המדען הראשי מממן פחות מ-15% מתקציב המו"פ של חברות ההיי-טק בארץ. כך עולה מנתונים שהציג פורום ה-CFO בפני לידיה לזנס, סגנית המדען הראשי בישיבה בהשתתפות סמנכ"לי כספים של עשרות חברות טכנולוגיה ישראליות. בפורום טוענים כי המו"פ הוא הגורם המרכזי לצמיחת ייצוא ההיי-טק הישראלי מרמה של כשני מיליארד דולר בשנת 1990 לרמה של מעל 14 מיליארד בשנת 2006. בפורום מתריעים כי ההשלכות של המשך קיצוץ תקציב המדען יהיו פגיעה מהותית בפיתוחים חדשניים ויפחיתו הנכונות לקחת סיכונים, ובהתאם צפויה ירידה בהיקף ייצוא ההיי-טק הישראלי בטווח הקצר של שנתיים-שלוש.
בפורום טוענים כי במצב הקיים היום תמיכת המדען סובלת משתי בעיות עיקריות: היקף התקציב ואופן חלוקתו. מנתוני סגנית המדען, שהוצגו בפגישה, עולה כי תקציב המדען קוצץ בהתמדה מכ - 1.8 מיליארד ₪ בשנת 2000 לכ – 1.1 מיליארד ₪ השנה.קיצוץ של כ- 40%. הקיצוץ האמיתי גבוה אף יותר היות והשנה קרוב למחצית מהתקציב נובעת מתמלוגים אותם מקבלת המדינה מהחברות, ולא מהשקעה ישירה של המדינה. לגבי מדיניות המדען, בפורום טוענים כי תמיכת המדען ניתנת לחברות רבות, אולם בשיעורים נמוכים מאוד מתקציבי הפיתוח של החברות. בדרך זו המדינה זוכה לשקט תעשייתי מצד חברות ההיי-טק בעוד משרד האוצר ממשיך לקצץ מדי שנה את תקציב התמיכה במו"פ.
בפורום דורשים: ההחזר למדען יהיה אך ורק ממכירות הנובעות מהמו"פ שמומן
לדברי אביב בוים, סגן יו"ר ועדת מימון מו"פ בפורום ה-CFO ו -CFOאורכית, במצב הנוכחי בו נדרש החזר לפי מכירות החברות ולא נערכת הקבלה ישירה למכירות של פיתוחי המו"פ שנתמכו, התבססות על תקציב המדען אינו כדאי וחברות קטנות ובינוניות רבות צפויות להפסיק לחלוטין לפנות למדען הראשי, בדיוק כמו שהודיעו לאחרונה החברות סרגון ו-ECTell. "באופן טבעי, תמיכת המדינה בפרוייקטי מו"פ קריטית לחברות קטנות ובינוניות שכבר מוכרות מוצרים וכספי המדען הכרחיים להמשך פיתוח חדשני ברמת סיכון גבוהה והמשך צמיחה. אולם, במצב הנוכחי כספי המדען הפכו להלוואה בריבית גבוהה עם אדמיניסטרציה והגבלות ייצור והעברת טכנולוגיה רבות" אומר בוים. לדבריו, כבר כעת המדינה משתתפת בפועל בפחות מ – 15% מסך פרוייקטי המו"פ שמאושרים לתמיכת המדען. זאת על רקע הביקושים העומדים על 5-6 מיליארד ₪ לעומת תקציב מדען של 1.1 מיליארד בלבד. בוים מעריך כי חברות נוספות צפויות להצטרף לסרגון ול-ECTellולהפסיק ולפנות למדען. "נראה כי פרוייקטי מו"פ חדשניים רבים שאמורים היו להתבצע בארץ יצומצמו" מתריע בוים.
בפורום ה-CFO טוענים כי על המדען לשנות את מדיניות התמיכה ולקבוע כי בכל מקרה התמיכה לא תרד מ – 40% מהיקף הפרוייקט, על פי קריטריונים של חדשנות וסיכון, גם אם בשל כך פחות פרוייקטים יזכו למימון. זאת ועוד, החזר סכומי המענקים צריך שיהיה קשור להצלחת הפרויקט בלבד ולא לפרויקטים קודמים.