2.1.11: מנכ"ל ברקליס ישראל לפורום CFO: "ארה"ב חוזרת לצמיחה וב-2011 תצמח ב-3.1%, אבל עיקר הצמיחה הגלובלית תגיע מסין. שתי הכלכלות יגיעו לשוויון ב-2019"

2/01/2011

מנכ"ל ברקליס ישראל: "ארה"ב חוזרת לצמיחה וב-2011 תצמח ב-3.1%, אבל עיקר הצמיחה הגלובלית תגיע מסין. שתי הכלכלות יגיעו לשוויון ב-2019"

 

פרופ' אמיר ברנע: הריבית הנמוכה מפחיתה את רווחי הבנקים ומעודדת מדיניות נוסטרו אגרסיבית מצידם

 

לן רוזן, מנכ"ל ברקליס קפיטל ישראל: ניתח באירוע השנתי של פורום CFO את מצב הכלכלה העולמית, ואמר כי: " ארה"ב חוזרת לפסים של צמיחה. כלכלת ארה"ב תיצמח ב-2011 ב-3.1% וב-2012 ב-3.6%. למרות זאת, אם כי נושא מחירי הדירות ממשיך להדאיג. האבטלה אמנם ברמה גבוהה, אבל המספרים מתייצבים. אנחנו מעריכים שהאבטלה תישאר מעל 8% עד 2012.

 

סין מהווה כיום 25% מהצמיחה הגלובלית, ואנחנו צופים שהמגמה תימשך, אם כי תהיה האטה קלה בצמיחה מ-10.2% ב-2010 ל-9.3%. עפ"י הערכת ברקליס, בשנת 2019 תהיינה לראשונה כלכלות סין וארה"ב שוות בגודלן, ושתיהן תייצרנה סדר גודל של 21 טריליון דולר כל אחת. שנה זו תהיה שנת המהפך אשר לאחריה כלכלת סין תהיה גדולה יותר, ותמצח בקצב מהיר יותר, מכלכלת ארה"ב. באירופה יש עדיין חשש, ואנחנו לא מאמינים שמהשבר באירלנד חלף. להערכתנו גוש היורו יצמח ב-2011 רק ב-2% וב-2012 ב-1.9%.

 

פרופ' אמיר ברנע, נאם היום גם הוא בנושא לקחי המשבר העולמי באירוע השנתי של פורום CFO. עפ"י פרופ' ברנע "כל הטריקים של של הבנקים ליצירת הון עצמי מדומה כגון הון משני והון היברדי הפכו ללא רלוונטים בעקבות המשבר. מה שרלוונטי היום זה רק הון ראשוני. הגדלת דרישת ההון ראשוני ע"י הפיקוח ל-15% תעלה את מחיר האשראי ב-0.8%. הריבית הנמוכה יוצרת מרווחים מאוד נמוכים לפעילות הבנקים. אם הריבית מתקרבת לאפס, אז אי אפשר ליצור מרווחים, והבנק מתקשה להשיג תשואות גבוהות. כתוצאה מכך, הבנקים בישראל עוברים למה שמכונה "מדיניות נוסטרו אגרסיביות", שהיא למעשה השתתפות ברווחי פרייווט אקוויטי. בבנק לאומי או הפועלים מדובר על נוסטרו בסדר גודל של 100 מיליארד ש"ח. צריך לחכות ולראות כיצד בנק ישראל יגיב למגמה הזאת.

 

פרופ' ברנע גם הסביר כי התערבות בנק מרכזי בשעת משבר יוצרת אי-וודאות מסוכנת, בניגוד למה שהיה מקובל לחשוב לפני המשבר. אי הוודאות נוצרת כאשר לא ברור האם ובאיזה אופן יתערב הבנק המרכזי בסיוע לבנקים. עפ"י פרופ' ברנע: "אי הוודאות לגבי מידת המעורבות של הבנק המרכזי בעת משבר משפיעה על היקפי האשראי. הגדלת אי הוודאות יוצרת flight to safety ומביאה ל התייבשות השווקים הפיננסיים ולגידול חד ב- CDS."

 

 

יו"ר קבוצת שקל: ב-20 השנים האחרונות נשחקה הפנסיה ב-30% בשל העלייה בתוחלת החיים. מדיניות הממשלה מביאה לירידה דרמטית ברמת החיים בעת הפרישה

 

מאיר אוזן, יו"ר קבוצת שקל, מנהלת הפנסיה השלישית בגודלה בישראל, קרא באירוע לאוצר לשנות את מודל הטבות המס בגין חיסכון פנסיוני: "רוב האנשים שמגיעים לפנסיה מגיעים ללא מספיק כסף. במהלך 20 השנים האחרונות נשחקה הפנסיה בגיל הפרשיה ב-30% בשל העלייה בתוחלת החיים. יש לעבור ממודל הטבות מס המבוסס על הכנסה שנתית, למודל הטבות המבוסס על מעגל חיים. יש לקבוע כי כל עוד יהיה זכאי להטבת מס עד לסכום כולל המבוסס על תוחלת תקופת העבודה. בשיטה זו אם בשנה מסוימת היו לעובד הכנסות גבוהות, הוא יוכל להנות מהטבות מס על כל הכנסתו עד לאותה תקרה מחושבת כאמור על בסיס רב-שנתי, וזאת על חשבון שנים בהן תהיינה לעובד הכנסות נמוכות או שלא תהיינה הכנסות כלל. שיטה זו תעודד הגדלה של החיסכון ארוך הטווח, תזרים כספים לשוק ההון ותמנע מעובדים המגיעים לגיל פרישה ירידה דרמטית ברמת החיים.

 

עבור לתוכן העמוד