתפקיד מנהל הכספים של החברות הישראליות ועם כניסתו של דניאל בירנבאום לתפקיד המנכ"ל, מוניתי

ל-CFO של הקבוצה כולה".

מהם תחומי האחריות שלך בחברה?

"אני אחראי כמובן על כל הניהול הפיננסי, הדיווח והבקרה, אך כמי שעומד בראש מערכת הכספים של החברה אני מעורב בכל הדברים המהותיים בארגון ובמימוש החזון של סודהסטרים.

"שיטת הניהול בסודהסטרים היא מאוד שיתופית. ההנהלה פועלת כצוות ולכל חבר הנהלה ניתנת האפשרות להיות מעורב בכל נושא בו הוא מרגיש כי הוא יכול לתרום. כמובן שלכל אחד תחומי אחריות משלו ויש לוודא כי הם מתפקדים על הצד הטוב ביותר".

כסמנכ"ל הכספים של קבוצה בינלאומית אתה נוסע לפגישות עבודה רבות בחו"ל?

"כן. אני טס די הרבה לחו"ל. יש לנו משרדים במדינות רבות בעולם וחלק מהתפקיד שלי הוא לפגוש משקיעים ואנליסטים בארה"ב ובאירופה.

לאור ההצלחה הבינלאומית של הקבוצה, מהם האתגרים שעומדים לפניך במילוי תפקידך?

"בעבר, האתגר הגדול היה להשיג מקורות מימון לצמיחה. היום, כ- CFO של חברה ציבורית שנמצאת בתהליך של צמיחה, אחד האתגרים הגדולים שלי הוא לשלב בין הנעת הצמיחה לבין בקרה נאותה על תזרים המזומנים והרווחיות. אתגר נוסף העומד בפני כיום, בשלב בו נמצאת החברה, הוא איך לבנות תשתית אנושית ומקצועית נכונה בתחום הפיננסי לקפיצת מדרגה מחברה בינונית שהיקף עסקיה הוא כמה מאות בודדות של מיליוני דולרים לחברה גדולה בקנה מידה עולמי. חברות רבות נופלות במעבר הזה ולכן התשתית חשובה כדי לשמור על ההישגים ולהמשיך בצמיחה".

אלו תכונות נחוצות לדעתך למנהל בכיר בארגון?

"מנהל טוב צריך להיות אדם חכם ולהזדהות באופן מוחלט עם החברה, עם המוצרים שלה ועם אסטרטגיית הצמיחה שלה, אחרת הוא לא יצליח בתפקידו. כמובן שמנהל בכיר צריך הבנה עסקית מעולה, גם מעבר לתחומי אחריותו הישירים בחברה. עליו להבין את התמונה הכוללת, לאן החברה רוצה ויכולה להגיע, איפה היא נמצאת היום ואיך מביאים אותה למימוש החזון שלה.

"צריך אינטליגנציה רגשית גבוהה מאוד כדי להניע בהצלחה את האנשים בסביבת העבודה, צריך נחישות, לדעת לא לוותר וכמובן, חריצות. מי שלא יעבוד קשה ולא ישקיע, לא יביא את הארגון לשום מקום".

כיצד תורמת סודהסטרים לקהילה?

"התרומה העיקרית של סודהסטרים היא בפיתוח המודל העסקי של קטגוריית הכנת משקות מוגזים בבית שיכולה לחלץ את העולם מאחד מגורמי הזיהום העולמיים העיקריים. בנוסף, סודהסטרים פועלת לטובת הקהילה בנושאים שקשורים לעצם ההוויה שלה כחברה הנושאת את הדגל האקולוגי. יש לנו שיתופי פעולה עם ארגונים ירוקים בארץ ובעולם שפועלים למטרות סביבתיות, בין היתר שיתפנו פעולה עם ארגון "סוזן ג'י קומן" שפועל למציאת פתרונות ולמניעת סרטן השד ועם ארגונים שפועלים לפיתוח מקורות מים באיזורים נחשלים".

בעבודה כה תובענית ומחייבת, אתה מצליח למצוא קצת זמן לעצמך, לתחביבים, למשפחה?

"כן ועל כך אני צריך לתת קרדיט לאשתי איריס. הספורט היה תמיד חלק בלתי נפרד מחיי אך בשנים האחרונות העבודה לא אפשרה לי להקדיש זמן לספורט. איריס משכה אותי להתחיל את היום יחד איתה בחמש בבוקר. אז אנחנו יוצאים לריצה או לשחייה. אנחנו עושים זאת באדיקות, היא הספורטאית בינינו ואני מנסה לעמוד בקצב.

"מלבד זאת אני משתדל להקדיש כמה שיותר זמן למשפחה ולשלוש בנותיי, וזה קשה כיוון שבתפקיד אותו אני ממלא, גם כשאתה מחוץ לשעות העבודה, המחשבות לוקחות אותך כל הזמן לדברים שקשורים לעבודה".

עבור לתוכן העמוד