מלם טים

ראיון עם אסתי חיון CFO פרוטאולוג'יקס

רו"ח אסתי חיון היא סמנכ"לית הכספים של חברת פרוטאולוג'יקס, הנסחרת בבורסה בתל אביב ופועלת בתחום פיתוח התרופות.
22/04/2012

ספרי קצת על הפעילות שלכם.

פרוטאולוג'יקס פועלת על בסיס מערכת היוביקווטין. זו מערכת ביולוגית, שקיימת בכל תא בגוף ומשמשת כמערכת בקרה. היא התגלתה ב-1978 וזיכתה בשנת 2004 את מגליה, הפרופסורים הרשקו וצ'חנובר, בפרס נובל. השניים גילו את קיומה של מערכת בקרה בגוף שלנו , אשר אחראית לפירוק חלבונים בתוך התא, ושולטת בתהליכים ביולוגיים רבים נוספים.

פרוטאולוג'יקס עובדת על המערכת הזו מ-2005. אנו מפתחים מעכבים לפעילות המערכת הזו. כך למשל, בחברה השקיעו עד עתה חברת טבע, חברת GSK וקרנות הון סיכון, בהן אורום (הקרן של מוריס קאהן) קונקורד, גיזה ואתגר. טבע הפכה לשותפה אסטרטגית. יצרנו איתה שיתוף פעולה הכולל שלוש תכניות מחקר ופיתוח. על פי ההסכם, אנחנו מפתחים עד שלב הניסויים לבניית תיק להגשה ל-FDA, ואם טבע מעוניינת בהמשך הפיתוח היא זו שאחראית על המשך הניסויים והאישורים. אם המולקולות יבשילו לתרופות, אנחנו נזכה בתמלוגים על פי ההסכם.

בשנת 2010 השקיעה בנו גם ענקית התרופות העולמית GSK, ושיתוף הפעולה שלנו איתה כולל שש תכניות פיתוח. בנוסף, חברת GSK השקיעה בהון המניות של פרוטאולוג'יקס בשנת 2010, בהנפקה הציבורית בתל אביב. לפיכך, להערכתנו, אנחנו בין החברות היחידות בעולם שיש להן שתי חברות פארמה גדולות בין בעלי המניות. בשנתיים האחרונות הגדלנו את נפח בצורה משמעותית את הפעילות, ויש לנו בנוסף גם תוכניות פיתוח עצמאיות שלנו.

מה התפקיד שלך?

בשל אופייה של פרוטאולוג'יקס השומרת בעת הזו על כמות קטנה של כח אדם קיבלתי אחריות על מגוון תחומים, בהם כמובן התחום הפיננסי, כ"א ותפעול.

בחברת מו"פ שמטבעה כוללת חוסר ודאות , וקיים צורך בניהול פרויקטים של מיליוני דולרים ישנה חשיבות גדולה לתכנון נכון של התקציב ושמירה על מסגרתו.

מעצם היות החברה ציבורית, אספקטים נוספים הכוללים עבודה שוטפת מול שוק ההון, קשרי משקיעים ורגולציה.

איפה את רואה את פרוטאולוג'יקס בעוד שנים אחדות?

אם וכאשר ניצור מולקולה מובילה לאחד מהשותפים שלנו באחת התוכניות, נגיע לאבן דרך משמעותית. המערכת שעליה אנחנו עובדים היא חדשה יחסית. אין עדיין תרופות בשוק שמתבססות ישירות על המערכת אף כי קיימת תרופת בלוקבסאטר שמבוססת על מערכת דומה. האתגר שלנו הוא להוכיח כי קיימת אפשרות לתרופה המתבססת על מערכת זו. בנוסף, אנו מקדמים תכניות עצמאיות שלנו אשר אותן נוכל למסחר בשלבים מאוחרים יותר. בד בבד אנו פועלים בניסיון ליצירת שיתופי פעולה עם חברות נוספות.

מה עשית לפני פרוטאולוג'יקס?

למדתי ראיית חשבון, ומיד אחרי ההתמחות עברתי לתעשייה. שימשתי כחשבת בחברת סקיוטק, שהפעילה שירותים של לחצני מצוקה ולימים התמזגה עם חברת שחל. מאוחר יותר כיהנתי כשנתיים כמנהלת הכספים בחברת קולבר מו"פ שפעלה בתחום הציוד הרפואי. בחיפושי אחר גיוון המשכתי לחברת ענבי ציון, חברה בת של תנובה.

אחרי תקופה לא ארוכה פנה אלי המנכ"ל הקודם של פרוטאולוג'יקס שחיפש סמנכ"ל כספים שמכיר היטב את התחום הרפואי. מאז אני בחברה למעלה מ-שש שנים.
בתחילת דרכי בחברה , החברה הייתה פרטית וכללה הסכם שתוף פעולה אחד. לימים הנפקנו את החברה בבורסת ת"א וחתמנו על הסכם שיתוף פעולה נוסף. החברה התפתחה מאוד בעקבות ההנפקה וגם הצוות שלי התרחב ומונה כיום ארבעה אנשים.

דיברת על אתגרי התקצוב. יש לך אתגרים נוספים?

תחום פיתוח התרופות מאתגר ושונה מתחומים אחרים .משך הזמן לפיתוח המוצר הוא ארוך ולכן התשואה למשקיעים אינה מידית, ובעלת סיכון גבוה. לרוב, המשקיעים יעדיפו השקעות בעלות סיכון נמוך ובעלות תשואה משמעותית בטווח זמן קצר.


תחום הפעילות של החברה מרתק ועם זאת למשקיע שאינו מכיר את תחום הפארמה קשה לזהות את הפוטנציאל הגלום בה .הסברת התחום הפעילות הייחודי של החברה למשקיעים קיימים ופוטנציאליים מהווה אתגר לא מבוטל.

אתגר מרכזי נוסף הוא השגת מימון .כרגע יש בידנו משאבים המספיקים לנו לשנתיים הקרובות. יחד עם זאת פיתוח תרופות הוא תחום דינמי ולכן אנו עובדים באופן שוטף על ניסיון ליצור שיתופי פעולה חדשים שיפתחו אפיקים חדשים וכן מימון נוסף.

יש לך זמן פנוי?

למרות שאני חיה מ"דוח לדוח", על ספורט אני לא מוותרת: ספינינג, שחייה ובזמן שנותר מתענגת על ספרים. לאחרונה חזרתי לנגן בפסנתר, אבל לצערי אני לא מקדישה לזה את כל הזמן שהייתי רוצה.

עבור לתוכן העמוד