PWC

ראיון עם ניצה ליפשיץ CFO רד

ניצה ליפשיץ היא סמנכ"ל הכספים של חברת רד תקשורת מחשבים, מובילת שוק בתחום מוצרי הגישה בשוק פתרונות התקשורת.
15/01/2012

ניצה ליפשיץ היא סמנכ"ל הכספים של חברת רד תקשורת מחשבים, מובילת שוק בתחום מוצרי הגישה בשוק פתרונות התקשורת. רד תקשורת מחשבים מוכרת ביותר מ-160 מיליון דולר בשנה, מהם למעלה מ-95 אחוז ליצוא ב-160 מדינות בעולם, ובאמצעות 31 חברות בנות בעולם.

ניצה, ספרי עוד קצת על רד. מה בדיוק אתם עושים?

הלקוחות העיקריים שלנו מתחלקים לכמה קבוצות: חלק אחד כולל את חברות התקשורת הגדולות בעולם, המקבילות לחברת בזק, כגון דויטשה טלקום, פרנס טלקום, סנצ'רי לינק, אמברטל, טלמקס וטלפוניקה. פלח נוסף כולל חברות סלולר גדולות, כמו טי-מובייל ואורנג'. מלבד אלה, אנחנו מוכרים לספקי שירותים בתחום התקשורת ולארגוני ענק, כמו חברות חשמל, בנקים, רכבות ומוסדות צבאיים וממשלתיים.

מוצרי הגישה בתחום התקשורת הם המוצרים המצויים במייל האחרון בין הלקוח לספק שירותי התקשורת. זה תחום עתיר השקעות, שכן הקמת התשתית עולה הון עתק. החברות מעוניינות לנצל את ההשקעה הגדולה הזו עד כמה שניתן, ולספק על ההשקעה הקיימת שירותי תקשורת מתקדמים. אנחנו מספקים חומרה שנמצאת אצל הלקוחות או במרכזיות, לצד התוכנה הנדרשת. אנחנו מתמקדים בתחום המתוחכם של לקוחות עסקיים, שנבדלים מצרכנים פרטיים בדרישות גדולות לנפח תעבורה, לשירותים מתקדמים ולאבטחה.

אנחנו יודעים לנצל גם את ההשקעות של לקוחות במערכות ישנות ולשדרג אותן לספק שירותים מתקדמים בתחום האינטרנט המהיר, כולל הצרכים של חברות הסלולר. זה עולם שהדרישות שלו לנפח תעבורה, מהירות, ואיכות שירות רק הולכות וגדלות.

כמה עובדים יש בחברה?

רד תקשורת מחשבים מעסיקה 1,000 עובדים, 80 אחוזים מהם בישראל. החברה היא חדשנית, ומשקיעה הרבה מאוד משאבים במו"פ. 30 אחוזים מהעובדים שלנו עוסקים במו"פ. החברה, שנוסדה לפני 31 שנה, היא פרטית בבעלות יהודה וזהר זיסאפל. רד תקשורת מחשבים היא מהמרכזיות שבחברות בקבוצת רד. הקבוצה כולה מונה יותר מ-4,000 עובדים, והמחזור שלה הוא יותר ממיליארד דולר. הקבוצה כוללת גם חברות ציבוריות, כמו סרגון, רדוור ורדויז'ן, וגם חברות סטרט-אפ שרובן פועלות בתחומי התקשורת.

בואי נדבר רגע על האתגרים של רד תקשורת מחשבים.

החברה היא גדולה בקנה מידה ישראלי, אבל קטנה בקנה מידה בינלאומי. אנחנו מתמודדים עם חברות עם משאבים עצומים, כמו הוואווי, אלקטל-לוסנט, סיסקו וחברות קטנות יותר שמתמחות בתחום. הענף מאופיין בלחץ מתמיד של מחירים, כי הלקוחות רוצים יותר ומוכנים לשלם פחות. אנחנו צריכים לעמוד בשורה הראשונה של החדשנות הטכנולוגית, וזה האתגר הגדול ביותר: לשמור על החדשנות והמעמד המוביל בשוק. זה דורש השקעה גדולה מאוד של משאבים במו"פ, והכל בעולם סופר תחרותי ובלחץ מתמיד של שחיקת מחירים, כשברקע תמיד קיים הצורך להגדיל מכירות ורווחיות.

אנחנו קיימים כבר 31 שנה וזה יתרון גדול. יתרון נוסף הוא ההתמקדות בתחום נישתי יחסית, שבו יש לנו מומחיות של ממש, כמו גם היסטוריה והווה של חדשנות. כחברה קטנה, אנחנו גמישים מספיק כדי להתאים פתרון לצרכי הלקוח במהירות גדולה בהרבה מהמתחרים הגדולים שלנו.

אנחנו גם מייצרים באיכות גבוהה מאוד, ומסוגלים לעמוד בזמני אספקה מהירים מאוד שדורשים הלקוחות. בין היתר אנחנו יכולים לעשות את זה כי יש לנו מפעל , מה שייחודי מאוד לעומת חברות בתחום שלנו, שמייצרות המייצרות בדרך כלל אצל קבלני משנה. שמורה לנו יכולת ייחודית לייצר מגוון גדול של מוצרים בכמויות קטנות ולשנות כל הזמן. המפעל גם מאפשר לנו לעמוד בתנאי האספקה הקצרים, כי אנחנו לא תלויים באף אחד. אנחנו שולטים בעלויות ומתייעלים כל הזמן. יש גם קשר הרבה יותר טוב בין פיתוח לייצור כי הכל בבית. זה מסייע לנו מאוד לזכות בחוזים ולבסס את המעמד שלנו.

ומה התפקיד שלך במערך הזה?

אני CFO. זה כולל את התחומים הקלאסיים של דוחות, תמחיר, תקציב, בקרה וניהול כספים. החברה מאוד מורכבת, כי כאמור, היא כוללת יותר מ-30 חברות בנות בעולם. לכל חברה יש את חוקי המס שלה, חוקי החברות, כללים חשבונאיים ותרבות עסקית, וזה דורש הרבה תיאום ובקרה.

הכי מאתגר מבחינתי החיפוש של הערך המוסף. אני לא עוסקת רק בתפקיד הקלאסי, אלא באיך אני יכולה לתרום למטרות של הארגון. אני מנסה לנצל את הידע והראייה הכספית והעסקית כדי לשפר תהליכים, לתרום לרווחיות, להדליק אורות אדומים כשצריך, ולהעביר את הידע גם למנהלים אחרים בארגון, שיחשבו כלכלית ויקבלו כלים לניתוח כלכלי של הפעילות שלהם.

בין הפרויקטים שהובלתי בשיתוף פעולה בין כל המחלקות בארגון וכדי לשפר תוצאות, אפשר להזכיר את מערך התמחיר שהקמנו. המערך מודד רווחיות בחברה בחתכים שונים, כמו חטיבות, לקוחות ספציפיים, אזורים גיאוגרפיים, אנשי מכירות וקווי מוצר. הקמנו אותו עם חברה חיצונית במשך שלוש שנים, בפרויקט שכלל אנשים בכירים בארגון בתחומים כמו תפעול, IT ומכירות. המערך לא מודד רק רווח גולמי, אלא גם הוצאות מכירה בכל החתכים שהזכרתי. כיום המערך מנתח את הפעילות שלנו בכל העולם, וכולנו נהנים ממנו ומסתייעים בו.

פרויקט נוסף שאנחנו עדיין בעיצומו הוא הפעילות בברזיל, שאנחנו מבצעים דרך חברה בת מקומית, ושכוללת גם מערך ייצור. תכנון המס בברזיל מורכב מאוד וקשה להבנה עבורנו, כי זו שיטה שונה לחלוטין. התכנון של הפרויקט והפיקוח עליו מאתגרים מאוד, ולכן הקמתי צוות משותף שכולל אנשים פה ובברזיל כדי לטפל בפעילות הזאת ולמצות את כל ההטבות שנובעות ממנה. זה אתגר משמעותי.

יש ברד פעילות תרומה לקהילה?

בעלי המניות של החברה, יהודה וזהר זיסאפל, הקימו את עמותת רד ואת פרויקט אופקים להיי-טק. החברה עצמה ובעלי המניות שלה תורמים באמצעות העמותה מיליוני שקלים כל שנה, והמטרה העיקרית היא לתמוך בחינוך הטכנולוגי של חיילים משוחררים מהפריפריה הגאוגרפית והחברתית בישראל, וגם בנוער עם יכולות כלכליות נמוכות יותר.

בפרויקט אופקים להיי-טק , אשר פועל עם קרן רש"י ומשרד הביטחון, אנחנו מאתרים חיילים משוחררים מוכשרים מהפריפריה, ומממנים להם לימודי מכינה בהנדסה, כולל מלגת קיום חודשית. בנוסף, הפרויקט מממן לחיילים שסיימו את המכינה לימודי הנדסה בטכניון ובאוניברסיטות תל אביב ובן גוריון. המטרה היא לעזור להם להשיג מקצוע כלכלי מעולה ולתרום במקביל למעמד הטכנולוגי של ישראל.

החברה מעודדת גם את העובדים לתרום מזמנם ולהתנדב בפנימיות שבהן אנחנו תורמים כיתות מחשבים ובתפעול העמותה, והעובדים משקיעים בזה מזמנם.

מה עשית לפני שהגעת לרד?

אני רואת חשבון, עם תואר שני במינהל עסקים בהצטיינות יתרה מאוניברסיטת תל אביב. ברד אני נמצאת ארבע שנים. לפני כן הייתי שבע שנים ב-ECI בתפקיד ה-CFO של חטיבת האקסס. לפני כן שימשתי כמשנה למנכ"ל ו-CFO בתרו ישראל, וקודם לכן הייתי במלונות ים סוף ובתיא, כשעוד היתה חברת קוסמטיקה. יש לי הרבה מאוד ניסיון בהרבה תעשיות, ואני גם משמשת כדח"צית בחברת הביוטק הציבורית אקסלנז ביוסיינס ובחממת רד ביומד.

הספקת הרבה. יש לך זמן לפעילויות פנאי?

אני רצה למרחקים ארוכים. אני מתעסקת עם זה כבר שש שנים, השתתפתי בארבעה מרתונים ואני מתכוננת לחמישי שלי, ומקווה להשתתף במרתון וינה. כל מרתון זה פרויקט של שנה. אני עושה אחד בשנה, וזה מחייב השקעה של אימונים ,תזונה ,מנוחה וטיפולים. אני ממליצה על הריצה, כי זה הספורט המושלם מבחינת עלות/תועלת. ההשקעה אמנם גדולה, אבל התועלות מדהימות: גם מבחינת שמירה על המשקל, אני באותו משקל כמו שהייתי בגיל 18. אבל חוץ מזה זה עושה מצב רוח בשמיים, ותוך כדי ריצה אתה טוחן את כל המועקות והבעיות ויוצא זך ונקי מכעסים. הריצה גם מעלה את הביטחון העצמי, כי היא מאפשרת לך להציב אתגרים ולעמוד בהם.

חוץ מזה הריצה היא גם פעילות חברתית. ברעננה התגבשה קבוצת ריצה בשם רצי רעננה, שמונה עשרות רצים מתחומי עיסוק שונים וגילאים שונים. זו מסגרת חברתית ויש יחסים נהדרים בין כולם. במקביל, לרד יש קבוצת טריאתלון שממומנת באמצעות תקציב הרווחה שלנו, וחברים בה למעלה מעשרה עובדים שמתאמנים ומשתתפים בתחרויות יחד. אז מדי פעם אני עושה גם טריאתלון.
עבור לתוכן העמוד